Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая

Цените в баровете са като в София
Обновена: 6 авг 2021 08:43 | 6 авг 2021 07:00, Камелия Цветанова
165
Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото пълни плажове и липса на свободни чадъри и места за паркиране лазят по нервите на туристите. Докато в Гърция, за да стигнеш до плажа ти трябва само добро желание, а местата за автомобила и за сянката са безплатни или на цената на едно фрапе, у нас през това лято не само повечето чадъри се предлагат без намаление, но и за да се радваш на вълните от близо и върху шезлонг трябва да посрещащ изгрева край морето.

Още по темата

“Идвам в 7 часа на плажа и вече всичко е заето. Направо спят на плажа”, обясни за “Труд” един от работещите на ивицата в Златни пясъци. В 9 часа е немислимо да откриеш свободно място, включително под чадърите, които са резервирани за гости на хотели. За съжаление това проваля почивката, защото или трябва да си на плажа в ранни зори, или оставаш без място, разказаха за “Труд” почиващи.

Гости на Албена пък се оплакват, че заради ниските цени на чадърите и шезлонгите - по левче, платилите “ол инклузив” пакети не могат да открит свободни места на плажа. Същата е ситуацията и по южното Черноморие. В Поморие за чадъри и шезлонги още от края на юли се става по изгрев. Наплив има и на юг от Слънчев бряг, в курортите, къмпингите и градовете, които традиционно са предпочитани от българските туристи. Свободни места на плажа по-лесно се намират в курорти на север като Св. Св. Константин и Елена, тъй като част от хотелите в него не посрещат туристи поредна година.

Според почиващите е крайно време да бъдат взети мерки, за да се нормализират условията за почивка на българското море. Колкото и добри да са офертите на хотелите, когато се “биеш” за сянка на плажа или край басейна, почивката ти е провалена, обясниха за “Труд” събиращи тен край морето. Те призоваха да се вземе пример от Гърция и плажовете да станат безплатни, да се стопанисват от общините или бизнеса, а не от концесионери, а чадърите да се предлагат срещу питие.

Всички добри хотели са пълни поне до средата на август и да си намериш място е почти чудо, обясниха македонски туристи. Те пристигнали у нас без резервация и се наложило да спят по два дни в три различни хотела, заради липсата на свободни места.

Освен коронавируса, който накара голяма част от българите да преоткрият родното море, причина за почти пълната заетост от средата на юли до средата на август е и фактът, че голяма част от хотелите работят с капацитет от 30-40 на сто заради липсата на персонал, а други места за настаняване въобще не са отворили. Голяма част от заетите в туристическия сектор решиха да сменят попрището си след като останаха без работа за над година заради ковид мерките.

По-трудно обаче се оказва не да резервираш ваканция, а да намериш място за колата си. Цените на паркоместата започват от 5 лева на денонощие и стигат до 20-30 лева, но места в големите курорти няма. Така тези, които са избрали да се настанят в къща за гости или малък семеен хотел, дори плащат по-малко за нощувките, отколкото за престой на колата им край морето. Курортите преди години са планирани основно за чужди гости, които пристигат у нас със самолет. Затова няма оставени места за паркиране на индивидуални коли и на автобусите, с които пристигат през това лято туристи от Чехия, Полша, Украйна и Молдова, обясниха от бранша.
Цените на баровете и заведенията край морето са почти същите като тези в центъра на София. За фрапе давате средно 3 лева, за кафе - 2 лева, а за коктейл около 10 лева. Бирата и безалкохолните вървят с надценка до 100% в сравнение с цените в магазина. Пици можете да намерите за 3-4 лева, а хубави хамбургери за по 10-12 лева.
Заради липсата на свободни шезлонги част от баровете край брега са се изхитрили и предлагат барбарони, пейки и столове ала шезлонги под чадър на своите клиенти, но изискват минимална консумация. Така, ако сте само двама ви обясняват, че масата е резервирана и ви предлагат столче на бара. А често сервитьорките “хитруват” и докато едната ви прибира бакшиша за мястото, другата идва да ви обясни след час, че мястото е заето за други клиенти. Така персоналът си изкарва двоен и троен бакшиш, но за сметка на недоволни клиенти.

Интересно е, че тоалетните около заведенията край плажа не са безплатни, а струват на туристите по левче, което неминуемо води до “ползване на морето” вместо на предназначените за целта места. От част от заведенията са решили въпроса като предлагат талони за санитарния възел, но за да получите такъв трябва да не сте срамежлив и да си поискате.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: мореплажЧерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
23
 
! Отговори
Един от Карлово преди 3 години
Монако е презастроено и един шезлонг е 50 евро.На някой може да му хареса,на друг не!Май е според джоба и интереса.За моя джоб България и Гърция е супер,но ако имам възможност няма да откажа да видя Монако.
22
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в Гърция,даже септември и октомври.Топло ,чисто с нормални хора без подутитеи намръщените българи които са виждали малко пари в пръзната им Чоба и се правят на интересни
21
4
 
