Станахме евтина дестинация заради презастрояването по морето

Българският туризъм е изключително неустойчив на сътресения
14 фев 2023 17:30, Анисия Иванова
217
Станахме евтина дестинация заради презастрояването по морето
Снимка: БГНЕС

Проблемите на бранша са свързани с решения, които са в компетенциите на множество различни министерства и Министерството на туризма се опитва да посредничи и да ги разрешава, но не винаги успява и изпълнява ролята на буфер. Българският туризъм е изключително неустойчив на сътресения. Това каза Даниела Стоева, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Туризмът, не само в България, но и по света, никога не се е славил с много високи заплати. Но тук сме влезли в един кръг и проблемът се корени далеч в миналото. Позиционирахме се като евтина дестинация, а станахме такава, заради презастрояването на Черноморския регион, каза още Стоева. По думите ѝ, когато предлагането в пъти превишава търсенето, ценовата война е нещо естествено. А оттук и най-лесният начин да намалиш разходите си – намаляване на заплащането или съкращаване на персонала.

"Ние се въртим в тази спирала вече много години, но тъй като глобално туризмът вървеше нагоре, много дълго време и България също береше плодовете на това общо позитивно развитие. Но когато настъпи пандемията, установихме, че нашият бранш е изключително неустойчив на сътресения“, каза гостът.

Едно от най-болезнените неща, които се случиха в нашата сфера след пандемията, бе избухването на войната в Украйна. Тя оказа изключително негативен ефект специално върху немския пазар, подчерта събеседничката, защото той е традиционен за България и "не говорим само за морски туризъм, а и за културен, природен".

"Пазарът в Германия е много чувствителен. Винаги е бил такъв. Той е един от пазарите, които са най-реактивни на всякакъв вид катаклизми или някаква несигурност. Немският турист е готов да се въздържи от пътуване в съответната дестинация при първите такива сигнали. Това го видяхме още 90-те години, когато войната бе близо до нас, на Балканите. Усети се веднага и по време на пандемията. Това беше пазарът, който най-бързо дръпна назад“.

Това се случи и при войната в Украйна, допълни Даниела Стоева. „При другите пазари също има известно отдръпване, но там много по-бързо се преодоля този страх и потокът започна да се възстановява. Например британският пазар миналата година се представи доста добре по отношение на пътуванията“, каза Стоева.

По думите й германският пазар, според статистическите ни данни, е все още с минус 50% назад спрямо 2019 година“.

Очакванията на бранша за предстоящото изложение в началото на март в Берлин са големи, защото "това е най-голямото изложение в света и там наистина се среща търсенето и предлагането на туристическите продукти на целия свят", добави ексепертът. „Традиционно на този тип изложения участва Министерство на туризма с национален щанд. На този национален щанд всеки бизнес, който работи пазар входящ туризъм и има интерес, може да участва. Обикновено участват 30-40 фирми, като всяка фирма плаща определена такса“.  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Платежо способните търсят спокойствие и природа а не бетон ,но тъпата българска алчност унищожи всичко, и продължава!
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън, кога пък сме били скъпа дистинация, за някои? Заради застрояването, и разни подпорни стени , си изгонихме тотално и малкото туристи. Погледнете цените на страните, не само в Турция и Гърция , но и в Испания, Португалия . Да не говорим за обслужване, където тук почти го няма.
108
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Правилното заглавие е "ОСТАНАХМЕ евтина дестинация заради застрояването"!Тук за никой европеец никога не е била скъпа дестинация,не се залъгвайте!
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признанието - Станахме евтина дестинация заради презастрояването по морето - е като след дъжд качулка! На комунистите може би им е станало ясно, че не могат да управляват индустриални заводи, които имахме и решили че могат да приемат гости! Сега т.е. по-късно разбтаха, че и това не могат и сега вой евтина дестинация сме с др. думи дайте ни пари! Но това няма да стане! Семейно ще гласуваме този път за Възраждане за да сме сигурни, че ако и те се провалят, няма партия за гласуване в България!
106
1
 
