Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила
28 май 2018 14:00, Петя Славова
144
Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?
Снимка: архив, Reuters

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Още по темата

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще плачете за наденица кучешка радост от времето на комунизма,, и беше вкусна и беше ефтина и беше от месо ,,ама сега гласувате за Гербо и за това ядета *** ,,а за русенското варено да не споменавам
92
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на руското робство имаше само гнусна мизерия.
91
3
 
5
 
! Отговори
Ветеринар преди 6 години
До ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА 92 Какви дебарцини в София по време на саца е имало? Дебарцини е западна дума и не звучи по социалистически. И ако започна да ви разправям какво съм видял в месокомбинат Родопа като стажант, ум ще ви зайде какви качествени колбаси сме яли.Но няма да повярвате.Вие си знаете защо. За да не обидим социализма.
90
2
 
8
 
! Отговори
Tолбухин преди 6 години
Месо имаше колкото искаш в Толбухин-Добрич,старите варненци знаят събота и неделя на пазар в Толбухин,всичко от там се купуваше:)и не само месо,най-големия обувен завод на балканите в Толбухин,всичко имаше
89
5
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 6 години
Още от време оно в БДС за кремвирши е записано, че съдържат 70% вода. При 30 % месна маса в кутера се вожда как кутера се пълни, като в него тече водо от кран.Месната маса набъбва като магия.Е , питам аз как при 50% месна масо и 70% вода стават 100 % ?Ако се намали водата , то този продукт вече не може да се нарича кремвирш.
88
3
 
4
 
! Отговори
ПРИ СОЦ-а ИМАШЕ... преди 6 години
..И ВИЦОВЕ ЗА МЕСОТО :КОГАТО ПУСНАХА ФИЛМА "ШОГУН"---КРЪСТИХА НА ЯПОНСКИ И МЕСОКОМБИНАТ-а НА "МЕСОНЯМА"!!!МЕСО И КОЛБАСИ ИМАШЕ В СОФИЯ --В ПРОВИНЦИЯТА И СЕЛАТА , НЯМАШЕ ИЗОБЩО...!МЕСОТО --НЕ ДОСТИГАШЕ , ЗАЩОТО НЯМЯШЕ И В АПК-тата!!!ЗА ПРЕДПОСЛЕДНИЯ 9.09.-празник , ЕДИН МОЙ ПРИЯТЕЛ ЕДВА НЕ ГО УВОЛНИХА ОТ РОДОПА , ЗАЩОТО ДОСТАВИ В СОФИЯ , 2-ТИРа СЪС СВИНСКИ УШИ И ГЛАВИ , ЗА ДА КОМПЕНСИРА ЛИПСАТА НА МЕСО В СТОЛИЦАТА!В МОНТАНА--КАЙМА И МЕСО ЗА СВАТБИ И КРЪЩЕНЕТА СЕ ВЗИМАХА С БЕЛЕЖКА ОТ ОК/БКП!
87
3
 
7
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 6 години
По време на социализма нямаше голямо разнообразие на местни изделия ,но всичките бяха качествени.В Гастронома на ЦУМ се продаваха два вида шунка,пражка и обикновена,но и двата вида се режеха с дълги ножове от истински бут ,като пражката имаше една желирана кожа.Дебърцините и кренвиршите бяха сочни и когато го захапеш пускаха ароматен сок.Същото се отнася до хамбургския и телешкия колбас,но някъде след 1985 започна всичко да променя вкусовите си качества
86
3
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
В НЕЩАСТНА И ГЛАДНА БЪЛГАРИЯ --ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕСО , НЕ СЕ ПОТДЪРЖА И СТИМУЛИРА ОТ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА , ЗА ДА СЕ СЪЗДАВА ДЕФИЦИТ И ЗАДЪРЖАТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА МЕСНИТЕ И МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ!
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво месо за русофилите освен една тлъста съветска наденица...
84
3
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
ДЕФИЦИТА НА МЕСО --Е ИЗКУСТВЕН И СЪЗНАТЕЛНО СЕ СЪЗДАВА В БЪЛГАРИЯ!ДЕФИЦИТА ---Е МАЙКАТА НА "КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИКОНОМИКА" ЗА ДА СЕ ЗАВИШАВАТ ЦЕНИТЕ И ПЕЧАЛБИТЕ В ОБЩИЯ СТОПАНСКИ СЕКТОР!!
83
3
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
АМИ ...ПРОСТО Е!!!!ЗА ДА ИМАТЕ КОЛБАСИ С МЕСО ---ТРЯБВА МЕСОТО ДА Е ПО ЕВТИНО ОТ ВЛАГАНИТЕ В КОЛБАСИТЕ АДИТИВИ, НАБУХВАТЕЛИ И ЗАМЕСТИТЕЛИ , И ДА Е В ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО НА ПАЗАРА!В МОМЕНТА ---В БЪЛГАРИЯ , НЯМА ПРОИЗВОДСТВО НА СОБСТВЕНО МЕСО В НУЖНИТЕ КОЛИЧЕСТВА , ЗАТОВА МЕСОТО Е ДЕФИЦИТ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА ГО ЗАМЕСТВАТ С ИЗКУСТВЕНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ.МИСЛЯ --ЧЕ ТОВА СЕ ПРАВИ ИЗКУСТВЕНО , ЗА ДА МОГАТ ВНОСИТЕЛИТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОЗИ НЕДОСТИГ НА МЕСО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84Аз си купувам котлет без кост, махам ципата, разделям на две, осолявам, обезсолявам, овкусявам с чесън,черен пипер, червен пипер, кимион, сминдух, чубрица и го суша в хладилника.
81
0
 
18
 
! Отговори
Кончита Шпек преди 6 години
Няма по голям шмекер на земята от българския саламджия. Даже нигерийските бизнесмени изглеждат като невинни девойки в сравнение с нашенския молекулен комбинатор. Българският салам е като късче чернобилска земя. Препълнен с Менделеевата таблица. Консумация на Български салам трябва да се числи като опит за самоубийство!
80
1
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
За " НАРОДНИТЕ " кренвирши е ясно.Я кажете " СУДЖУКА " за оня / международника де / с какви проценти е!
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не яжте кремвирши, аз си купувам филе Елена, много е добро и е чисто месо.
78
0
 
10
 
! Отговори
kk преди 6 години
Кренвирш всъщност трябва да се нарича соева пръчка.Рецептата е следната: Соя 60%, овкусители 2%, месо 8%, сланина 29%.Добавя се за мирис: 1% - подравки и моно натриев глутамат
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на руско-съветското робство и кремвиршите не се намира всеки ден. Имаше и режим на тока, но за сметка на това крадяха чистачки и огледала от колите.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДедоВместо да ядеш от ролката извади някоя столевка от заделените за телефонни измамници и си купете нещо свястно.
75
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
На конференция на месопреработвателите се срещнали двама технолози, приятели от студентските години в пловдивския УХТ, вече с много опит зад гърба си в известни компании. От дума на дума започнали да си разказват, кой с какво се е преборил и единия се оплакал на другия:-Само с кренвиршите имаме проблем, не се харчат и това е! реклама правим, цената е конкурентна, вносни подобрители им слагаме, всякакви ..... , но не вървят!-И ние пробвахме само с ла*на, но чак като сложихме 10% месо тръгнаха.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РАШАЗнаем, виждали сме ви какво ядете.Абе а какво стана с палмовото масло за $2 милиарда, с което ви плати Индия за дефектните оръжия?Да не го дадохте на кучетата, че гледам сиренето ви е с 50% парафин, а маргарина с петролни продукти?