Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
7
 
5
 
! Отговори
Напразни надежди преди 1 година
Цяла Русия с мощната си армия и частния башибозук на Пригожин с върховно напрежение от 5 месеца очакват падането на Соледар едно разрушено село от градски тип с 500 украински защитници и толкова жители в момента. С такава армия Русия никога няма да освободи българските русофили от лютото робство на ЕС.
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги съм казвал "и най-добрия генерал нищо не може да направи, ако армията не става, а армия за няколко месеца не се прави.
102
0
 
0
 
! Отговори
ПРЕКРЪСТВАНЕ? преди 1 година
До 87 Пола никога няма да си го сменя и не се чувствам западно европеец! Но ако си сменя клона на християнството и се прекръстя, следователно това би ме доближило до Бог. Защото ще отмие греховете от раждането ми до 33 годишнината ми (в която мисля да се прекръстя). Това следователно ще подпомогне да си имам семейство и Бог да закриля жена ми и децата ми!
101
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** подкрепящи Укрия - скоро по новините ще спрат да говорят за Украйна, както стана с всички останали (големи и скандални събития). Малко по малко и тази т.нар. война ще отече в канала. Така става в нашия свят - нещата, които трябва да се забравят и да се промени наратива на балона, в който живее клетия обикновен човек, просто спират да се атестират по телевизийката - избледнявят и изчезват :-)
100
6
 
4
 
! Отговори
пу си Капан преди 1 година
чакаме с нетърпение да видим как някой хаймарс ще стигне до някой от Вагнер..Гладните кокшки пак просо сънуват...
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските ботове по 10 поста в минута да пишат, 2млн украинци да избият, не променят фактите - Соледар не е вземат, укрите удържаха пробива и държат западната част. Дори и да загубят тези няколко сгради, линията на фронта е възстановена. При Бахмут си е истински геноцид над руската армия, чак ми е неудобно да го коментирам.
98
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тексас ще се отдели от САЩ много преди така жадувания от некои разпад на Русия
97
8
 
2
 
! Отговори
к...у...r КАПАН преди 1 година
Тея дни вагнеровците ще се запознаят със химарсите и ще видят как 4-ракети минават през една дупка -- и на 20 метра във бетон под земята да си онова те намира !
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния: ако под джудже имаш предвид Еленски, правилно.
95
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохолиците пак са в делириум. Джуджето седи в бункера и командва ***. Искат не искат, ще има разпадане на СССР - епизод 2.
94
1
 
4
 
! Отговори
До Смех преди 1 година
Това в кое американско издание го прочете?
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха русофилитe как се кефят че превземат едно село 5 месеца. Ахмaк Смееееех
92
7
 
5
 
! Отговори
Смех гоуем преди 1 година
Лошите евроатлантиците заграбваха руския нефт по 80-100 долара за барел, а сега добрите индоатлантици им дават по цели 37$. Ха-ха абе ей туй ватата сте големи дебиляги бе.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За огромно съжаление Украйна е придатък на органи за Европа в последните 10-11 месеца. Има над 60 000 безследно изчезнали души от 15 до 30 годишна възраст. Знае се, че се разфасоват в европейски частни клиники, като един човек за органи струва 1 милион долара. Тотална дехуманизация на държавата, организирана от щатите и Европа. Ако това не е престъпление, не знам кое друго е.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВО е просто учение за руската армия. Сменят ръководството, за да може всеки от генералите да добие реален опит ;)
89
0
 
1
 
! Отговори
Последните дни преди 1 година
Най-голямо е търсенето на новичок!
88
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацягите гинат яко в Соледар. Скоро в Украйна няма да има мъже, които да оплождат жените. Тъжно, но факт.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като ги гледам тия двамата, никакво доверие не ми вдъхват че могат да спечелят войната в Украйна. По-скоро ще избягат заедно с върховния си главнокомандващ някъде в Южна Америка като стане напечено.
86
1
 
2
 
! Отговори
укрите са докарали преди 1 година
По море ли ги докараха или по въздух..
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монголите ще се изтровят взаимно. Това винаги в било така когато не им върви във война.