Най-новата китайска атомна подводница потъна

Властите опитали да скрият информацията
27 сеп 2024 07:30, Стела Стоянова
211
Най-новата китайска атомна подводница потъна
Снимка БГНЕС, архив

Най-новата китайска атомна подводница е потънала в корабостроителница близо до град Ухан, съобщиха световните агенции, като се позовават на високопоставен американски военен служител.

Властите на Китай са се опитали да скрият информацията за извънредната ситуация, а според медиите инцидентът е станал в периода между края на май и началото на юни. Потънала е подводница клас Zhou, построена от China State Shipbuilding Corp. в корабостроителницата Wuachang. Тя е била първият плавателен съд от този тип. За последен път подводницата е видяна в река Яндзъ в края на май.

Поредица от сателитни изображения от Planet Labs от юни обаче показват кранове в корабостроителницата, разположени за да извадят подводницата от дъното на реката, пише "Сега".

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с ядрени балистични ракети, шест щурмови подводници с ядрено захранване и 48 щурмови подводници с дизелов двигател (общо 60), според доклад на Пентагона за китайската армия. Очаква се тази подводна сила да нарасне до общо 65 до 2025 г. и до 80 до 2035 г., твърди министерството на отбраната на САЩ.

Китай вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Не е известно каква е причината за инцидента, няма и информация за пострадали. Не се знае и дали на борда е имало ядрено гориво в онзи момент.

„В допълнение към очевидните въпроси за стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси за вътрешната отчетност на НОАК (Китайската народноосвободителна армия) и надзора на отбранителната индустрия, която отдавна е засегната от корупция. Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да прикрият потъването“, твърди американският военен служител.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация: „Не сме запознати със ситуацията, която споменахте, и в момента нямаме информация, която да предоставим“, твърди той.

В сряда Китай заяви, че е извършил успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан за първи път от 4 десетилетия - ход, който предизвика международна загриженост относно ядреното натрупване на страната. Китай активно изгражда въоръжените си сили в съответствие с целта на държавния ръководител Си Дзинпин за изграждане на армия от „световна класа“ до 2049 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: Китайподводница
Още от Русия
Русия се превърна в най-големия износител на пшеница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Тази ще да е от откраднатите чертежи на безаналоговата,, Курск".
167
1
 
9
 
! Отговори
Седя и си мисля преди 10 часа
По големия проблем щеше да е, ако не можеше да потъне подводницата! ха ха ха! ;)
166
2
 
2
 
! Отговори
Умна капейка преди 10 часа
Ау и днеска се почувствах кости от сабахлян
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
168 акде тролчоо че закъснявашш. Чакам хиляда опорки от теб с 15 ника
164
4
 
0
 
! Отговори
До 162 преди 10 часа
И ли бе просяк,не разбра,че тук не ти е Урколадия да обясняваш кой ,какъв бил
163
0
 
4
 
! Отговори
Стайко преди 10 часа
На една подводница работата и е да потъва,ако не потъва каква подводница е?
162
1
 
2
 
! Отговори
Бай Генчо преди 10 часа
Едно знам: голяма държава, с огромно население, започне ли да трупа въоръжение, не е на хубаво! В един момент ги засърбяват ръцете, и им се приисква да го използват някъде...! Пример: Русия, САЩ, сега да очакваме и Китай...
161
6
 
6
 
! Отговори
Striker преди 10 часа
Бахахах! Ама иначе най-големият флот имали! Ама от какво - рибарски лодки? Охранителни катери? На Мужикистан им падат ракетите и самолетите, на ковидарите им потъват подводници за милиарди...хмм:))) Добрие новини! Има карма за Ковид-19 и милионите загинали заради тях!
160
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
164 на руснаците ракетите летят и поразяват бандерите, а "американския видокопоставен служител" преди каза че американците се ударили в подводна планина. Със сигурност американската подводница не може да види цяла планина в китайско море, затова пък китайската сега била "потънала"
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Е 162
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
163 има хора които ходят, показват ги по телевизията , правят пътешествия, научно популярни филми и туристически упътвания. Твоите опорки какво са? Ааа в Русия и Китай няма небостъргачи и мостове а съмм трролл ела те вижте мен а не Русия и Китай? Скучно.
157
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
На китайците им потъват подводниците. На руснаците крилатите ракети не излитат. Чудно, направо чудно
156
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Янките пускат партенки и после пак ще има че се сблъскали с "подводна планина"
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Абе не знам русофилите защо се пънете толкова да хвалите Китай. Нито в Русия сте били, нито в Китай, не знаете какво е. Ама ако ви се ходи на фронта, давайте - прав ви път, мисля с кеф ще ви вземе комплексираното джудже
154
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 часа
Това показва колко са бесилни сащ когато немогат дая засекат и започват със спекулации. Сащ са жалки Китаи ги сложи в малкия джоб подводницата е до бреговете на сащ и видео сащ са притеснени и оплашени
153
11
 
2
 
! Отговори
ДО ДЕМОКРАТИТЕ: преди 11 часа
Слава на Русия, пълна денацификация на руските украйнини! Пълна депредерастизация и декрувоизация на Европа! Разпад на ЕС, разпад на ОТАН! Слава на българо-съветската дружба! Нека ви е, леворезбарци ниедни!
152
10
 
5
 
! Отговори
До156 преди 11 часа
Тя Украйна потъна ти пак вадиш опорки смешни
151
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Само вижте разликата между Китай и Тайван, Северна и Южна Кореа
150
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
На китайците стоманата им е като тенекия
149
4
 
17
 
! Отговори
Дон Кикот преди 11 часа
То Москва потъна пък камоли някакво китайско копие клонинг.