6
 
! Отговори
Bebok преди 1 година
Нищо евтино.Миналата година:Дюните, 4 звезди, разреден алкохол, една и съща храна секи ден, 10 дена такава скука че не се трае.Решихме никога повече да не си причиняваме черноморието.Само турско, само кеф!
105
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 1 година
*** НА МОРЕТО ДА ТИ СКЪСАТ Г,ЗА
104
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое му е "евтиното"? Един дюнер струва между 10 и 15 лв... Защо пишете абсолютно лъжливи статии? Не само че не е евтино, а е УЖАСНО СКЪПО!
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От туризъм ще се печели все по малко . Туристи в България ще има но печалба няма да има особено от германците и англичаните . Тия са хитри и стават все по бедни .
102
2
 
19
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
В грешка сте ... Не сме станали най-евтината а станахме НАЙ-НЕКАЧЕСТВЕНАТА ДЕСТИНАЦИЯ . Идват туристи у нас не за да си починат и да се насладят на природата ни и на хубава храна а ДА СЕ НАПИЯТ... ДА СЕ НАДРУСАТ ... ДА ЧУКНАТ НЯКОЯ РИМЛЯНКА ЗА 5 ЛЕВА НА ЧАС ....
101
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не почнете да мислите за българския турист, изобщо не ме интересувате. Може да си чакате германците, англичаните, скандинавците и т.н. колкото си искате. Само че не забравяйте, че нито сте най-евтината дестинация, нито пък особено качествена. Българите с пари просто не почиват тук - половината свят се избива за парите им, защото, за разлика от вас, ги разглежда като клиенти, а не като навлеци.
100
1
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Не бях ходил никога на Златни пясъци. Посетих хотел 4 звезди на втора линия преди седмица. Отвсякъде те гледат други хотели, не се вижда нито море нито нещо зелено. Само огради и стени. Паркингът беше препълнен и се спираше пред други празни хотели. Не знам лятото какъв "кеф" е ?! Плажът е тесен и окупиран от "преместваеми" обекти. И това беше гордостта на България...
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станахме евтина дестинация, защото преди това станахме бaнaнова република.
98
2
 
20
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
Земята край морето на 200 м в сушата да се одържави.Да се построят пречиствателни станции.Да се изисква 60 % зеленина и свободни площи в курортните селища...
97
0
 
9
 
! Отговори
Варна преди 1 година
До ХсНапротив ,това е Созопол,многознайко
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката е старият град на Созопол.
95
0
 
13
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
До ХсБг. си е снимката ,само масите са в гръцки стил ,но отсреща нагъчканите сгради в стил неористутишън-мутро-индъстриал са си Бг.
94
13
 
11
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 година
Аз си ходя в Албена ,зеленина спокойствие хубава храна имат си собствена ферма за Блек ангус .Хотелите не са препълнени плажа е супер .Пазят екологията в района.
93
5
 
18
 
! Отговори
балконинг преди 1 година
Не съм виждал кравари на нащо Мутроморие,само пияни и дрогирани английски хулигани,повръщащи в малките часове по улиците на Слънчака и Златните пясъци.После след като се дотътрат до хотелите почват да скачат от балконите в хотелските басейни,но не всеки има късмета да падне във водата,някой се размазват на плочките до басейна.
92
0
 
28
 
! Отговори
Голдън скункс преди 1 година
Ходих в Китен в некав хотел 4*Панорама . Имали парко места и алл инклузив.Отивам имали две парко места за двете баничарки на хотела.Паркирах в една поляна на края на градчето оградена с въженце и цена 10 кинта .Зз закуска имаше некви посинели конски изрески от сметта на италиански завод за пастърма.Имаше некав кисел таратор и неква сурова баница дето не се дъвче даже.Тия меса седяха една седмица никой не ги барна.Вечерите некви меса от 3 лв килото дето нямат нито вкус нито се дъвчат уж паржоли.
91
1
 
30
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Кои сте станали евтина дестинация ? Евтино е за чужденците от западна Европа. За българите изобщо не е дестинация, нито пък и особено евтина.