Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"

Идеята е на "Синя София"
27 сеп 2024 07:15, Стела Стоянова
372
Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"
Снимка БГНЕС

Общинските съветници от "Синя София" Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков предлагат пл. "Св. Александър Невски" в центъра на София да бъде преименуван на пл. "Св. Иван Рилски".

Според вносителите на предложението "площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и поради тази причина предлагат да носи името на "Св. Иван Рилски" - най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ".Тримата общински съветници припомнят, че тази година "се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в светата Риска обител". Близо два века след успението на Св. Иван Рилски мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях тръгват от този площад. Към момента неговото име носи само една улица в София.

Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков подчертават, че "дейността на Александър Невски не е свързана с България и София". "Александър Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, по волята на владетеля на монголите Бату хан, заради лоялността си като васал на Златната орда, и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт, като гаранция за собствената си власт в страната. Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г.", пише още в предложението на тримата общински съветници. Според тях промяната ще бъде без проблеми, защото там няма адреси и няма да се наложи промяна на адресни регистрации. I БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от София
В кадър: Катастрофа на столичния бул. "Васил Левски"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Йоан Рилски не харесва богаташи, не харесва и показност. На негово име не подобава да се кръщава кое дойде.
325
6
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 41 минути
Пропуснахте да пишете че Александър Невски е генерал от втората световна война и е съветски генерал в армията поробителка на България. Народа заслужава тъпите си управници, но чак толкова едва ли е заслужил. СДС започнаха с преименуване на улици и площади разрушиха икономиката и сега ги няма. Тъй като тримцата са от синя София, като сменят името да боядисат катедралата в синьо, ще е върха на тяхната т.ъпо.тия.
324
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Поне от няколко години стана модерно с исторически недоказани твърдения да се манипулира общественото мнение. Факт
323
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Има по-важни неща, примерно ремонта на околовръстното който още е на фаза проучване и половин София виси там в задръстването.
322
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Нека партийката на тея тримата да влезе и те да станат депутати по малкото зло ще е , но не закачайте площадчето не е редно !?!
321
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Отдавна не е имало по сорросоиден форум. Сорросоидните трролове са в съотношение десет към едно спрямо хората които изразяваме мнението си.
320
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Епа правилно, даже не знам изначално що е кръстен на някакъв монгол къде е изклал сума хора. За блатните може да им е светец че им е опазил блатото ама чисто исторически е сатрап...
319
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Наблюдава се фалшификация на лайковете от страна на чуждите агенти. Не казвам че е от сайта и моля за разбиране.
318
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 321Отговор. Защо ли защото Сърбия сама се е освободила))) Сериозно, това само сръбските ултра националисти го твърдят.Всеки истински историчар ще ти каже, че сърбежите са се освободили благодарение на парите и оръжието на Виена и победоносни войни на Руската Империя. Присъединяването на Тимошко през1833 е защото РИ иска обща граница със Сърбия, по онова време Влашко е под руски контрол.
317
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пълно със сорросоидни трролове на ДПС чиито девиз очевидно е разделяй и владей.
316
2
 
2
 
! Отговори
мак преди 1 час
До Не че има такава. началниците ще им козируват и ще погалят по главиците.
315
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Отговор. Защо ли защото Сърбия сама се е освободила и сама си е построила храма. А ние сами сме предали Левски и сме чакали друг да ни освобождава друг храмове да ни строи. Ние сме продажници .
314
4
 
9
 
! Отговори
Радеф преди 1 час
Това ПАТРИОТИТЕ трябваше отдавна да го предложат, а не да чуждопоклонничат.
313
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До ЕС спад на стандарта на живот. Те само за ромите и за останалите малцинства мислят. Още царя като дойде каза че няма да има средна класа. В тоя ред на мисли защо не кръстят площадчето на дядо му Фердинанд с двете национални катастрофи геройски либералите са се запътили към трета. Няма начин.
312
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо ли най-големият катедрален храм в Белград и на Балканите не носи името на руски светец, а на св. Сава, а другаре русофиле, защо?
311
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не имало никаква Невска битка, дори някой руски историци си го признават.Вижте в Ytube какво казва руският историк Е, Понасенков за който са важни само фактите и първоизточниците. А. Ярославич е канонизиран само заради заповед на Петър Велики и угодничеството му към църквата иначе делата му са далеч от свети.
310
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кръстете го на Вовчето зеленски бе... Нещо по съвременно и по геройско да е. Слава ! Героям слава во веки веков амин.
309
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЕС - спад на стандарта на живота, срив на средната класа.
308
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като цяло жълтонасраните паветници са дъртаци вече гонят шейсетака, раждани 70те, а младите в България са неграмотни и тотално одебилчени, за тях политика и гражданска позиция е нещо непонятно, младите са на животинско ниво - полyживотни, и се интересуват само от задоволяване на желания и инстинкти, готови са на всичко да забогатеят и да си осигурят лек и приятен живот. А жълтонасраните са от старата, съветската школа, образовани са, знаят и руски и западни езици, и скоро ще се наредят в руското посолство пред Митрофанова да се кълнят във вярност и да предлагат услугите си.
307
6
 
14
 
! Отговори
Не че има такава преди 1 час
реална необходимост, просто поредното анти-руско действие. С какво ще се подобри столицата като се сменят всички "неугодни" имена на улици и площади?