Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"

Идеята е на "Синя София"
27 сеп 2024 07:15, Стела Стоянова
372
Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"
Снимка БГНЕС

Общинските съветници от "Синя София" Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков предлагат пл. "Св. Александър Невски" в центъра на София да бъде преименуван на пл. "Св. Иван Рилски".

Според вносителите на предложението "площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и поради тази причина предлагат да носи името на "Св. Иван Рилски" - най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ".Тримата общински съветници припомнят, че тази година "се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в светата Риска обител". Близо два века след успението на Св. Иван Рилски мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях тръгват от този площад. Към момента неговото име носи само една улица в София.

Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков подчертават, че "дейността на Александър Невски не е свързана с България и София". "Александър Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, по волята на владетеля на монголите Бату хан, заради лоялността си като васал на Златната орда, и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт, като гаранция за собствената си власт в страната. Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г.", пише още в предложението на тримата общински съветници. Според тях промяната ще бъде без проблеми, защото там няма адреси и няма да се наложи промяна на адресни регистрации. I БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от София
В кадър: Катастрофа на столичния бул. "Васил Левски"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какво мисли почетния председател по въпроса само за него слушаме по всички телевизии с национално покритие и разбира се по радиото то ни е любимо.
304
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До До Въпрос "Аз мога да ти обясня. Русофилите са българофоби, това е едно. Второто е, че всеки месец получават заплатка за да лаят срещу България" - ами тогава да приемат закона за чуждестранните агенти на Възраждане, и който е копие на американския, и да ги регистрират като чуждестранни агенти за това че получават пари.
303
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Я, някой да ми обясни какви са достоинствата на Ал. Ярославич та 300год.след смърта му е канонизиран за светец от РПЦ.Може би това, че е потопил в кръв въстанията на новгородци и суздалци срещу татарите, или това, че е преследвал брат си за да го убие, а той се спасява в Швеция. Или може би заради грабежите му над шведски търговци и руски селяни?!
302
7
 
11
 
! Отговори
333 преди 1 час
За копейката всичко българско е предателство и чуждопоклоничество.
301
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
може да мине към анкара, букурещ, белград, скопие, атина, даже москва. но слугите работят за това да я няма.
300
5
 
8
 
! Отговори
До Въпрос преди 1 час
Аз мога да ти обясня. Русофилите са българофоби, това е едно. Второто е, че всеки месец получават заплатка за да лаят срещу България и Западния свят. Общо взето това краткото обобщение.
299
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За да си приятел на Русия трябва да го заслужиш. Русия си има достатъчно приятели, целият свят е с Русия. Не и трябват жалки нагаждачи като българите.
298
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всичкото Мара втасала,само име на паметник не сменила!
297
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Първо това е предизборен ход на партията на тия тримата човека за да мобилизира електорат белким влезнат в парламента.
296
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не искаме слуги да ни обясняват историята, можем сами да сметнем 2+2.
295
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Лилковци се чудят как за им се обърне внимание и се чудят какви лупости да измислят.А защо не кръстят памитвика Свети Лилков и преатели?
294
6
 
7
 
! Отговори
Русия е велика преди 1 час
Както и да се казват площадите в някаква си умираща държавичка, която скоро ще мине към Анкара.
293
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 289Ако Русия ни беше враг защо им трябваше да ни освобождават ?)))Тя не дошла да ни освобождава, а да ни завладява,но благодарение на прогнилият запад, и нашите възрожденци, мераците на руснаците не се осъществиха.
292
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Христо Христов Какво "я пак". На какъв ЕЗИК е литургията?
291
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
После питате защо Путин бил ни сложил в един списък или в друг. Той ще ни сложи и в трети неблагодарници. И постоянно лъжите по телевизиите и по радиото. Особено в "историческите" предавания ...
290
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като искате най-голям храм на български светец -- постройте го. Дедите ни са построили този като признание към Русия за освобождението и вие слугите нямате право да му променяте името защото така ще ви подхвърлят трохи отвън. Хайде отивайте да строите храм на Иван Рилски.
289
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тези съветници явно умират от скука и си нямат друга работа. При толкова по-сериозни и належащи проблеми за решаване, те пак имена ще сменят, защото е "най-важния" проблем, които има столицата и страната. Ама това че улиците са разбити, че няма тротоари на много места, , че инфраструктурата на много места е ужасна, че е претъпкано с коли, за които няма решение на проблема с паркирането, освен да взимат пари по зони, че все повече се увеличават бездомните и просещите и много други проблеми...
288
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
До 777 "... и св.св Кирил и Методий. Това са хора с неизмерим принос към България и православието." - я пак?
287
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 290 - Тъй, ами, и сапунДенкуууффф тъй рече, не е важно, че ние страдаме, важното е, че пречим на Русия.
286
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Св. Иван Рилски е светец, а Ал. Ярославич е набеден за такъв, както и войнските му успехи поради простата причина, че не е имало никакви грандиозни битки с шведи, тевтонци и колективният запад.А, това е така защо Ярославич е бил под татарски власт и никой не е смеял да напада татрско протеже.