Махат и плочите от Паметника на Съветската армия

Работата е започнала в 11:30 часа днес
Обновена: 22 апр 2024 16:08 | 22 апр 2024 13:15, Нели Христова
187
Махат и плочите от  Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА).

Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали в 11:30 часа днес.

На 9 април Върховният административен съд отмени спирането на демонтажа на паметника като обезсили разпореждане на АССГ, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица бе наредено да се преустанови демонтиранането на монумента.

Преди десетина дни Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент “Паметник на Съветската армия” с писмо до служебния премиер Димитър Главчев. Тя внесе и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от ПСА в Музея на социалистическото изкуство.

Още вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а альошката КОГА!?
177
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво ни занимавате със Софииските селяни,сега махат едни ,утре ще слагат други ,типични йезичницине вярват в нищо и в никого ,тия са си баш с вещицата ,само монумент на Мамон им липсва
176
1
 
4
 
! Отговори
ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН преди 1 седмица
ИЗМИРАЩАТА ПРОВИНЦИЯ ДА СЕ СПАСИ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПЛАЩА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ, Е ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ > и всеки софиянец сам да се грижи и плаща за отоплението си
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
същата работа като бутнаха мавзолея , онези дето го построиха станаха евроатлантици
174
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То така, ако се руши построеното от соца, тогава всички богаташи и олигарси, трябва да върнат натрупаните богатства, придобити от създаденото+построеното през соца и откраднато от тях и да разрушите построеното в държавите на половин Европа. Ненормални хора!
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То така ако се руши построеното от соца, тогава всички богаташи и олигарси, трябва да върнат натрупаните богатства придобито от създаденото през соца и да разрушите построеното в държавите на половин Европа. Ненормални хора!
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се и съмнявам, че отново са рушили, тя злобата ходи по хората, а не по животните.
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И грозилището пак е там да се снима как уж го пази.
170
9
 
9
 
! Отговори
Русобил преди 1 седмица
Много добра новина.
169
3
 
10
 
! Отговори
ДАНЧО ( с прякора ) преди 1 седмица
ДОКОГА СЕЛЯНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ ?!
168
4
 
7
 
! Отговори
МОЛЕЦА ДЕНКО-F преди 1 седмица
ВЗЕ ОТ РЕЗЕРВА 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА И ГИ ПОДАРИ НА КРАДЛИВИТЕ СОФИЯНЦИ ЗА ДА СИ ПЛАТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ КЪМ ТОПЛО-ФИКАЦИЯ
167
5
 
8
 
! Отговори
СЕГА Е НА РЕД преди 1 седмица
РУШКОТО ПАРНО С КОЕТО СОФИЙСКИТЕ ЕВРО-АТЛАНТИЦИ СИ ТОПЛЯТ БЕЗПЛАТНО ТЛЪСТИТЕ ЗАД-НИЦИ > БУУТАЙЙ ПАРНОТО
166
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност през ВСВ през България преминава 3 украински фронт! Украинското посолство нали няма нищо против премахването на паметника? Не знам защо русофилите леят сълзи.Не знам защо Митрофанова се гневи?И вуобще какво общо има Русия с това? Руски паметник си стои непокътнат,болница Пирогов никой не мисли да я прекръщава.Какво общо има със таващото Русия не знам?
165
10
 
12
 
! Отговори
до 166 преди 1 седмица
Украинците не искат да са руски роби!Е искат си хората свободата и се бият за нея!Само мога да се възхищавам на изобретателността им!С дронове за 300 долара гръмват танкове за по 3 милиона долара!Само с немски *** не съм видял танкове да унищожават!Ако те имаха прилични оръжия,отдавна да са прогонили руснаците от земите си!Те заслужават покрепа и уважение!
164
5
 
5
 
! Отговори
до 164 преди 1 седмица
Считай,че Митрофанова се е охарчила доста за да плаща на подръжниците си!По евтино щеше да им излезе да си купят този паметник и да стои в руското посолство.Там щеше да си е непокътнат.И така който донесе цветя-ще му платят,който не-няма!
163
9
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
По рано възрастните хора ни разказваха как цар Борис се разхождал без охрана и спял където замръкне по селата.От него ли ни е освободила съветската армия?Е,то няма как-него Хитлер го е убил защото не е дал българи да се бият и да гинат във войната!Затова обикновените хора ще го обичат вечно!А тоя паметник да го заврат в руското посолство и там на който му плащат руснаците да ходи да се кланя! Оня на американските летци-в американското посолство и там на който му плащат-да се кланя!
162
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българското общество следва украински сценарий. Отричане на историята, пренаписването и, разпалване на краен национализъм и участие в конфликт с предизвестен край. Земята и предприятията вече са изкупени, остава да изпратят българите на заколение и ето ви хубава празна територия, готова за заселване.
161
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще има народен съд за всички извършили и подкрепящи това престъпление.
160
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова енергия изхабиха комунизираните русофили по спасяването на руското капище, че ако бяха я превърнали в електричество, токът в България щеше да е безплатен през следващите 35 години.
159
14
 
24
 
! Отговори
преди 1 седмица
Браво, сега да се заемат и с останалите паметници на окупатора