Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая

Цените в баровете са като в София
Обновена: 6 авг 2021 08:43 | 6 авг 2021 07:00, Камелия Цветанова
165
Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото пълни плажове и липса на свободни чадъри и места за паркиране лазят по нервите на туристите. Докато в Гърция, за да стигнеш до плажа ти трябва само добро желание, а местата за автомобила и за сянката са безплатни или на цената на едно фрапе, у нас през това лято не само повечето чадъри се предлагат без намаление, но и за да се радваш на вълните от близо и върху шезлонг трябва да посрещащ изгрева край морето.

Още по темата

“Идвам в 7 часа на плажа и вече всичко е заето. Направо спят на плажа”, обясни за “Труд” един от работещите на ивицата в Златни пясъци. В 9 часа е немислимо да откриеш свободно място, включително под чадърите, които са резервирани за гости на хотели. За съжаление това проваля почивката, защото или трябва да си на плажа в ранни зори, или оставаш без място, разказаха за “Труд” почиващи.

Гости на Албена пък се оплакват, че заради ниските цени на чадърите и шезлонгите - по левче, платилите “ол инклузив” пакети не могат да открит свободни места на плажа. Същата е ситуацията и по южното Черноморие. В Поморие за чадъри и шезлонги още от края на юли се става по изгрев. Наплив има и на юг от Слънчев бряг, в курортите, къмпингите и градовете, които традиционно са предпочитани от българските туристи. Свободни места на плажа по-лесно се намират в курорти на север като Св. Св. Константин и Елена, тъй като част от хотелите в него не посрещат туристи поредна година.

Според почиващите е крайно време да бъдат взети мерки, за да се нормализират условията за почивка на българското море. Колкото и добри да са офертите на хотелите, когато се “биеш” за сянка на плажа или край басейна, почивката ти е провалена, обясниха за “Труд” събиращи тен край морето. Те призоваха да се вземе пример от Гърция и плажовете да станат безплатни, да се стопанисват от общините или бизнеса, а не от концесионери, а чадърите да се предлагат срещу питие.

Всички добри хотели са пълни поне до средата на август и да си намериш място е почти чудо, обясниха македонски туристи. Те пристигнали у нас без резервация и се наложило да спят по два дни в три различни хотела, заради липсата на свободни места.

Освен коронавируса, който накара голяма част от българите да преоткрият родното море, причина за почти пълната заетост от средата на юли до средата на август е и фактът, че голяма част от хотелите работят с капацитет от 30-40 на сто заради липсата на персонал, а други места за настаняване въобще не са отворили. Голяма част от заетите в туристическия сектор решиха да сменят попрището си след като останаха без работа за над година заради ковид мерките.

По-трудно обаче се оказва не да резервираш ваканция, а да намериш място за колата си. Цените на паркоместата започват от 5 лева на денонощие и стигат до 20-30 лева, но места в големите курорти няма. Така тези, които са избрали да се настанят в къща за гости или малък семеен хотел, дори плащат по-малко за нощувките, отколкото за престой на колата им край морето. Курортите преди години са планирани основно за чужди гости, които пристигат у нас със самолет. Затова няма оставени места за паркиране на индивидуални коли и на автобусите, с които пристигат през това лято туристи от Чехия, Полша, Украйна и Молдова, обясниха от бранша.
Цените на баровете и заведенията край морето са почти същите като тези в центъра на София. За фрапе давате средно 3 лева, за кафе - 2 лева, а за коктейл около 10 лева. Бирата и безалкохолните вървят с надценка до 100% в сравнение с цените в магазина. Пици можете да намерите за 3-4 лева, а хубави хамбургери за по 10-12 лева.
Заради липсата на свободни шезлонги част от баровете край брега са се изхитрили и предлагат барбарони, пейки и столове ала шезлонги под чадър на своите клиенти, но изискват минимална консумация. Така, ако сте само двама ви обясняват, че масата е резервирана и ви предлагат столче на бара. А често сервитьорките “хитруват” и докато едната ви прибира бакшиша за мястото, другата идва да ви обясни след час, че мястото е заето за други клиенти. Така персоналът си изкарва двоен и троен бакшиш, но за сметка на недоволни клиенти.

