"Ню Йорк таймс": Черно море се превърна в гореща точка на войната

Контролът над Черно море е очевидна военна цел за Русия
9 авг 2023 09:32, Елка Василева
307
"Ню Йорк таймс": Черно море се превърна в гореща точка на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Черно море, до голяма степен пренебрегвана част от войната в Украйна, изведнъж се превърна в котел на военно и геополитическо напрежение, отбелязва "Ню Йорк таймс", отчитайки, че регионът е изключително важен за Москва, Украйна и Запада.

Руски военни кораби патрулират в Черно море, изстрелват ракети по украински градове, като същевременно създават фактическа блокада и заплашват всеки кораб, който се опита да я наруши, отбелязва изданието.

Още по темата
Украинските морски дронове, които се носят по повърхността на водата, се насочват към руските пристанища и кораби, което се превръща във все по-голяма заплаха за Русия в арсенала на Киев. Във въздушното пространство над тях самолети и дронове за наблюдение на НАТО и съюзниците летят над международни води, събирайки разузнавателна информация, използвана за пресичане на инвазията на Москва.

Граничещо с Украйна, Русия и три държави от НАТО, но понякога пренебрегвано във войната, Черно море се превръща във все по-опасен котел на военно и геополитическо напрежение след решението на Москва миналия месец да прекрати споразумението, гарантиращо безопасното преминаване на украинското зърно.

Отдалечено от ожесточените боеве на фронта, Черно море все пак поставя Русия и страните от НАТО в такава близост, каквато не съществува на други театри на войната като защитата на Киев или битката за Бахмут, увеличавайки риска от конфронтация.

"Черно море сега е зона на конфликт - военна зона", казва Иво Даалдер, бивш американски посланик в НАТО, който ръководи Чикагския съвет по глобалните въпроси.

След като се оттегли от сделката за зърно, Русия превърна в развалини украинските черноморски пристанища, за да възпрепятства доставките на зърно, които са от ключово значение за украинската икономика, и дори нанесе удари по обекти на река Дунав на няколкостотин метра от Румъния, член на НАТО; нападението засили опасенията, че Северноатлантическият алианс ще бъде въвлечен в конфликта.

Миналата седмица Украйна отвърна на удара с две атаки по руски кораби в последователни дни - демонстрирайки новия си фокус на действие с морските дронове, които могат да поразяват руски пристанища на стотици километри от брега. И издаде предупреждение, че шест руски черноморски пристанища и подходите към тях ще се считат за зони на "военен риск" до второ нареждане.

Битката за контрол над морето може да има последици за световните енергийни пазари и световните доставки на храни. Почти сигурно е, че тя ще изправи НАТО пред нови предизвикателства, тъй като алиансът се стреми да поддържа основен принцип на международното право - свободното корабоплаване в морето, без да вкарва пакта в пряк конфликт с руските сили.

В продължение на векове Черно море е в центъра на усилията на Русия да разшири геополитическото и икономическото си влияние, което води до сблъсъци с други световни сили, включително множество войни с Османската империя.

Морето е също толкова важно и за НАТО, която  според Путин се опитва да унищожи Русия. Три страни членки - Турция, Румъния и България, граничат със самото Черно море, където има четири важни пристанища. В региона се намират и пет страни партньори на НАТО - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, посочва още "Ню Йорк таймс".

Контролът над Черно море е очевидна военна цел за Русия и една от причините през 2014 г. тя да анексира Крим - голям полуостров на северния бряг на морето, когато проруският президент на Украйна беше свален с бунт.

Досега физически контакт между руските и американските военни не е имало в тази война, с изключение на инцидент между руски военен самолет и американски дрон за наблюдение, в резултат на което операторите на безпилотната машина я свалиха в международни води, посочва вестникът.

