Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах

19-ият световен шампион ще участва в големия турнир в Леон
27 мар 2024 18:47, Петър Бойчев
116
Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах
Снимка БГНЕС

Русия трябва да бъде изключена от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради военния конфликт с Украйна, заявява в интервю за EFE българският шахматист Веселин Топалов, който живее в Саламанка, Испания.

19-ият световен шампион по шахмат ще участва в 37-ото издание на легендарния турнир в Леон през юни, пише ekspresso.bg. Според Топалов това решение може да се смята за „радикално“, но категорично трябва да се направи разлика между руските играчи, които са против войната в Украйна, и тези, които я подкрепят и с които няма смисъл да се говори.

Топалов, верен на агресивния си стил на дъската, който му донесе толкова много успехи и световната титла на ФИДЕ през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина, критикува сегашната система за гласуване в шаха – често срещана и в други спортни дисциплини – с един глас на държава, независимо от авторитета и броя на играчите й.

„Никога не съм разбирал системата, в която една държава да е равна на един глас във ФИДЕ, когато две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно и според мен държавите трябва да имат власт пропорционално на техния брой играчи “, подчертава Топалов.

Въпреки успехите си, Топалов смята, че неговият момент на максимален блясък вече е отминал: „Не че не мога да се състезавам на високо ниво, но просто мисля, че трябва да направим път на младите, защото има много таланти с голямо желание. Всеки играч има своите приоритети и човек трябва да се запита – колко часове на ден той би бил готов да работи, за да спечели 10 точки в класирането и да напредне с няколко места,“ казва бившият световен шампион.

Организаторите на турнира в Леон са щастливи, че имат в квартета участници Топалов. Веселин е присъствал няколко пъти в състезанието, постигайки титла през 1996 г. – дебютът му е през 1993 г. Той пази като „незаличими спомени“ дуелите си срещу Анатолий Карпов и Гари Каспаров през 1998 г., когато загуби финала в тайбрек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Спорт
Грузия е за първи път на Европейско по футбол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Николай Йорганов преди 4 седмици
И Градев , както и цялата клика във фиде , трябва да бъде подновена
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И онази Кунка, президента на ФИДЕ трябва да бъде изхвърлен...но първо да бъде обладан от президента на Африканската федерация, няколко пъти
81
0
 
4
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 4 седмици
Още един облъчен от хипнозата на ШАЩ, светът се обърна с главата на долу и всички боклученца се изтъркляха от скъсаните и протрити дънки.
80
0
 
4
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 4 седмици
АМАН ОТ ВСЕЗНАЙКОВЦИ !ТОПАЛОВ СТРАХ ТЕ Е ОТ РУСКАТА КОНКУРЕНЦИЯТАЯ ЛИ?
79
3
 
7
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 4 седмици
Голям шахматист и голям Човек!
78
3
 
7
 
! Отговори
Така е преди 4 седмици
Всеки знае,че на мача Топалов с крамник, в личната тоалетна на крамник намериха кабели за Интернет. И може би само съвпадение е фактът,че след всеки свой ход крамник ходеше в тоалетната. Тогава шахматния свят общо взето не подкрепи топалов, но.....оттогава мач в русия не е имало ?......... съвпадение. А от мениджъра на Топалов знаем,че са били заплашвани даже и с убийства, ако Топалов откаже да продължи мача. Толкова за руската широка душа...
77
5
 
10
 
! Отговори
Шериф преди 4 седмици
Това, че си добър в шаха не значи, че си много умен, чоджум.. Глей си дъската и не си пъхай гагата в политиката, щото ще загубиш много партии!
76
3
 
7
 
! Отговори
Браво на Топалов преди 4 седмици
Щом Гари Каспаров е обявен за враг на днескашната руска власт, значи нещата са много зле там, а човека е легенда в шахмата.
75
7
 
2
 
! Отговори
Русия преди 4 седмици
Туркофила е много бит от руснаци, иначе говори за демократичност. " две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно". А каза ли за ПОСОЛСТВОТО
74
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Рейкявик в мача Фишер - Спаски от 0-2 за Спаски резултатът стана 5-2 тогава съветското КГБ разглоби стола на Фишер даже и хастара разлепиха, но намериха една умряла муха .На финала 2006 г между Топалов и Крамник руските служби правеха с нас каквото си искат даже и заплахи .
73
11
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 седмици
Този ще се задави от злобата си.
72
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То ако ще изключваме за агресия, първо трябва да започнем от САЩ.
71
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо Веско не си гледа дъската, ами дава акъл и се меси в политиката. Язък му на успехите.
70
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Весьо,чедо,що не си гледаш пешките и не си вреш гагата дето не трябва...
69
8
 
17
 
! Отговори
Съвет: преди 4 седмици
Топалов, нали знаеш френската поговорка - "Обущаря не по-високо от обувките"? Гледай си шаха и кефа, и не ставай за смях!
68
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Рашка трябва да бъде изключена от всички цивилизовани събития и организации.Не мисля,че в 21 век трябва да се толерират диваци,нападащи съседна държава,убиващи хора,мародерстващи...това са неандерталци и нямат място в цивилизацията.
67
7
 
28
 
! Отговори
Шахматист преди 4 седмици
Винаги много съм се радвал на победите на Топалов. Сега, обаче ме разби с изказване. Не виждам смисъл да се правят такива коментари от спортисти. Иначе да попитам Топалов - като ще изключваме държави, не е ли редно да започнем от Израел ? Защото терористите в Украйна избиха много повече руснаци и българи, отколкото Хамаз в Израел. Но цивилните жертви от СВО на Русия за 2 години са по - малко от тези в Палестина. Везните нещо как ги виждаме ? Под различен критерий май.
66
7
 
19
 
! Отговори
Боклуци преди 4 седмици
долни!Слава на Русия!
65
3
 
20
 
! Отговори
Дж преди 4 седмици
Още 1 умник. Дай първо да изключим Израел, окупатор от 75 години
64
4
 
29
 
! Отговори
М.Петров преди 4 седмици
Грозно е, когато един добър шахматист говори необмислени глупости.