Руското МВнР привика бг посланика

Става дума за експулсирането на настоятеля на Руската църква
25 сеп 2023 17:45, Стела Стоянова
42
Руското МВнР привика бг посланика
Снимка БГНЕС

Руското външно министерство извика българския посланик в Москва, предаде новинарската агенция РИА Новости.

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София, се казва в съобщение на руското ведомство.   

Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

„На 25 септември в руското външно министерство беше извикан посланикът на България Атанас Кръстин, пред когото беше изразен остър протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и обиден начин на настоятеля и на двама служители на Руската православна църква в София“, се казва в съобщение на руското МВнР.

В петък ДАНС експулсира руснак и двама беларуси. Със заповед на председателя на агенцията са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на чуждите граждани. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Още по темата

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси, съобщиха от службите.

Скандалът около Руската църква се разраства, с цветя и свещи хората поискаха да отвори врати

Това предизвика властите в Москва да затворят храма, който се намира в централната част на София. "Старата руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В неделя пред църквата имаше голям протест. В понеделник Патриарх Неофит лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, допълниха от Светия синод.

В същото време от правителството съобщиха, че премиерът Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата „Св. Николай Мирликийски”. В разговор с негови представители той заяви готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тато и просто Киро го измислиха.Да се се екстрадират в Канада тезиизмамници.
38
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Бобиот изключителна важност за домашните потребители е да вярват, че услугите които ползват са такива, и работят така, както им е казано. иначе всички ще почнат да ползват пощенски гълъби, а дузина класици с бръснати тикви и еднакви тъмносини сака по службите вместо да пият кафе при гала, ще се наложи наистина да бачкат. а, едва ли са компетентни за друго, освен да вземат пари.
37
6
 
10
 
! Отговори
както и да е преди 7 месеца
украйната измислена държава вече си отива, и европа го разбра, до декември и одеса ще се върне в руската империя!
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Потресаваща сорросоидна манипулация на лайковете .
35
4
 
5
 
! Отговори
да преди 7 месеца
голям шпионаж! ний вече и БТР нямаме, дадохме ги на бандитите, сигурно са броили магарешките каручки или прашките в джоба!...дрън-дрън!
34
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До IQ 3.14 Преди ГСМ 1 поколение да се подслушва всеки апарат по отделно два апарата свързани с една клетка си говориха като радиостанции. от второ поколение ГСМ всеки сигнал минава през централен сървър. Работих във фирма която поддържаше наш телеком и съм виждал физически сървъра. Мега яко. И послушването е просто с натискане на едно копче от полицията/СЛУЖБИТЕ. НО АКО ПУСНЕШ ПТП ТУНЕЛ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ службите получават само копие на твоя криптиран трафик - разкодирай ако можеш :-)
33
3
 
4
 
! Отговори
Йебович преди 7 месеца
Кръстин бил привикан в дома на Маша Захариева по тъмно в домът й, нашляпали го на голи май. Той и занесъл бутилка водка. Не възразява да го привика отново! Ставала за възрастта си.
32
4
 
2
 
! Отговори
верущой преди 7 месеца
Да дадат копейки или направо безплатни свещи и възраждането ще запалят по един фишек покрай черквата да я бранят от капиталистически удари под комунистическия пояс - най-здравия пояс на света.
31
7
 
6
 
! Отговори
алоуууууу преди 7 месеца
денков, мръ-сен, книжен плъх, научи го.....КОЙТО Е ТРЪГНАЛ СРЕЩУ ВЕЛИКА РУСИЯ, ХУБАВО НЕ Е ВИДЯЛ, още нещо, ***...БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧА ДЯДО ИВАН!
30
3
 
3
 
! Отговори
путларах акбар преди 7 месеца
да говорите против вожда,учитель и Бох Путин е богохулство.. Всички българи ще горите в АД-а
29
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Боби как точно проксито спира службите да логнат целия трафик на телекома, от който излизаш "навън", че леко ми не е ясно.
28
5
 
8
 
! Отговори
Taliban преди 7 месеца
ВЬН ОТ БЬЛГАРИЯ РУСССКИ СВОЛАЧИ.ВЬН ЗАВИНАГИ.ИМАТЕ СИ НЕОБЯТНАТА ЗЕМА И ПРИЯТЕЛИТЕ АЗИАТСКИ.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вън Митрофанова от страната
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-древните шпиони, са тези с расо! Какво се правите на ощипани?
25
6
 
13
 
! Отговори
НОВИЯ ДАНС преди 7 месеца
МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ РУСО РОБИ СПЛЕСКАНИ
24
6
 
13
 
! Отговори
Вън преди 7 месеца
Русняците попове агенти и резиденти от България
23
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 15 разбираш ли че със съвременния повсеместен достъп до интернет шпионажа не е това което беше в класическото време след ВСВ. Аз имам телефон свалям си от някъде в нета програмка. пускам я без да се инсталира. осигурява се ВПН канал до някъде - съответно не може да се подслушва от службите дори да ти копират целия трафик. Максимално което може да ти предявят е свързване с неустановен адресат. След приключване триеш програмката - следи останали никакви, доказателства свръхкосвени...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен18...не дъното просто въпроса ти е елементарен...каква теория очакваш да ти развия...че живяхме в скапано социалистическо време...и кой беше виновен...имаш основните точки...развий темата...
21
10
 
11
 
! Отговори
Darko преди 7 месеца
Дреме му на шапката на българският посланик в масквата хахахаха. Расията нападна суверенна държава, мародерства и убива пък сега сетила кремълската хунта за православната вяра. Няма да е вече руска църква и готово! Браво на правителството, че има топки да изгони шпионите в расо!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 19. Тцъ. Не въриш.