"Ню Йорк таймс" отчита, че основното напрежение е свързано с това как САЩ и Турция гледат на Черно море и как го поставят в рамките на сигурността на НАТО.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разпускане на НАТО би способствало за охлаждане на тази гореща точка.
220
0
 
2
 
! Отговори
Вълканов преди 9 месеца
Преди бях писал за опасноста от разливане на химикали в Черно море при удаен химикаловоз от взривно устройство, че хиляди тонове ще се разлеят в морето. Бил съм на химикаловоз и зная ,кква опасност е това. Тая Украинска лудост да се атакуват химикаловози трябва да бъде спряно.Българското крайбрежие става отровено както водата , така и километри навътре в сушата.
219
0
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 9 месеца
Чети по-долу: Като се отрови морето, няма да има хотели, няма да има НАТОвци. Черноморското крайбрежие навсякъде ще бъде мъртво и отровено. Няма плажове, няма плажуващи. Някои тролчета не си дават сметка за това, а си играят на русофили и русофоби.
218
0
 
4
 
! Отговори
То преди 9 месеца
Морето само не може. Сега остава да кажеш КОЙ, КОЙ, Кои го превърнаха в гореща точка. Някой да е чувал за управници-политици предатели на нация и територия. Процент, офшорна сметка, подпис и печат и осигурява "охай бибитка" на поколенията си до девето коляно. Останалите "да духат супата."
217
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
българската част е частна собственостг на миризливи българи лаинювци, да я взимат и нея а българите *** на *** където им е мястото нагли връзкари българска отврат миризлива лаянарщина
216
4
 
2
 
! Отговори
Ген. Иван Колев преди 9 месеца
До Плажен чадърРуската *** друго не може и не иска - единствено от война! Да им благодарим за браДската любоФ....
215
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се е превърнало. Вие искате да се превърне. Ама няма.
214
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дядката пу-лер като не може да си играе с меката чушка, си играе с ракети и военни самолети кораби
213
2
 
9
 
! Отговори
Спасител преди 9 месеца
Тези писания означават само едно - гответе се за фронт срещу Русия !!! До този страх от руско нападение ни докараха некадърните харварТски шарлатани , заедно с *** Боко ! Свърши се с "китното Черноморие" ! Ще имаме монтирани ракетни установки, военни бази с заградени с мрежи територии, ще щъкат войници от всякакви държави и ще безчинстват безнаказано ! Честита Промяна , драги сънародници !
212
0
 
0
 
! Отговори
Член-кореспондент преди 9 месеца
До КореспондентИма подходящи заведения за теб. Пълно е с велики личности там
211
2
 
4
 
! Отговори
do 230 преди 9 месеца
Смехът беше, защото още тогава беше ясно , че Русия ще тръгне да граби, а ББ се правеше на "миротворец", но Резидентчето го подмина. Нещо все ви е на обратно логиката на руските п...риятели.
210
3
 
5
 
! Отговори
Зеленнаркоманчук преди 9 месеца
До ДО 222 Мойто момче помни че с украйна е свършено.Днес ти го казвам,ще бъде делната на три.Една част за Русия,една за Полша и съвсем малко за Украинката.Ти си пей каквото искаш и тролчетата платени мързеливци.
209
0
 
3
 
! Отговори
Байдрън преди 9 месеца
До ВСУ методично чистизадния рвор да ти почисти с манафски черен шомпул!
208
6
 
2
 
! Отговори
ВСУ методично чисти преди 9 месеца
Украйна от руски терористи
207
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям смях и подигравки беше, когато ББ каза, че иска в морето да плават платноходки. Е сега покрай нас има военни кораби и мини. Дано това да отрезви нашите управленци.
206
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изключителна грешка е Русия да бъде подценявана във военно отношение. Дано не се наложи бойците Христо Иванов и Ивайло Мирчев да ни защитават, водени от великия генерал-стратег Атанас Атанасов.
205
8
 
12
 
! Отговори
Плажен чадър преди 9 месеца
Директно ни заявяват Хамериканските началници , че свърши плажуването на морето - ще има разположени ракетни установки, бункери и войски на НАТО. ! Честита промяна , българе ! Е, но пък ще ходим на плаж в Гърция и Турция.
204
7
 
4
 
! Отговори
ДО 222 преди 9 месеца
И те са със кремълчоците ! Затова са пас .
203
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
регионът е изключително важен за Черноморските държави. А запада да го уха ... Няма какво да правят при черноморските държави.
202
4
 
17
 
! Отговори
полковник Колев преди 9 месеца
Черно море "не се превърна" а всички които не са добре го превърнаха в гореща точка на войната.... Преди години нашето Черноморие беше чисто,без чужди военни кораби и подводници...Пълна романтика и място за истинска почивка... До това води продажноста и предателствата!!!