Инфраструктурата не била в състояние да се справи с рекордните валежи на Юг

Причините за наводненията по Южното Черноморие - комплексни
Обновена: 7 сеп 2023 13:35 | 7 сеп 2023 09:28, Камелия Цветанова
59
Инфраструктурата не била в състояние да се справи с рекордните валежи на Юг
Снимка: БГНЕС

Комплексни са причините за наводненията по Южното Черноморие, каза главен комисар Александър Джартов – директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) - МВР, в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Изключително големи са количествата на валежите, добави той и припомни, че подобни валежи е имало почти преди 20 години, през 1994 година.

„Няма инфраструктура, която да успее да поеме такива количества вода. Поради тази причина е изключително важно да сме по-подготвени като хора и общество. Тези явления ще се случват, няма как да ги избегнем, затова е важно да знаем какво да правим преди да случи такова събитие, по време на събитието и след него“, каза още главен комисар Александър Джартов.

Още по темата

Той посъветва хората да следят прогнозата за времето, защото при опасни явления обикновено има предупреждение, при наводнения, да отидем на високо място, да не предприемаме пътувания, които са в опасната зона и да имаме раница за бедствия.

Главен комисар Александър Джартов отбеляза още, че при такива случаи е необходимо време, за да се мобилизира ресурс, който да се включи на помощ.

„В Царево има пожарна, но ресурсите им са ограничени – те са двама служители с пожарни автомобили. Беше мобилизирана цялата област Бургас, но това отнема време“, каза Джартов. Той посочи, че първата информация за повишаване на нивата на водите е започнала да постъпва в 9:15 ч., а след този час са получени над 250 сигнала.

„В момента изграждаме платформа за оценка на риска. Една от целите е да започнат да се следят нивата на реки, на язовири, и това да става автоматизирано, за да може при нас да достига по-бързо информация, че предстои евентуални нещо“, каза главен комисар Джартов.

За ситуацията в момента по Южното Черноморие той съобщи, че екипи на пожарната ще продължат да отводняват хотели и гаражи, а вчера са отводнявани жилищни сгради. По думите му два язовира в района трябва да бъдат обследвани.


59
Още по темата: Черномориенаводнение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 2 месеца
Инфраструктурата сама няма да се справи вие трябваше да я оправите Ама нали сте ме кадърни
43
0
 
9
 
! Отговори
Дарвин преди 2 месеца
Видехме я инфраструктурата на новите хотелчета една траба за фекалии затрупана с камъни и пясък на първа линия шезлонги даге...
42
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Инфраструктурата си беше добре и се справяше преди демократите и особено мутродемократите, да започнат да усвояват средствата за строеж и подръжка на инфраструктурата.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не инфраструктурата, а "академичният" мозък на Молеца не може да се справи с каквото и да било.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Това са неща, които учи един учил градоустройство, но учили градоустройство според мен в градските управи няма, но много калинки!" - И да има, са му напълнили гушката да си мълчи или пък са го заплашили, че ако говори ще остане без работа. Или морков, или тояга са ползвали. Но като цяло и аз мисля, че са предимно калинки, защото кадърните и можещите не желаят да се занимават с дала_вери, защото знаят, че и без тях могат да печелят добре.
39
1
 
7
 
! Отговори
ира преди 2 месеца
тОЛКОВА МОГАТ ТЯ ИНФРАСТРУКТОРАТА ИСКА АКЪЛ МАТЕРИАЛИ И КАЧЕСТВЕНА РАБОТА КЪДЕТО Е ЛИЖЕ ДА ТЕ МАЖИ Е ТАКА .МНОГО РЯДКО ПРОПАДАТ МОСТОВЕ ОТ ВОДА .НАЛИ ЗА ТОВА СА МОСТОВЕ ДА ПАЗЯТ ХОРАТА ОТ ВОДА .НЕКЪДЪРНИЦИ И КРАДЦИ ЗАТОВА Е ТАКА ОЩЕ МНОГО ТРАГЕГИИ ЩЕ ВИЖДАМЕ ОТ 30 Г НЕКЪДЪРНИЦИ И КРАДЦИ
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нормална държава първо се изгражда и ифраструктурата и след това се строи, защото се знаят вече много параметри - колко жители ще има, колко паркоместа ли подземни и.т.н. Това са неща, които учи един учил градоустройство, но учили градоустройство според мен в градските управи няма, но много калинки!
37
1
 
