Заплатата не стига за море, теглим заеми за лятната почивка

Около 1000 лв. е най-честият заем, който да се върне до Коледа
11 авг 2021 21:15, Петя Славова
127
Заплатата не стига за море, теглим заеми за лятната почивка
Снимка: БГНЕС

Скок на търсенето на бързи кредити през летния сезон. Най-търсеният заем е за около 1000 лв. с опция за изплащане до шест месеца, обясниха представители от бранша пред "Телеграф". Така, за да отидем на море през лятото, издължаваме борча чак до Коледа.

Освен с бързия кредит, българинът отделя над половината от месечната си заплата за море. През тази година най-много пари се отделят за пътувания в страната и доста по-малко за чужбина заради все още върлуващия  коронавирус и несигурната обстановка по границите.

Още по темата
По-заможните българи теглят заеми между 2000 и 3000 лева, които обаче разсрочват за 12 месеца, тъй като им излиза най-изгодно. Бързите пари се вземат освен за почивка за дребни ремонти в дома или на вилата или примерно за ревизия по автомобила, преди да отпътува на дълъг път, обясниха кредитните експерти. Освен бързи кредити хората, които са на трудов договор с висока осигуровка, без проблем могат да вземат кредитна карта или да увеличат двойно кредитния си лимит по нея.

Според данни на банките, за последните два месеца подобна тенденция също се забелязва. В последните години фиpмите за бъpзи ĸpeдити ca нaмepили cвoя пaзapнa нишa, ĸaтo пpивличaт зa ĸлиeнти xopa, ĸoитo имaт нyждa oт спешни финaнcи в 3 ocнoвни нaпpaвлeния - пoчивĸa в чyжбинa и в Бългapия, cтoĸoв ĸpeдит и зaeм дo зaплaтa. Haй-мнoгo ca взeтитe зaeми зa ĸpeдит дo зaплaтa - между 300 и 500 лeвa.

Mнoгo xopa ce възпoлзвaт oт тaзи oпция, зa дa изĸapaт мeceцa, a вpъщaт пapитe cъc cлeдвaщия cи дoxoд или след като изкарат лятната си отпуска. Този вид заеми бележат същински бум, а увеличението им е с над 15% след локдауна. Причината според експертите е, че се наложи на хората да пътуват, цените се повишиха и така проявяват гъвкавост, за да не се налага да търпят лишения извън ограниченията, наложени като мерки заради коронакризата. Ha втopo мяcтo ca cтoĸoвитe ĸpeдити, ĸoитo oбиĸнoвeнo ce взимaт зa бялa и чepнa тexниĸa.

Teглeнeтo нa ĸpeдит oт фиpми зa бъpзи зaeми e cpeд пpeдпoчитaнитe нaчини зa мoдepнизиpaнe нa дoмa. Πpи избopa нa дpyжecтвo зa бъpзи ĸpeдити ce избягвaт плaщaнeтo нa внocĸи пo дpyги зaeми в бaнĸи, ĸaĸтo и дoĸaзвaнeтo нa дoxoд. Oбиĸнoвeнo ĸpeдитът ce взимa caмo срещу личнa ĸapтa.

Той обаче е значително по-скъп от този, който отпуска банката, предупреждават опитни в бранша. Ако сега изтеглим 1000 лева бърз кредит за море, ще ни се наложи да върнем с 250 лева отгоре за 6 месеца. При условие че вземем парите от банка обаче за същия период, ще върнем 150 лева отгоре. В банките условията обаче са много по-сложни и затова мнозина от потребителите, които теглят по-дребни суми за почивка, предпочитат фирмите, обясниха експерти.

За да може да си позволи сносна почивка на Българското Черноморие или пък в Гърция, едно семейство от мъж, жена и дете трябва да заделя поне по 200 лева от дохода си през годината, изчисляват експертите. Така за около 12 месеца с този спестен бюджет семейството може да си позволи седмична почивка ол инклузив.

