Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Вашингтон умишлено протакал конфликта в Украйна
26 апр 2024 19:40, Елка Василева
172
Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Още по темата
Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове "Четворката" (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана", заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран "в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Aлката не държи
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тоя лъже и *** като дърт ***
77
8
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
Логично звучи, прав е.
76
16
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
САЩ изтеглят танковете "Абрамс" от бойното поле в украйна, танковете горят като кибрит и са много скъпи.
75
6
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
От цялата работа стана ясно, че САЩ може да държи Русия където си поиска без да жертва и един човек. Просто печата хартийки и праща. От тук нататък им е ясно, че Русия вече не им е никакъв конкурент.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По телевизията дават Бойко Василев в Панорама. Много е красив.
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не само няма желание да напада, просто не му стиска
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 102 Как е в Русия, че пишеш от България и не искаш там да се върнеш :)))
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ходили сме в Русия. Ние ходим посещаваме спазваме правилата и се връщаме. Ти ходиш само ако те пратят да правиш зулуми. Ходиш да цапаш да чупиш палиш и трошиш и се озоваваш в панделата. И затова сега пишеш опорки.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 94 Аз се имам за неграмотен, но ти избиваш рибата мен, явно си русофил :))
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо пишат "Шойгу беше цитиран"? Та това е жена!
68
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Така говореше и малкото джудже с малкото пи.ш.ле , че няма да напада Украйна, а тя каква стана???!!!Агент Тревор Френсис!ЦРУ!!!
67
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фекални е минално бешело, искаше да чете корана от затвора имаше интернет там и пак недоволен, нито му змаеш програмата нито нищо. Обикновените руснаци го целеха с торти на сбирките му. Русия няма как да се остави в ръцете на западняшки лигльовци агенти които и искат брауни брънч тиатайм някоя глава от корана за пред толерастийни нпо та и после да се прави на отровен гладен или болен.
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като сте такива русофили, що не отидете в Русия, или тука е по-удобно на диванчето :))) Нямам нищо против руснаците, ама с такава нацистка диктатура там, нема как :)))
65
4
 
2
 
! Отговори
Мишка преди 3 седмици
Само в празните глави на евроатлантичиските нашенски активисти има заплаха за световния мир от Русия . Простено им е защото тези хора са родени на криво или просто казано не е трябвало да се раждат . Тъпички са си и полагат исключително енергия да говорят глупост след глупост . Но пък са таланти да маниполират простите и елементарни българи . Така или иначе за мен Украинците и Руснаците спират прогреса и са *** . Само не мога да се ориентирам защо взимаме страна .
64
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 3 седмици
Да не вземете да нападнете Беларус ме е сътах, че имат ядрено оръжие! Дадено е от вас на Лукашенко, ама знае ли човек колко му хлопа дъската, да се напие днес и да заличи Кремле. Заедно космонавтите лунатици там
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Навални който също е руснак го плюете русофилчета, обаче Путин ви е идола, но не искате да ходите в матушката си и да се биете за него :)))
62
3
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 седмици
Явно смятат да нападат, щом говорят така. Вероятно ще включат и Беларус.
61
2
 
4
 
! Отговори
Стига! преди 3 седмици
Проблемът е, че тази война продължава повече от 700 дни. Среден сумарен брой на жертви от двете страни по около 1000 души, общо ранени по около 2500 . Емигранти - от Русия около 5 мил. от Украйна над 10 млн. Дневните разходи на всяка от страните е не по-малко от 30 мил долара, или общо около 60 мил. Всъщност, докато ние се джавкаме на всички нива в т.ч. и в нета, печели Китай , Изтока, Африка. Запада ,Европа , Русия бързо потъват надолу.
60
2
 
1
 
! Отговори
Kostas Linke преди 3 седмици
ШОЙГУ БЪРКА ЗА ЮЖНА АЗИЯ...В МИАНМАР Е ВОЕНЕН КОМУНИЗЪМ ОТ 60 ГОДИНИ..НО ТАМ НИТО СССР ИМАШЕ ВЛИЯНИЕ, НИТО САЩ...А КИТАЙ и Ю КАЙ (Британия)...Мианмар е супер-важен за Китай за морската си търговия.....ПАКИСТАН Е ГЛАВНИЯ ДЯВОЛ НА САЩ И АНГЛИЯ...НО ПАКИСТОАНСКИТЕ РОМИ СА СУПЕР-ВАЖНИ И ЗА КИТАЙ, И НЕЗНАМ ДОКОГА Пакомангалите ЩЕ ИЗДЪРЖАТ НА ДВА СТОЛА .