Световният шах не прие обратно Русия и Беларус

Предложението за повторно приемане беше на Киргизтан
22 сеп 2024 23:00, Нели Христова
74
Световният шах не прие обратно Русия и Беларус
Снимка: Pixabay/pxel_photographer

Висшият шахматен орган отхвърли предложение за повторно приемане на Русия и Беларус, но ще разгледа възможността да разреши на играчи под 12 години или с увреждания да участват в състезания.

Русия и Беларус бяха изключени от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) през 2022 г. заради нахлуването на Москва в Украйна, което на практика ги изключи от международните състезания.

В неделя предложението на Киргизстан за повторно приемане на Русия и Беларус не успя да събере достатъчно гласове, за да мине на Общото събрание.

"След внимателно обмисляне мнозинството от членовете на Съвета на ФИДЕ стигнаха до заключението, че настоящите обстоятелства не предоставят достатъчно основания за подкрепа на предложенията на Киргизкия шахматен съюз", се казва в изявление на Съвета на ФИДЕ преди гласуването.

Общото събрание на ФИДЕ все пак гласува в подкрепа на разрешението на съвета на организацията да проучи възможността за допускане до състезанията на руски и беларуски играчи под 12 години или с увреждания.

Това стана след препоръка на Съвета на ФИДЕ, който призова за "балансиран и хуманитарен подход".

Съветът добави, че първо ще обсъди този ход с Международния олимпийски комитет и Международния параолимпийски комитет.

"Смятаме, че този подход подкрепя ангажимента на ФИДЕ за приобщаване, като същевременно спазва международната рамка", заяви съветът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: БеларусшахРусия
Още от Спорт
Левски прибра три точки след победа над Славия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 дни
САЩ трябва да бъдат ликвидирани като държава с тях и Еврейте .
64
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 дни
Лишаването на Русия и Беларус да участват в спортни състезания само политизира и опоручава спорта. Видяхме гей пропагандата в Париж, но МОК не си взе поуки. Това вече не е спорт. Дори и Ф1 вчера един отбор си беше боядисал джантите в шарени цветове. Светът изп.еде.растя.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тръгнали да възраждат московската империя с танкове, после кой ни с а в гащите. Много руснаци скачаха Крим наш. А сега се чудят защо имало отношение към тях. Еми ето защо. То не може и Крим наш и да те уважават. Избираш си едно от двете.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да си направят турнири Московия, талибаните, Еритрея, Хамас, Хизбула, и Северна Корея. И футболно първенство да си спретнат. И шахматно.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много ясно, както и от олимпиадата ги изгониха тия колхозници. Никой му не е зор за тия две изостанали в 19в нации. Може със С Корея да си спретнат друга федерация. Ше е много популярна и другите ше се избиват да членуват там Хахахха ако са умни ше включват и Еритрея, нали ***?
60
3
 
6
 
! Отговори
Алехин преди 2 дни
Без Русия и Беларус ,,световният шахмат"е кръгла нула.
59
4
 
11
 
! Отговори
Тиква преди 2 дни
Лицемерие на нацистите няма граници, спорт се контролира от хитри и подли кравари и тяхните марионетки.
58
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Вън от нормалният свят! Нямат работа при Хомо Сапиенс!
57
1
 
6
 
! Отговори
Бренда преди 2 дни
На олимпиадата в Берлин 1936 г. чернокожият атлет от САЩ Джеси Оуенс печели четири златни медала за ужас на нациската пропаганда за превъзходството на арийската раса.
56
15
 
6
 
! Отговори
Русофоб преди 2 дни
Браво! Пълна изолация на гнусния съветски агресор.
55
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Присвоиха си спорта и го превърнаха в трансджендърна селска вечеринка. Ми нека. Вместо да изолират другите, изолират себе си и и вече са няколко обезсилени държавици под чадъра на САЩ и само му се наслаждавам, но уви завлича и нас. и напълно зависими, затова пък адски озлобени. Капят им лигите като на бясни кучета и лаят, ръмжат и налитат без някой да ги предизвиква. Западът сам си копае гроба
54
15
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 дни
Чудесно.Диваците аут от цивилизацията.
53
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Абсолютно правилно - място за терористи в спорта няма!
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Слабите и неможещите по друг начин, освен с отстраняване на най-добрите, следващият път да си правят първенствата и олимпиадите по детските градини. И да си раздават тиквените медали на себе си. Жалко е. Това не е нито спорт, нито състезание, а страх и глупост. Не е световно състазание това, в което не участва светът, а само организаторите на политически принцип.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С намесата на политиката в спорта губи вторият. Важи и за шаха с пълна сила. Състезания без силните в спорта и равно право на участие, са просто махленски сбирки. Не ги гледаме и следим. Безинтересни са.
50
7
 
15
 
! Отговори
всички които преди 2 дни
налагат ограничения са агресорите, да ги назовавам ли или сами ще се сетите.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всеки знае кои са агресорите на света. Всеки знае кой изби 250 милиона индианци?
48
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами като гледам какво стана с олимпиадата, едва ли ще е нещо различно и в шахмата. От подобна изолация Русия само печели. А в скоро време очаквам спортни игри и съревнования да има в БРИКС.
47
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Правилно, участници от бандитски режими не трябва да участват.
46
8
 
15
 
! Отговори
Ааа преди 2 дни
Егати световното състезание- ще си играем сами без опоненти и ще си лепим етикети световни шампиони. Що все още провеждат състезания- направо да дават титли на своите.