Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви
30 юни 2024 22:03, Нели Христова
117
Руският патриарх Кирил поздрави Даниил: Достоен приемник на българските патриарси
Снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отправи приветствие към новия български духовен глава на Българската православна църква - Даниил, за избора му от Църковния събор.

"От името на архиереите, клира, монасите и цялата Руска православна църква, а също така и от лично мое име сърдечно ви поздравявам с избора на българския патриаршески престол", гласи приветствието на руския патриарх Кирил, публикувано от Московската патриаршия.

"Във ваше лице църквата на преподобния Иван Рилски и светителя Евтимий Търновски е открила своя нов предстоятел", пише Кирил, като посочва, че Даниил е достоен приемник на българските патриарси Кирил, Максим и Неофит, които са направили много за съхранението на националните духовни традиции и утвърждаването на своето паство в светата православна вяра.

"Руската православна църква днес искрено съпреживява радостта на своята обична църква-сестра, на чието кормило застана богомъдър архиерей, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещените канонически правила и готов за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство", подчертава руският духовен водач.

Той изтъква общата хилядолетна мисия на руската и българската църкви и "на двата братски народа, които се явяват наследници на славянската духовна традиция, чието начало е поставено от Кирил и Методий".

Посочва, че Руската православна църква помни с благодарност ролята на българските мисионери за християнското просвещение на Киевска Рус и българина Киприан, който става митрополит на Москва и на цяла Русия. Припомня и за делото на Св. Серафим, чийто гроб се намира в Руската църква в София.

"С грижа пазим паметта за руските воини, отдали живота си за освобождението на българските братя от петвековно тежко робство", казва още патриарх Кирил.

"Вярваме, че в славната многовековна история на отношенията между нашите църкви, благодарение на Ваше светейшество, ще бъдат записани и нови светли страници", посочва още руският патриарх Кирил. Той отправя благопожелания към патриарх Даниил за дълги и плодотворни години на поста, а на българските миряни пожелава благоденствие и мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
11
 
21
 
! Отговори
Аман преди 3 дни
От тия ,попове ,чийто възгледи са не съществени и не значими и за политиците в страната ,и за милиони българи. Моля "днес" да отрази изборите във Франция, екзит пула показва,че крайната десница води с 33,5 ,следване от левите с 28,5 и партията а Макрон 22,1 . Очаква се на втори тур на 7.07 2024 крайната десница да загуби изборите ОТНОВО.
57
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
България скоро в еврозоната няма да влезе, а докато чакаме, вече ще сме влезли в Евразия и еврото няма да ни трябва. Върхът!
56
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Интересно, този Кирил какво знае за българските патриарси и кои патриарси има предвид?
55
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Благодарим на Руската църква и на всички ,който пазят и почитат православието! Дано Господ им прости на лошите хора , военнолюбците и мразещите. Дано да има повече добри и светли хора в България , да запазим любовта и мира в душите си. Амин
54
22
 
9
 
! Отговори
Лллл преди 3 дни
Всички църкви да са обединени и в българската да няма разкол . Амин .руската е в водещите редици
53
11
 
22
 
! Отговори
КГБ Гудняев преди 3 дни
се радва , че агента на КГБ в България ще командва християните . България продължава да подпомага военно -Украйна , въпреки кагебето
52
12
 
5
 
! Отговори
Баба Гуци преди 3 дни
И аз поздравих Данчо. Голямо пичлеме е. Ох как му се изреждахме в манастира.
51
14
 
17
 
! Отговори
Борис I ви преди 3 дни
НЕЧЕСТИВИЯТ ПОП ДА СЕ МАХА ОТ ХРАМА! ГОСПОД ДА ПОРАЗИ НЕЧЕСТИВИТЕ СЛУГИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И КГБ!ЗЛОЧЕСТИЯТ АНТИХРИСТ И КГБ ПОП ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН! ЗАПЛЮВАЙТЕ ПРЕДАТЕЛЯ НАВСЯКЪДЕ И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!ПРЕДАТЕЛЯ - НА СЪД!
50
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Рускакурва!
49
4
 
