Алтернатива няма: Започва ли офанзивата в Рафах?

Израелската армия призова за евакуация
47
Алтернатива няма: Започва ли офанзивата в Рафах?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия призова палестинските цивилни граждани да се евакуират от източните части на Рафах в "разширена хуманитарна зона". "Алтернатива няма", заяви Йоав Галант.

Започва ли офанзивата в Рафах?

Израелската армия заяви, че 100 хиляди души ще трябва да се евакуират от източната част на Рафах като част от "лимитираната военна операция" там. Съобщиха още, че няма времеви прозорец за евакуацията и че в "разширената хуманитарна зона” ще бъдат изградени полеви болници, разположени палатки и осигурена допълнителна храна, вода и медикаменти, пише "Дойче Веле".

Очаква се да последва военна офанзива на Израелските отбранителни сили. След като заявиха, че евакуацията е "временна”, израелските военни подчертаха, че "ще продължат да преследват Хамас навсякъде из Газа, докато всички заложници, които държат в плен, не се върнат по домовете си”.

По-рано министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че Хамас не се отнасят сериозно към постигането на потенциално примирие и предупреди, че в "най-близко бъдеще ще има мощна операция в Рафах”. Коментарът му дойде след като радикалистите от Хамас, класифицирани в редица държави като терористична организация, извършиха нападение срещу основния контролно-пропускателен пункт на Израел, през който се пренасят помощи. Трима войници загинаха при атаката. Израелският министър на отбраната "подчерта, че са необходими военни действия, включително в района на Рафах, поради липсата на алтернатива", се казва в съобщение, разпространено от израелското министерство на отбраната.

"Военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия"

ООН предпуреди, че ако Израел навлезе в гъстонаселения граничен град Рафах, стотици хиляди "ще бъдат в смъртна опасност”. Според оценките на ООН в момента в Рафах има 1,2 милиона разселени палестинци, много от които живеят в палаткови лагери.

Според директора на хуманитарната програмана ООН Мартин Грифит без значение от хуманитарните планове, инвазията в Рафах ще има катастрофални последици за цивилните, които живеят там. "Простата истина е, че военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия. Никакъв хуманитарен план не може да го предотврати”, каза Грифит.

В края на миналата седмица американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Израел все още не е представил "надежден план за реална защита на цивилните граждани, които са в опасност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ГазаИзраелРафах
Още от Русия
НАТО определи две червени линии и заплаши да се намеси пряко във войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Очаква се да последва военна офанзива на Израелските отбранителни сили",лично на мен повече ми приличат на нападателни сили,нейсе,арабите си заслужиха това със своята омраза,евреите пък също са я предизвикали и двете страни не са ми особено симпатични,да се оправят,но смъртта на невинни,не е в полза на нито една от страните
42
4
 
2
 
! Отговори
до Фют преди 1 седмица
Добър опит, но тези, които в момента дърпат конците на Франция осъдиха Саркози и го вкараха в затвора.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нелогично е че феновете на Арабистан (някога известен като Запада) и където най-популярното име е Мохамед, в момента подкрепят Израел, когато е по-логично да подкрепят Хамас
40
6
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
До 25. Благодарение на френския президент Саркози българските медици бяха освободени. А искаха смъртна присъда чаршафите. И питам, къде беше руския президент тогава, а копейки?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До реалист - ___ - няма да забравим, защото от останалите нищо не става!
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алтернатива има и това е създаването на палестинска държава! Но при ясно определени граници евреите няма да могат да заграбват земя и затова не са съгласни.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо роснаците не приемат техните ислямски братя палестинци? Имат голяма територия, могат да ги приютят. Имат и най-голямата джамия в европа
36
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 седмица
до кога Света ще ги Търпи, докога?!
35
2
 
4
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 седмица
Украина е Нашият Райски Йерусалим!
34
4
 
8
 
! Отговори
Дежурен редактор преди 1 седмица
Коригирам заглавието от въпросителна към пояснителна!Не само че започва ами и ще приключи успешно и то съвсем скоро!Тази земя ще бъде прочистена за дълго време от забрадени козоеби и терористи!
33
8
 
4
 
! Отговори
Арабите е Време преди 1 седмица
да се Събудят и да Спрят Геноцида над Братята и Сестрите им от Окупирана Палестина!
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Газа беше част от Израел 37 години. Харизаха я на арабите да си направят уж държава, те построиха канализации и ракетни установки. Не мисля, че е заради територия. Джихадистите почнаха религиозна война и геноцид срещу евреите, а те пък направо прочистват плевелите. Ясно е, че бомбенето е наред и на израелците не им пука особено за тия жертви в газа. Там е друг свят, няма плюшени мечета и фрау Меркел.
31
6
 
3
 
! Отговори
Синият 6-тоЪгълник преди 1 седмица
на Сатаната - в Действие!
30
3
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 1 седмица
Няма такова понятие като "лудост", всичко си върви по плана на Щатите и Британия, те вигаги преследват целите си с помоща на "чужди ръце", питайте Барак Хюсеин Обама и Вицето му Бай Дън! Шоуто в Близкия Изток тепърва започва, в близките до 1- 2 години да се готвят Ливан и Йордания!!!
29
10
 
7
 
! Отговори
До стария Джо преди 1 седмица
Аз пък мисля ,че това е операция на Мосад ,с цел разширяване на Израел....кой знае.Кога на евреите им е пукало за човешкия живот пък било то и на други еврей
28
0
 
5
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
""Започва ли офанзивата в Рафах?""" ---- Попитайте Нетаняху, може и да ви каже ако знае! -)))
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въобще не е лудост в главите на Хамас и палестинците. За тях е нормално да изколят и изнасилят немюсюлманите. Затова и 'невинното' население мяташе гьобеци върху трупове на момичета на площада. Просто не очакваха, че тоя път Израел ще им прати 'диджеи' на място да си продължат танците. Това е всъщност петата война между Газа и Израел от 2007 насам. Всички до една почнати от талибаните.
26
9
 
5
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
Целта е простта. Всички трябва да мразят Израел. Вероятността Палестина да получи независимост се увеличава с всяко едно убито дете, досега над 20хил. Надявам се че пълното информационно затъмнение от региона да ви харесва, все пак живеете в демокрация. И да не забравите пак за шиши и гроб да гласувате.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички май забравиха, че още има отвлечено от арабски терористи невинни български моряци. И не са само първите двама от първия кораб. Правителството ни е като при историята с медиците в Либия. Но тогава имаше българско общество, солидарност..и принудих в държавата да се опитва поне. Сега е апатия и българското е мъртво. Само джихадистки коментари и нула българщина.
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
израел загуби войната