Интересно е, че тоалетните около заведенията край плажа не са безплатни, а струват на туристите по левче, което неминуемо води до “ползване на морето” вместо на предназначените за целта места. От част от заведенията са решили въпроса като предлагат талони за санитарния възел, но за да получите такъв трябва да не сте срамежлив и да си поискате.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: мореплажЧерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
8
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 3 години
има места колкото си искаш, не си правете реклама. тези дето спят се връщат от дискотека, другите където могат. морето е чудо, животът прекрасен има усет за лято
102
4
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
ХАхахахах, егати и почивката ще е това :))) Да ставам аз в 6 сутринта, махмурлия, за да ходя да се пека като македонска наденица, че и пари отгоре да бутам на Алибеговците :))) Идете в Перу, Лима, на Тихия Океан. Има всякакви гъзарии за туристи - летящи парапланери, скутери, водни ски, но повечето са сърфисти и уиндсърфинг, защото има големи вълни. А плажа е ПУСТ! Няма даже ламаринена будка за минерална вода, ни за хот-дог. Няма шезлонги, чадъри и концесионери. Сам си носиш всичко
101
3
 
18
 
! Отговори
Чичовото преди 3 години
Понеже ми изтрихте коментара, без да има причина, го повтарям ...Дреме ми на *** дали статията е истинска или не. Четвърта година подред не ходим на бг чернжморието. Всеки преценява сам за себе си, къде ке похарчи парите си и когато това е по удоволетворяващ за него начин, значи е щастлив.
100
7
 
11
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Да ви постна малко снимки от Гърция където съм сам на плажа?
99
5
 
8
 
! Отговори
Тъй Паанаров преди 3 години
До Анонимен в Тайланд и на Малдивите освен че е далечко и ще платите на куп превозвачи и летищни концесионери, задължително се уакате от местните Азиатски чревни е други бацили, за които нямате имунитет като Европейци
98
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази драсканица е пълна с взаимнопротиречащи си твърдения. Хем туристи се оплакват от евтини чедъри и шезлонги, хем било много скъпо!? Хем имало много хора, хем хотелите работели на 30-40%? Хем искат да им е безплатно, хем и сега се биели за сянка? Шизофрения ли бе да го опишеш.
97
3
 
5
 
! Отговори
Само да уточниме преди 3 години
ако сте двама или трима х 3 фрапета за по 3.5 евро стоите, ама не е само фрапето .... "гърците са го измислили" ... :)
96
4
 
9
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Стига сте *** бе, кой ви кара да ходите там! Вие ги подхранвате, после скъпо ви било!
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега хубавите чадъри на 1-ва 2-ра и 3-та линия се вземаха рано. Ако искаш да си на 1-ва линия - да трябва да станеш в 6 часа. Така е на всякъде, във всички хотели. В Турция в Испания къдети у да отидете най-хубавите шезлонзи се вземат рано.
94
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Хахаха---------------------много точно казано.
93
1
 
8
 
! Отговори
Преувеличават преди 3 години
От това което аз видях на морето имаше достатъчно място и достатъчно чадъри. А свободните зони също бяха почти празни. Това на север от Варна.
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой те кара да пътуваш с кола? може и пеша да идеш, ей къде е Бяло море :)))))))))))0
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИКОГА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА НЕ СА ПЛАЩАЛИ ТОЛКОВА МНОГО ЗА ТОЛКОВА МАЛКО ..ТОВА ВАЖИ С ПЪЛНА СИЛА ЗА СИТУАЦИЯТА В МОМЕНТА НА БГ ЧЕРНОМОРИЕТО !!!
90
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
До ЦецоВинаги има по-голяма риба да знаеш, както и по-луди от "баджанака"
89
16
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Е как пък не ще си заведа семейството на море и няма да види море, а на всичкото отгоре ще им плащам и пари. Ей къде е Гърция, един ПСР за 90 лева и си там. Да отбележа, че пътувам само със самолет. Всичко над 300 километра за мен е глупост да го минаваш с кола. Не съм учил за шофьор, има си такива професии за неучилите.
88
7
 
15
 
! Отговори
Спящ до 9 преди 3 години
Затова почивам на гръцките острови. Там има огромни плажни ивици, зони с чадъри, зони без чадъри. Места винаги има и не се налага да ставаш рано, за да си пазиш място,. а и за чадър не се плаща.Има простор и предостатъчно място.
87
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като най-накрая събрах някой лев и отидох миналата година до Тайланд и тази до Малдивите трябва да ви кажа следното - нито нашето, нито гръцкото море може да се сравни с този рай там. Ако трябва ще си продам джапанките но ще ходя на море там....
86
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се биеш за място до фекалната вода и хотела на мутрата. Какава почивка е това ?
85
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97 "*** мутри с 1-2 годишни нови коли, даже един си ходи с куршум в главата, просто остатък от 90-те години :))) Разбира се и софиянци имат некакъв дял, само че играчите са други, поне във Варна :)))" Винаги ме е забавлявало, как българина много обича да се пише "в час" и "вътрешен" и да "обяснява" на останалите как е. :)))) Казвам го като човек, който преди два дни беше по работа в Лозенец (возен в Ес63 АМГ) :)))) Със здраве на "играчите". :)
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Има мутри с 1-2 годишни нови коли, даже един си ходи с куршум в главата, просто остатък от 90-те години :))) Разбира се и софиянци имат некакъв дял, само че играчите са други, поне във Варна :)))