Учени показаха първата снимка на черна дупка

Астрономите я нарекоха "същинско чудовище"
10 апр 2019 18:37, Нели Христова
116
Учени показаха първата снимка на черна дупка
EHT COLLABORATION

Астрономите публикуваха първата снимка на истинска черна дупка, което човечеството някога е виждало. Тя се намира в отдалечената галактика M87 – на 500 млн. трилиона километра, а в нейното заснемане са участвали 8 телескопа.

"Това, което виждаме, е многократно по-голямо от цялата ни Слънчева система“, казва проф. Хайно Фалке от университета Radboud в Холандия.

Масата на черната дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Може да се каже, че тя е една от най-големите дупки в системата, "същинско чудовище“, според учените.

Снимката показва ярък "огнен кръг“, както се изразява професор Фалке, а в центъра му – перфектна кръгла черна дупка. Яркият ореол е вследствие на нагорещени газове, които навлизат в пастта на чудовището. Светлината им е милиарди пъти по-силна от тази на всички звезди в галактиката M87 и именно затова земните телескопи могат да я засекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
що се отнася до "разширяващата се вселена" мисля,че ИНЕРЦИЯТА подвежда много хора.-Самата идея се основава на така нареченото "червено отместване",което ПО АНАЛОГИЯ с "ефекта на свирката",е приложено МЕХАНИЧЕСКИ и в космологията.Моето твърдо мнение е че Вселената НЕ се "разширява",нито е имало "Голям взрив"."Червеното отместване" е резултат от взаимодействие на светлината с така наречената "Тъмна материя"-колкото е по-далече обекта,толкова по-дълго светлината от него се "тормози" и отм.повеч
71
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
как е възможно нещо да бъде на толкова далечно разстояние ?след взрива със каква скорост се е разпръснало всичко във всички посоки за да е днес на толкова далеч измерено във светлинни години?
70
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
уважавам всички мнения,но нека не сме толкова категорични!Все пак понятието "Черна дупка" е ТЕОРЕТИЧНО,резултат от "ефекта" на някои СЪВРЕМЕННИ теории.Няма ОПИТ,който да потвърди или отхвърли представите ни за ЧД.Има упорито търсене на доказателства от поддръжниците на ЧД.Това не е лошо-така се върви напред....За съжаление,всяко "Неидентифицирано космическо явление" може да се интерпретира и от двата лагера в "в тяхна полза"..със "Собствен прочит"..
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да твърди със сигурност, че Вселената се разширява................това е само един математически модел!!!
68
3
 
5
 
! Отговори
фактите преди 5 години
1.Теория на относителността е доста спорна.2.Квантова теория на гравитацията НЕ СЪЩЕСТВУВА.3.Черните дупки си остават една математическа абстракция............понеже не можем да решим точно уравненията в теоретичната физика и идва едно "безкрайно силно гравитационно поле".4.Не знаем природата на гравитацията, дали тя е физично или геометрично поле.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VictimizedИма снимки но те са още по-лоши.За щастие най-подходящата за заснемане черна дупка е доста далеч от планетата.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76Най-добре е да се каже:Наблюдавахме астрономически обект с неясна природа и произход...........след това да докажат, че това е черна дупка............ако могат, разбира се!Ако не могат.........си остава обект Х!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологНе е изперкала просто пространството не е константа.По- скоро е нещо като течност с различна плътност.Това обяснява неравномерното разширяване на Вселената с различна скорост.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проф. Хайно Фалке:Събрахме се всичкото професор, проверихме компютрите, проверихме окулярите, настройките, лещите. И баш като тръгнаха да снимат, ми изпадна химикалката и се наведох да я вдигна...
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До момента се наслушахме на форумни теории отричащи съществуването на черните дупки. Добре, обяснете изображението което виждаме заснето от 8-те радиотелекскопа.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Victimized 70Имаш предвид теорията на големия взрив, формулирана от един йезуит и католически поп Льометър................още една от недоказаните теории.....................Вселената се раздувала като балон...................хаха.............голям смях!!!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо Нали си виждал газова плазма в тороид.Прави същото върти се с голяма скорост.Само че тук мащабите са по-големи а и това не е реалната черна дупка а това което се нарича "хоризонт на събитията" мястото което гравитацията е толкова голяма че е невъзможно да се види или измери какво има отвъд.Също така гравитационните вълни изкривяват пространството.Интересно нещо са черните дупки имат много енергия и загадки.По интересният момент е кога достигат маса на разпад и дали пространството изч
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астрономите не могат да обяснят все още пръстените на Сатурн или аномалиите в земното гравитационно поле, а тръгнали да класифицират обект на разстояние 500 млн. трилиона километра!!
59
1
 
5
 
! Отговори
61804 преди 5 години
До Victimized 67Точно така е............прав си 100 %, аз същото се опитвам да обясня и аз в няколко коментара по-долу.Не можем да решим уравненията в теоретичната физика.............въвеждаме нови понятия.........черни дупки, тъмна материя, да не говорим за разни струнни теории, пространство с 11 измерения и т.н..............
58
0
 
5
 
! Отговори
за астрономията преди 5 години
До Анонимен 66Разбира се, че астрономията и физиката са неразривно свързани, но астрономията винаги е заемала по-специално място поради няколко причини:1.разстоянията в астрономията са невъобразимо големи.2.астрономията е само наблюдателна наука, там не можем да се намесваме активно в процесите.3.все още никой не е обединил фундаменталните взаимодействия във физиката (електромагнитно, гравитационно, силно и слабо).
57
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименне виждам как въртенето действа на образа,но да,възможно е "ефекта на лещата" да изкривява реалното положение....Благодаря за забележката!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астрономията е пълна с много митове и легенди.................това е ясно!!!Физиката и астрономията са взаимно свързани!И. Нютон освен физик, е бил И астроном!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астрономията е пълна с много митове и легенди.................това е ясно!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
за ТО преди 5 години
До Анонимен 60Теория на относителността (ТО) не е истина от последна инстанция, особено общата теория на относителността (ОТО).................в последно време някои учени оспорват дори специалната теория на относителността (СТО)!!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не получим солидни експериментални доказателства, че този обект е наистина черна дупка...............няма да повярваме!!!И обратното!