Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"

Николай Васев отговарял за частните клиенти и собствеността на банката
27 ное 2023 18:50, Анисия Иванова
179
Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев е починал внезапно. За това информира банката в прессъобщение, според което 42-годишният банкер е починал днес от инфаркт, предаде ДПА.

Преди кончината си Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2022 г. е назначен на поста вицепрезидент.

Европейският съюз наложи строги санкции на "Сбербанк" през лятото на 2022 г. в отговор на войната на Русия срещу Украйна. Под натиска на западните санкции руските банки съобщиха, че печалбите им са се сринали с над 90 процента през миналата година.

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна.

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени, припомня БТА.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

На 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Следващия е копейката- взима финансиране от Митрофановица, а не си спазва уговорката за постоянен цирк" Щото е Селски Тарикат кат Баце. Върти гъ..зеца откъдето падат кинтите. Не е още на Нивото на Киро и Асен, или К..нелия, ама се старае и Той да е Мошеник.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дреме ми за руснаците. Да гинат всичките.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дреме ми за руснаците. Да *** всичките.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако дадат целия списък, до утре ще четем! Замитане на следи, няма друго обяснение! Източиха милиарди за виртуални извънземни оръжия!
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Следващия е копейката- взима финансиране от Митрофановица, а не си спазва уговорката за постоянен цирк
48
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази новина е събрала всички пpoстaци в България. Най-компетентно мнение е дал алкохолика, когото съдиха за предизвикване на ПТП докато е карал тротинетка пиян, а също е бил наркотрафикант в Ю.Америка.
47
14
 
6
 
! Отговори
да преди 9 месеца
поредната по-мия! служи като отдушник на дже-ндърите у нас, понеже украйната земя си заминава....
46
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те тея трябва да бъдат разчиснени и без да имаше война! Мутри от времето когато Русия се управляваше ат краварската агентура.
45
2
 
14
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
Путин дава, ноне пийте ако ви черпи с чай или кафе. И не стойте близо до прозорци или стълби също...
44
8
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Мир на праха му.Дано вземе откраднатото със себе си.В Россия тези,които бъркат в кацата не живеят дълго.
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До пияница мистик Много жалко, че Шиши и Баце си имат Държава, която няма да допусне това да им се случи.
42
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руският " олигарх" починал или жив не е интересен! На мен ми прави друго впечатление! Заигравките на ЕС и Америка с тази война срещу Русия,.Активираха Русия да произвежда всякакво оръжие! Плюс това което има в складовете си предполагам! Определено " санкциите" не Действат срещу Русия а Против самият ЕС!!! Виждаме че Европа поради настъпилата зима,е Заявила огромни количества Газ от Русия! Не от Америка а от Русия! Е кой е Лицемер сега? Русия ли?-:) Украйна е ясна! Ще я бие Русия с години! ЕС????
41
8
 
12
 
! Отговори
до 44 преди 9 месеца
Какъв Путин бълнуваш, като рептила ритна камбаната още миналия месец?
40
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Нормално за Русия..." Дърта и проста е елеменратната ти пропаганда.
39
15
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН! - стожер на славянството!
38
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
На 42 години, олигарх, дето живее без стрес и яде и пие най-хубавото получава инфаркт. Сигурно от щастие колко е успял :))) Гледах един филм, дето една наемна убийца се облече като проститутka и отиде в хотелската стая на един такъв олигарх, уж му пратена като подарък. Пазеха го сума ти бодигардове. Тази успя легнаха тази по някакъв тарикатски начин успя да му забие една инжекция под нокътя на големия пръст. Умря от инфаркт човека, после казаха дори името на съединението, което му би :)))
37
0
 
16
 
! Отговори
И богатите умират преди 9 месеца
Не е лесно да си милионер в Русия! Не е живот това: пазиш се от вода, готвиш си собственоръчно храна, не се качваш нависоко, внимаваш как слизаш по стълбите, носиш бронежилетка -- и току-виж, сърцето ти спряло... Живот ли е това?..
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ха-ха-ха-ха-ха-ха.. 35..бегай бърже в Русия. Там на 42 си мортос
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално за Русия... Джyджето дърто и просто в Кремъл също се пресели да "живее" при Жириновски...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До6.Роберто К. Това което си написал е недостатъчно за народа- евтини стоки,. Отопление и здравеопазване си го имат от десетилетие. Но нямат свободата и избора да пътуват свободно и да дават продукт и услуги . В това е истината. Народа е роб на системата от номенклатури по веригата надолу. . Системата им е власт пари власт. Правото го няма има Задължението от върха до низините . Който е близо до центъра се обогатява. В периферията е мизерия.