Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков

Сигналът е бил прекъснат, няма жертви
23 апр 2024 08:24, Анисия Иванова
89
Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков
Снимка: БГНЕС/EPA

Володимир Зеленски осъди руския ракетен удар, който разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков, като част от целенасочения опит на Москва да направи града необитаем, съобщи TVP World.

В резултат на удара главната мачта на телевизионната кула се откъсна и се срути на земята в града, който вече е опустошен от седмици на ракетни нападения и нападения с дронове.

Зеленски информира американския си колега Джо Байдън за въздушния удар.

Разположен само на 30 км от руската граница, Харков е уязвим за балистични ракети и други оръжия поради намаляващите възможности на Украйна за противовъздушна отбрана. Енергийните съоръжения в града претърпяха значителни щети, откакто Русия започна да нанася мащабни удари по енергийната система миналия месец.

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал, но потвърди, че няма жертви, тъй като работниците са се укрили.

На кадри от последствията се вижда как срутената част от кулата лежи в близката гориста местност, а околните сгради са получили значителни щети от падащите отломки.

Службата за държавни специални комуникации заяви, че конструкцията на кулата е била частично повредена, вероятно от удар с крилата ракета Kh-59. В момента се полагат усилия за възстановяване на телевизионния сигнал, като жителите са посъветвани да използват алтернативни методи за достъп до информация.

Последната атака следва предишни нападения срещу телевизионната кула в Харков през март 2022 г., които доведоха до прекъсване на сигнала. Тъй като Москва засилва атаките си, а Украйна изпитва недостиг на противовъздушна отбрана, Харков и околностите му остават сред най-засегнатите райони./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
20
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 седмици
дано откраднатата земя от Украйна е тясна за руски гробища .. Руските военнопрестъпници си мислят ч ще върлуват, убиват цивилни и деца безнаказано.. Идва ден на страшния съд за всеки човек и народ
60
1
 
6
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
А къде са пейтриътите на Харкив? Какво е станало с пейтриътите на Харкив? Да не са избягали?
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Унищожиха я с ударен дрон, руснаците показаха и видео от дрона. Как лети, за момент забавя, коригира се срещу кулата, и я прати при Бандера" - Дрон е. Само не разбрах дали е "Ланцет" или "Герань-2". Може би е вторият, защото е по-дългосвирещ. Пречупи кулата на две. Случи се вчера. Нашите 24 часа мислиха дали да ни кажат.
58
10
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Според данни от Кремъл, в разрушената кула са се намирали 40 НАТОвски генерала, 10 комплекса Хаймарс и две американски космически станции.
57
2
 
2
 
! Отговори
КрадецъГрухгрухчерв преди 3 седмици
Явно Грухчевич е крал винкели от кулата защото всичкото важно , а кулата в Харков е била супер важна така са били строени че да издържат ударната вълна на първата атомна, радияцията на втората АБ и жегата на третата Атомна Бомба при война с НАТО. Кво да го мислиме. Той Крим от Русия е откраднал та на винкело ще прости. Та такивмти рапти Лель Стифънке мъ.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кво? Руснаците са използвали пилонът на кулата за мишена и са я треснали. Като се отчета върхът на кулата е 3 пъти по дребен от главата на единДнепърскиУбиец е ясно в какви бетонени дебри ГрюненШайзеЧеДаОдиДаКенза
55
1
 
3
 
! Отговори
ТенекетоПееТанцува преди 3 седмици
Нашите да пратят два ешелона с по 100 вагона елитната сливенска група "Пее и Танцува Тенеке да струва" и они саминки железце по железце да накърмят всеки вагон с по 7-Тона метрияль и дорде чакат за втори курс ешелоните да дойдат да жувеят къ им сърце сака и джеб позволява. Оле Оле Оле за "Пее и Танцува Тенеке да струва"
54
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-обикновени съвременни терористи, сър, които, като лудите, умора нямат.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая кула като я гледам, май я е строил и е от времето на видния украински гражданин Никита Хрушчов, текезесар по образование и поведение и генерален секретар на ЦК на КПСС от 60те години на миналия век. Ето колко са напреднали Окраинците след разпада на СССР.
52
5
 
14
 
! Отговори
Справедлив преди 3 седмици
Чудя се как все още Украинците търпят този долнопробен докладчик - Зеленски !!!
51
12
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 3 седмици
Шойгу докладвал на Путин че ГРУ са разбрали каква е абвиетурата на ATACAMS - ''прощай Кримский мост''
50
1
 
4
 
! Отговори
аддд преди 3 седмици
чудесно
49
1
 
7
 
! Отговори
vale_karo преди 3 седмици
Не разбирам. Кой е луд да използва скъпи балистични ракети за някакви си 30 километра?
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ии какво от това? Навремето американски удар разруши югославската телевизия в Белград, заедно с хората в нея. Каква е разликата?
47
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кулата е ползвана за ретранслатор за украинските дронове. Затова фашистката диктатура у нас забрани руските медии, за да не научаваме истината, а те да ни лъжат и манипулират както си искат. Втората лъжа е, че са я унищожили с ракета. Унищожиха я с ударен дрон, руснаците показаха и видео от дрона. Как лети, за момент забавя, коригира се срещу кулата, и я прати при Бандера. Затова и спряха руските медии - за да не виждаме истината.
46
4
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 3 седмици
Русия има право да унищожава всичко строено по времето на СССР. Така помага на украинците да се откъснат от социалистическата епоха.
45
4
 
26
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Ами така е, като укрите поставят военни антени там, дето не им е мястото. САЩ навремето удариха телевизията в. Белград, загинаха много хора, тук няма и ранен. Чуде се, кои са иззродите.
44
15
 
8
 
! Отговори
Кремълската преди 3 седмици
Фашистка хунта целенасочено изтрепва собственото си младо население в една безсмислена завоевателна война.
43
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дзеления се оплакал на дедо Бидон че му бутнали кулата. Война ли е или не е война последно !
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е дай да видим е, бах то умрел сайт. На кадрите се виждало, *** кадри няма. Аматьори.