14
 
! Отговори
Атеист преди 3 дни
Не съм вярващ, но уважавам всяка религия стига да не ми бъде натрупване. " В основата на всяка религия е страхът на мнозинството и ловкост на неколцина." СТЕНДАЛ
48
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ще унищожим комунизма и КГБ. Тези, които са с кремълския нечестивец, ще страдат много. Войната тепърва започва. Байдън и Макрон няма да ги унищожат, на тях не е дадено. Ще се появят други хора. Те ще попилят злото. Времето за компромиси изтече.
47
4
 
10
 
! Отговори
Поп Киро преди 3 дни
под когото лазеше Вицката много се напъва. Поп Киро проповядва война и братоубийство. Анатема.
46
16
 
5
 
! Отговори
Руслян преди 3 дни
Всичко това се базира на разсъждения на тема съществуването на Бог какъвто не съществува, реално. Това е просто пожизнен пост на директора по празнословие. Съществува единствено за успокоение на простолюдието понеже ги жени кръщава и погребва и дава някаква надежда че като се молят на въздуха това ще промени нещо. Всичко тръгва от една приказка и добива чудовищни размери, които имат и специална служба за да обслужва душевните терзания на умствено болни.
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Герои на Чалгария, Бог да храни Свинският Триумвират! Света троица на небето, три прасета на Земята - Боко Глигана, Пеевски Прасуна и Тошко Шопара! Чалгария на три прасета! В името на Глигана, Шопара и светия Грух, амин!
44
9
 
5
 
! Отговори
Борис I ви преди 3 дни
ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ДА СЕ МОЛЯТ ДЕНОНОЩНО БОГУ СЪС ЗАУПОКОЙНИ МОЛИТВИ. ДА ПРИБЕРЕ СКОРО ГОСПОД БОГ ПРОДАЖНИКА!ДА НЕ СТЪПВАТ В ХРАМ ДОКАТО Е ТАМ ПРОДАЖНИКА НА РОД И РОДИНА!ДА СЕ ПОМОЛИМ!
43
9
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 дни
ДНЕС МНОГО СЕ РАЗГОРЕЩИХ С ТИЯ СЕКСИ КГБ ПОПОВЕ И СЕГА СИ МАЖЕМ ЛАКОМИЯ ПУТИН СЪС СВЕТЕНО МАСЛО ЗА ДА СИ НАВРЕМ ВЪТРЕ ЕДНА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСВЕТЕНА ЦЯЛА ГОЛЯМА ДИНЯ/ БЛАГОСЛОВИ ТАЗ ДИНЯ ДА ВЛИЗА ПО УБАВОООООООООО
42
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Господ ще понесе и Даниил начело на БПЦ.А че ще си дадете православието, но на исляма ви е в кърпа вързано.Това ви е кармата, чака ви халифат и в Русия и тук до 100 г.Ставало е, ще стане пак.Мразите запада и ще си платите с ново ислямско робство.
41
15
 
13
 
! Отговори
Борис I ви преди 3 дни
СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА!ГОСПОД ДА СИ ГО ПРИБЕРЕ ЧАС ПО - СКОРО!
40
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Днес е голям ден за българския народ! Евроатлантиците, които искат православието ни да се обърне към западните християнски религии се провалиха тотално. Стига са вили на умряло, няма да си дадем вярата на никой, ако трябва и с бой, но няма, да го знаят.
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Къде беше Боко "вярващия", който три папи са го галели по главата. Или той е само интересчия и политикант. Оня ден строил слугите си от парламентарнаната група пред Вартоломей, а днес никакъв го няма. Къде е Магнитски? Та самия Вартоломей и главния ходжа имаха чест да отидат и да поздравят Патриарха.