Тест в домашни условия показва колко дълго ще живеем

Начинът на живот и диетата също оказват влияние
9 окт 2024 19:45, Инна Ангелова
13
Тест в домашни условия показва колко дълго ще живеем
Снимка: Pixabay

Тест, направен в домашни условия, ще ни подсказва какво дълго ще живеем. Въпреки че фактори като генетиката и болестите не зависят от нас, изборът на начин на живот, като например диета и физически упражнения, играе роля за това колко дълго ще живеем.

Но ако сте любопитни за потенциалната си продължителност на живота, според американски лекар вече има лесен метод да я определите. Както бе показано в американското предаване “Today“, медицинският сътрудник на NBC д-р Натали Азар, демонстрира “теста за седене и стоене“, който показва каква е вероятността хората на възраст между 51 и 80 години да починат преждевременно.

Тестът “седнал-станал“ или SRT, дава представа за различни аспекти, свързани с дълголетието, с акцент върху състоянието на сърцето, стабилността, пъргавината, сърцевината и мускулната сила в краката, както и колко сте разтегливи, съобщи Express.

И най-хубавото е, че не е необходима специална екипировка, а само достатъчно място, за да клекнете и да скочите обратно, като използвате само силата на краката и корема. Започнете с перфектен резултат от десет точки, но отнемайте по една точка всеки път, когато имате нужда от малко помощ, за да се изправите или седнете. Натрупването на малък брой точки може да означава лоши новини за перспективите ви за дълголетие.

Позовавайки се на изследване от 2012 г., д-р Азар казва, че проучванията установяват, че колкото по-ниска е оценката, толкова по-голяма е вероятността да умрете през следващите 6 години. “8 или повече точки е това, което искате. С напредването на възрастта прекарваме време в разговори за сърдечносъдовото здраве и аеробната форма, но балансът, гъвкавостта и ловкостта също са много важни”, допълва д-р Азар.

Европейското дружество по кардиология публикува проучване, включващо 2002 участници, 68% от които са мъже, като се наблюдава представянето им в теста за седене и изправяне (SRT).

В него се твърди, че “физическата годност на опорно-двигателния апарат, оценена чрез SRT, е значим предиктор на смъртността при лица на възраст от 51 до 80 години“. Лицата с най-ниски резултати, вариращи от нула до три, са изложени на риск от смърт до 6 пъти по-голям в сравнение с тези, които са получили най-високи резултати, между 8 и 10. Зашеметяващите 40 % от участниците в групата с най-нисък резултат са починали в рамките на 11 години след изследването.

Ръководителят на изследването д-р Клаудио Гил Араужо спомена, че “в сравнение с други подходи за функционално тестване, тестът за седене и изправяне не изисква специфично оборудване и е безопасен, лесен за прилагане в кратък период от време (по-малко от 2 минути) и надеждно оценяван. В нашата клинична практика през последните 10 години тестът доказа, че е полезен и практичен за прилагане при голям спектър от популации, вариращи от педиатрични до гериатрични“.

“Ако мъж или жена на средна възраст или по-възрастни могат да седнат и да се изправят от пода, използвайки само една ръка - или дори по-добре без помощта на ръка - те не само са в горния квартил на мускулно-скелетната годност, но и прогнозата им за оцеляване вероятно е по-добра от тази на тези, които не могат да го направят“, каза Араужо.
Въпреки това е отбелязано, че обикновено лицата с най-ниски резултати често са по-възрастни от тези с по-високи резултати. Д-р Грег Хартли, доцент в Университета в Маями, предупреждава в Atlanta Journal-Constitution, че тестът може да не е напълно точен.

“Слабост, сила, мускулна маса, физическа работоспособност - всички тези неща са свързани със смъртността, но бих предупредил всички, че корелацията не означава причинно-следствена връзка“, отбелязва той. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от САЩ
Астронавт сподели видео на урагана "Милтън" от космоса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Написаното в материала е тотална глупотевина. Има много хора с деменция, които са идеално подвижни, има и хора с физически затруднения, които са идеално наред с главата. Ето днес има съобщение, че възрастен човек се потрошил заради шофьор на автобус, ...
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам да напомня, че в България имаше един много подвижен и забавен актьор, поради липса на работа през 90-те првеше моноспектакли, май беше йога, заставаше от раз в стойка на ръце, издаде книга - и се спомина твърде млад, май от някакъв рак. Иван Балсамаджиев
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 1 седмица
Няма ли видео към статията? Нищо не разбрах :) нищо, че се стараете да обясните.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До неразбралите - от изправено положение трябва да седнете на пода и отново да станете без да се подпирате с ръце на пода или на други предмети, включително на коленете си - например при ставане. Максимумът е 5 точки за сядането и още 5 за изправянето. Никой не трябва да ви помага. За всяко подпиране се намаляват точките. Май намаляваха и за залитане след изправянето, но за това не съм сигурен. Успешни тестове на всички.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така, така, тест, та като покаже теста някоя тъ-пня, да се гътне човек по рано, също като тия дето верват на врачки и гадачки.:))
5
0
 
5
 
! Отговори
Явно се има предвид преди 1 седмица
проба с 10 клякания. Ако се изправите от 8 до 10, това е отличен резултат. При изправяне с помощ е по-зле, но най- зле са тези, които не могат изобщо да станат сами или се справят не повече от 3 пъти при 10 опита. А доколко е достоверно това и защо Инчето го е написала толкова неграмотно, нямам идея. Или имам - защото е джурталистка от днеска.бг.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом има тест в домашни условия значи има тестове и в заводски такива ?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прочетох някъде в множеството букви "американски"...
2
0
 
12
 
! Отговори
Фани преди 1 седмица
Страхотен тест в домашни условия: - 72-75 години живее българина в тези домашни условия, - 77-80 години живее българката при същите тези домашни условия! Честито на НОИ , при стаж от 40 години,пенсия за 10 години,заслужено и от сърце-650лв.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимна преди 1 седмица
И аз нищо не разбрах. Но ми се струва, че причината не е в нас, а в "грамотните" списвачи, превеждащи с AI.