9
 
! Отговори
ответен удар преди 3 години
До Един от Карлово - ,- разбира се, че има кусури и почивка в Монако!!! Вие колко души познати имате,дето почиват там......... Щото аз нито един нямам!!!!!
20
4
 
16
 
! Отговори
Нормален преди 3 години
И в България е добре и в Гърция е добре.Ако имате време и пари навсякъде има нещо хубаво.И на двете морета бях и съм доволен.Но зимата ще почивам на Боровец,в Гърция няма за какво да ходя .
19
9
 
30
 
! Отговори
Йончо Попов преди 3 години
За съжаление нашето море отдавна е съсипано от всякакви мутри, негодници и подобни там наречени хотелиери... За 25-30 години успяха устойчиво да изгонят нормалните люде от там...Лакомията, невежеството и простотията водят до това ... Никога няма да забравя как на "прословутия" курорт Албена за да си оставя колата пред хотела ми искаха такса като за член на семейството в стаята ни ... И не дай боже да мръднеш малко настрани - тича паяка и е вдига ... Азза себе си съм го решил - не стъпвам там
18
2
 
10
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Пак създавате ненужна паника.
17
17
 
17
 
! Отговори
Един от Карлово преди 3 години
Толкова е зле по нашето Черноморие,че три пъти ходих тази година,ако се задържи топло,ще отида поне още веднъж!Ако човек е много претенциозен ще намери кусури и в Монако.
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде има огромни табели с надписи на български, английски, немски че запазването на шезлонги с хавлии е забранено, но никой нищо не прави. Миналата седмица махнах кърпите от два шезлонга които очевидно не се ползваха и след час имаше голям скандал със семейство *** румъноговорящи, които се кълняха че ги нямало само защото тръгнали да се разхождат по бреговата ивица и да дишат морски въздух. Концесионерът мълчеше и се правеше на луд. Накрая се принудих да търся място в свободната зона.
15
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истина е,че на плажа трябва да се отиде още в 7 часа,щото няма свободни чадъри. И места за паркиране трудно се намират. Но това е,защото има много почиващи.Щом толкова хора почиват на черноморието явно няма да е толкова зле,колкото го изкарват м.изерниците,които ходят по гръцките села с багажници,пълни с храна от България.
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък бях на морето с децата 1 месец, нито веднъж не сме стояли на плажа, като решим, че ни се плува отиваме във водата, стоим час-два и се прибираме, това с чадърите и леженето по пясъка не го разбирам
13
1
 
3
 
! Отговори
До Док преди 3 години
ДОБРЕ ЛИ СТЕ???
12
8
 
8
 
! Отговори
Правило преди 3 години
Докато Българинът почива-турчинът реве в днес беге!
11
5
 
36
 
! Отговори
Христо от Н. Загора преди 3 години
Организацията по морето ни е пълен провел. Буквално не можеш да припариш до хотел ако си на почивка на Златните или Слънчака от коли с румънска регистрация, които са дошли за по една-две нощувки и са спрели навсякъде, включително върху зелените площи. Румънците въведоха и практиката на "резервиране" още от нощта или дори от предишната вечер на шезлонгите с хавлиени кърпи, чехли, книги. Идваш сутрин в 8 ч., но няма нищо свободно, а хитреците идват чак в 10-11 ч. след като се наспят добре.
10
8
 
19
 
! Отговори
Ах преди 3 години
Нямам приятел,който да не почива поне два пъти това лято.Гърция,България,Балкан,море,кой къде иска.Влизам във вестника и някакъв рев.Явно вестниците масово се четат от гастарбайтери без почивка или някакви лузъри.За тяхно успокоение са подобни статии .
9
9
 
39
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Кофти държава ни остави Бойко,направо майни я насам?!Едни такива бедни,объркани българе,само се чешат по главите и се чудят на коя поред почивка да се юрнат и на коя дестинация да се самопожертват?!Трудни,екзистенциални въпроси!А държавата изостанала една такваз,бедна,направо пустиня?!От скапани 7 звездни хотели,няма къде колче на палатка да набиеш!!Мъъъка!!Министрите едни бедняци,само с по 20 имота и пет шест резиденции и двайсет и пет тоалетни!!Мъъъка!!!
8
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бетонирано *****но*морие* е черноморието в бг, няма кво да се лъжем
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бетонирано *** е черноморието в бг, няма кво да се лъжем
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер си изкарахме на морето тази година,драскайте си,ама нямаше свободни места.
5
9
 
64
 
! Отговори
Док преди 3 години
Ганьооооо, ***!!! Света ще свърши, а ти не се научи как се работи с клиенти. Това по телевизора няма да го кажат но е самата истина - ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ДА ИМА ВЪОБЩЕ КЛИЕНТИ НА НАШЕТО МОРЕ Е ФАКТА, ЧЕ В ГЪРЦИЯ(и не само там)ТАЗИ ГОДИНА ИМА БЕЗУМНИ МЕРКИ!!! И ако и когато това приключи, повече българи-клиенти няма никога да видите!!
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имаше "криза" за туристи и този предлог се използваше, за да пуснем руснаците (които, между другото, и вчера бяха с нов рекорд на жертви) обратно в България?