Гиркин се страхува да не последва участта на Пригожин

Националистът е в затвора след критики към Путин
36
Гиркин се страхува да не последва участта на Пригожин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в затвора за оспорване на президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата съдба като боса на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа по-рано тази година, след като се разбунтува срещу руския лидер, пише Politico.

„Арестът ми се случи месец след бунта на Пригожин“, каза Гиркин пред руската медия Baza в интервю, публикувано в четвъртък. „Най-големият ми страх е, че вместо обичайното наказание, ще бъда „амнистиран“ по същия начин като Готвача“, добави Гиркин, имайки предвид Пригожин.

Гиркин, 52-годишен бивш полковник от руската разузнавателна служба, който носи бойното име Стрелков („Стрелецът“), е известен с това, че ръководи руски военни части в района на Донбас в Украйна през 2014 г. и за кратко става министър на отбраната в Донецка народна република, руска марионетна държава.

През 2022 г. той беше осъден задочно за убийство за свалянето на пътнически самолет на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души. След Донбас Гиркин се преоткри като ултранационалистичен военен коментатор, който многократно критикува тактиката и стратегията на Русия при нейното пълномащабно нахлуване в Украйна. Неговите критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година след прекратения бунт на Пригожин срещу Кремъл.

Гиркин все още чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм. По-късно той обяви, че ще се противопостави на Путин на руските президентски избори през 2024 г., но в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца и на практика не му позволи да се кандидатира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Игор Гиркин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 4 месеца
"и за кратко става министър на отбраната в Донецка народна република, руска марионетна държава." Това не е независима журналистика. Все едно да кажа- Самопровъзгласилата се "държава" Косово- американска марионетна държава. Може да се каже сепаритисткия регион, може да се каже отцепената от бунтовниците земя и т.н. Има десетки варианти за синоними, които ще кажат същото, но няма да се покаже зависимоста на медията. Медията трябва да отразява безпристрастно.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В едно интервю преди този негодник се хвалеше Аз започнах войната в Донбас! Колко кръв има по ръцете му , Пригожин е като невинно агънце пред тоя
29
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
"в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца и на практика не му позволи да се кандидатира." Ето това е тъжната истината относно изборния процес там. Просто такова животно там нЕма! А сега ми говорете за 70-80% подкрепа за някого.
28
6
 
1
 
! Отговори
Паникьорство преди 5 месеца
За това го затвориха. А като гледам как се развиват нещата - имало е смисъл.
27
3
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 месеца
ОТ КЪДЕ ГИРКИН "ЗНАЕ " СЪДБАТА НА ПРИГОЖИН !?!? АМИ АКО ПРИГОЖИН Е ИНСЦЕНИРОВКА -РЕАЛНО !?!?!?!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не вярвам на очите си. Вие току що признахте ДНР за държава.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще ви пуснат двамата с Навални от затвора да биете Путин.
24
2
 
8
 
! Отговори
Бум, дум... преди 5 месеца
До ИМА ЛИ РУСОФИЛИ.. И накрая ще се самоубие др. ти Путин.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
колкото наш Шиши е евроатлантик тошкова и тоя е антипутинист, интересчии
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
хаха той за това ли замлъкна от 5 месеца.
21
6
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Гиркин да не бърза.Очаква го нидерландски затвор за убийството на нидерландски граждани в сваления малайзийски самолет.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До аха - чеби наразумно, ако беше в "колоса" на демокрацията и Световен полюс Пррроссия, вече да си в панделата на стойка Г. Гиркин не е нищо повече от Киро Соца, на думи голям, ама като опре отзад-->2 метра на заден ще даде. Много по добре щеше да се справи от самозабравилото се Джудже, което се мисли за император на Азия и Европа.
19
14
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
Ти май не знаеш значението на думата либерал, разбираемо за укрозомби.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До аха 14 - "Либералът" Путин - до тук трябва да се приключи коментарът.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кривондел, Няма такава старата народна мъдрост: "По-добре затворник в Нидерландия" Колко затворници в добро здраве умряха в Хага? Милошевич не умря ли в Нидерландия? Или го убиха?
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Стрелец" е "Стрелок", а "Стрелков" е руска фамилия и не се превежда. Все едно да преведеш "Гайдаров" като "гайдар" и да кажеш че този вече е гайдар. За статията е ясно. Няма нужда от четене.
15
4
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 5 месеца
Именно. Основната теза на Гиркин е че Путин беше подценил Украйна и не беше пратил достатъчно хора в началото на операцията. Предишната им любов навални е върл етно-националист. Издават си отчаянието като се хващат за такива сламки.
14
13
 
11
 
! Отговори
аха преди 5 месеца
Троляците на Козак станаха фенове на Гиркин. И през ум не им минава, че ако този или някой като него се изправи срещу Путин, борбата ще бъде оспорвана. И че либералът Путин начело на Русия, е по-малкото зло за началниците на Колективния Запад. Някой като Гиркин направо ще ги занули.
13
7
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 5 месеца
Ех, Гиркин, Гиркин... Защо не отиде сам в Хага :)Или както гласи старата народна мъдрост: "По-добре затворник в Нидерландия, отколкото свободен в Русия".
12
8
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
защо говориш така за зеленски?