9
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Такива хотели са строени и преразпределени още от 2000 год насам Строителни предприемачи са всякакви фирми незнам на какъв принцип се издават разрешителните за строеж изобщо в цялата държава е така
36
2
 
5
 
! Отговори
навсякъде преди 2 месеца
Навсякъде потопа си е потоп! Гърция Турция Испания....
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И в София, квартал Дружба, Аертекс построи един блок точно по поречието на изчезнала река. Този естествен отлив като нищо пак ще заработи" - Имаме си поговорка за такива случаи. По принцип идеята й е малко по-различна, но и буквално приета е много точна - Където е текло, пак ще тече. За съжаление управниците ни, които ние продължаваме да търпим не познават мъдростта на българския народ. Те го приемат за дойна кра_ва и нищо повече. Въпросът е докога ще ги търпим.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЪБЪ - то му говорят, че няма инфраструктура, която да поеме дъжд за един сезон" - А защо през 1994г. е имало инфраструктура, която да поеме 500л/кв.м., а сега няма такава, която да поеме 330л./кв.м.? Ами защото разни корумпирани лица са строили хотелчета, запушвайки дерета и реки. Сега собствениците на хотелите и местната администрация, която е позволила подобно нещо и която вероятно е получила пари под масата трябва да бъдат съдени за смъртта на починалите и за корупция!!!
33
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
догодина 100лв. за чадър
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в София, квартал Дружба, Аертекс построи един блок точно по поречието на изчезнала река. Този естествен отлив като нищо пак ще заработи при някои големи порои и ще има наводнени сград и отнесени улици и тротоари
31
1
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Така викаше Асен по телевизиите забравихте ли преди да направят правителството си първото
30
1
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Какво направиха промените за тези 3 год освен празни приказки къде са действията на промените ЗА 3 год по 8 милиарда течове какво стана с тези течове Някой заблуждава ли Къде са действията на промените ОСВЕН да назначават свои хора свои фирми да получават пари от ПВУ друго няма
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЪБЪ - то му говорят, че няма инфраструктура, която да поеме дъжд за един сезон, но то си продължава с инфраструктурата и добавя и Асен. Chat GPT...
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имайте предвид, че инфраструктурата в южна България е много по-добре от тази в северната част от страната. В севера нищо не се прави особено през тези прословути 12 години. Ама мисирешките мозъци нямат толкова акъл да задават въпроси на все още живия.
27
2
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЪБЪ преди 2 месеца
Асен казваше че 8 милиарда течове имало 3 год е на власт Къде са парите от течовете Асене и защо 3 год никаква инфраструктура НЯМА построена или започната от ПРОМЕНИТЕ ОСВЕН това има и пари заделени от бюджета за инфраструктурата къде са тези пари
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"За материалните поражения няма виновни ,срещу природата не може да се борим.За човешките жертви са виновни синоптиците които не предупредиха за наближаващото бедствие." - Ясно, а тези, които са строили хотели в дерета и река нямат никаква вина според теб. Да не си на хранилка при същите? По колко ти плащат на коментар? Синоптиците му били виновни. Скрии се някъде, защото си смешен.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я кажете как така една река изчезна от кадастъра? Ако не бъркам това е река Черна. И изведнъж се появил парцел там. Ако това е вярно, всички от администрацията подписали се под това решение заедно със собственика на парцела на съд за предумишлено убийство и корупция. Заради подобни алчни душици няколко човека вече не са сред нас. Денков вместо да обяснява колко много вода имало да провери колко малко дерета и реки са останали в раьона от презастрояване. Последното не е заради природата!!!