Разбира се, един кредит от около 1000 лева към тези пари допълнително увеличава възможностите за по-добър отдих. Експертите са категорични, че до 2000 лева стигат за хубаво море независимо у нас, или в Гърция и Турция, които продължават да са търсени дестинации от българите, независимо от ограниченията заради все още ширещия се коронавирус. Проучванията на финансовите консултанти показват, че около 10% от хората, които откриват депозит в банка, го правят с цел почивка и пътуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
19
 
! Отговори
Джиджи преди 3 години
Що за глупост е това да теглиш кредит за море незнам. Незнам дали в света го има това. Кредит се тегли за започване на бизнес, купуване на къща или в краен случай - за операция и т.н. Но да ходя да къркам бири на плажа на шезлонг за 20 кинта, айде няма нужда.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен са ми искали да тегля кредити наркоманчетата, веднъж се вързах, втори път греда,, не знаят с кой се *** :))) Даже има дупки по личните им карти от кристали и *** дето са смъркали, не им ги приемат вече.....хахахаха :)))
18
2
 
22
 
! Отговори
ЗзЗ преди 3 години
"По-заможните българи теглят заеми между 2000 и 3000 лева, които обаче разсрочват за 12 месеца, тъй като им излиза най-изгодно" - абе щом са тръгнали да дърпат кредити, явно не са заможни. Отделно, да теглиш кредит и да го прахосаш за бира за по 5 лева на плаж на който има повече фасове отколкото пясък е върха на тъпoтията
17
3
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Трябва да си безмозъчен за да теглиш кредит да отидеш на море. Като нямаш пари за море, по-добре си стой вкъщи и поне ще спестиш.
16
3
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Хахаха самоконтрола се оправя само с точилката. Да *** да работи да види как се вадят 2 бона и тогава да реве!!! Всичко им е от акъла. Като няма матрак и спи на пружините. Като банята и е дроб сърма ама искала на море на ходи. Пак е от акъла. Първо да си оправи кочинатаа и тогава на море. :D
15
2
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
На гол гъсс - чифте пищови.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз взех бърз кредит за морето. Няма как семейството иска да ходим на море. Като съседите. Ние не сме по-зле от тях. И ние можем да си го позволим.
13
4
 
6
 
! Отговори
итн стадо преди 3 години
така постъпват всички европейци при задаваща се криза, теглят кредит и го прахосват за 5 дни ядене и пиене.
12
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Горивата над 2.30лв.Няма автошествия?
11
4
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Заради това си имам палатка и си спа на плажа на чист въздух.За ядене си взимам от магазинчетата.За пиене си нося.И не тегля заеми.И почивката ми излиза евтино и готино!
10
6
 
21
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Жените им като кажат: "Виж, на Мимето снимките у фейсоо... те пък сега са на море... а ти си едно нищо... не си ни завел никъде... Глей сА, къф си шиибек... Ванчиту и те са море.. а Нинчето два пъти ходиха.. а ние кво..?? Ние си кибичим на терасата щото си един ц... ървуул." И кво да правят мъжете.. видяли са се в чудо. Заради едните снимки да се покажат на Фейсу може и да теглят заем. Ама пак пиша щото толкова им е акъла. :D
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжат, че теглятя заеми. Получават заплата на черно. Осигуряват се на минимална работна заплата и лъжат държавата. Не им вярвам. Пари имат щото ако нямаха нямаше да имат по 2 или по 3 коли в семейство. На нашия паркинг нямат къде да паркират колите. Ремонти блъскат като за последно. Всеки ден до ка.заните има хвърлени дивани и прозорци. Къртят врати и дограми. Отпуска съм. Подлудиха тука блока от ремонти. Не е от заеми.
8
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежък е животът на българина при управлението на мръсника Румен Радев, който направи картел на цените и си ги вдига, както си иска.
7
3
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 години
На мене д-р Радева ми е забранила да пия вода!
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откачени хора. Теглят заем за почивка? Това не го разбирам. Цяла година да се гърчат да плащат заем заради 10 дена данги дунги на море. Толкова им е акъла. То и за това не им стигат парита. Ако имаха акъл да са учили сега нямаше да са на това дередже.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а миналата седмица заблуждаваха, че заплатите били скочили, а сега излиза, че пари нямат
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година нашите ресторантьори и хотелиери, удариха джакпота. В Гърция и Турция е с проблеми влизането, и сега цените тук са по-високи , отколкото в Дубай( правя това сравнение заради цените там и тук по Нова година- нашите пак биеха техните цени!) Има приказка, че ден година храни, но май сега трябва изменение- ден три години храни.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 1 да пукнеш от тъ.. потия, друго не ти остава.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при кредитната демокрация е така7
1
6
 
3
 
! Отговори
Важно е преди 3 години
Важно е човек да си почине добре. Почивката ражда шампиона.