Кой ще се бори да наследи Путин, ако руският президент бъде свален?

Според запознати Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров вече се подготвят за ерат
25 дек 2022 18:02, Петя Славова
188
Кой ще се бори да наследи Путин, ако руският президент бъде свален?
Снимка: БГНЕС

Според запознати Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров вече се подготвят за ерата след Путин. "Ако Русия се разпадне хаотично, последиците ще бъдат усетени и в Европа", предупреждават експерти, цитирани от "Дойче Веле".

Владимир Путин е смятан за майстор на интригите, пише германският всекидневник "Франкфуртер Рундшау". Той обича да се обгражда във властта с подставени лица, които са му верни. Но някои от тях - като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров - могат да се превърнат в заплаха за руския президент.

Изданието припомня думите на бившия украински външен министър Володимир Огризко, че в обкръжението на руския президент в момента има "интриги". Пригожин първоначално стана известен като "готвача на Путин". Дълги години той отговаряше за кетъринга за правителството, което послужи и като негов пропуск към руския властови кръг. Оттогава той изпълнява и мръсни задачи, възложени му от президента. Така например преди американските междинни избори той призна, че се е намесил в предишен вот в САЩ. Каза още и че през 2014 г. е основал руската наемническата армия "Вагнер". Тя се сражава в някои африкански държави като например Мали. Но и също и в Украйна.

Още по темата

Пригожин и Кадиров се подготвят за ерата след Путин?

От известно време изглежда, че Пригожин преследва собствени интереси в Кремъл. Той призова олигарсите в Русия да подкрепят по-енергично целите на войната в Украйна, след което бившият съветник на Путин Сергей Марков го похвали, че е станал "гласът на народа". Известният критик на властите в Москва Михаил Ходоровски предупреди преди време пред "Политико", че 61-годишният Пригожин се подготвя за живота си след Путин. "Той изгражда отношения с Кадиров", каза Ходорсковски. Чеченският лидер си спечели прозвището "хищното куче на Путин" заради бруталните му изказвания за войната в Украйна.

Въпреки че шефът на "Вагнер" е контролиран от Путин, той, също както Кадиров, играе двойна игра. В анализ на американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" Пригожин също е окачествен като "заплаха за управлението на Путин". Критичното рускоезично издание "Медуза" наскоро също коментира, че Пригожин, точно както и Кадиров, печелят все повече поддръжници в Кремъл. Твърди се, че перспективни и изгряващи политици като Алексей Дюмин, губернатор на Тулска област, и Дмитрий Миронов, бивш ръководител на Ярославска област и довереник на Путин, също подкрепят дуото Кадиров-Пригожин.

Пред "Тагесшпигел" Михаил Ходоровски неотдавна предупреди, че поражение във войната може да доведе до сериозни проблеми за руския президент. "Ако Путин загуби войната, националистите патриоти ще бъдат много гневни. Ако завръщащите се войници и военното ръководство откажат да участват във вътрешен конфликт и да се застъпят за Путин - тогава 20 000 въоръжени мъже на Пригожин или на Кадиров ще изиграят важна роля", казва той.

Заради вътрешнополитическия натиск Путин вече отмени няколко публични събития, включително новогодишното си обръщение. Ходоровски обаче смята, че тази уязвима позиция, в която се намира руският лидер, все още не означава неговия край: "Путин ще се откаже от властта и ще позволи да бъде съден само ако алтернативата е смърт", прогнозира той.

Последиците от руска загуба в Украйна ще се усетят и в Европа, и в Азия

Макар едно евентуално руско поражение да е свързано с много ползи, САЩ и Европа трябва да се подготвят за регионалния и глобален хаос, които то би отприщило, пише "Форин афеърс". Аналитичното издание коментира, че от 2008 г. Русия е ревизионистка сила - Москва променя граници, анексира територии, намесва се в избори. "Ако Русия предприеме радикална ескалация на войната или се разпадне хаотично, вместо да приеме поражение чрез преговори, последиците от това биха били усетени в Азия, Европа и Близкия изток."

Авторите на анализа Лиана Фикс и Майкъл Кимадж отбелязват, че превръщането на Русия в провалена държава, разкъсвана от гражданска война, би възродило въпросите, с които западните политици са се сблъскали още през 1991 година. Един от най-важните е кой ще контролира ядрените оръжия на страната. Едно хаотично руско поражение би оставило опасна празнина в международната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
До Армата преди 1 година
Само треби ъ запали...
66
4
 
2
 
! Отговори
Biden преди 1 година
Аз съм млад, и умен и неотразим...
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре ни ша се оттегли, ни ша умре ни ша го свалят, стига либераски мечти
64
3
 
5
 
! Отговори
И Костя преди 1 година
има добри шансове!
63
3
 
4
 
! Отговори
Т14 Армата преди 1 година
Куполът на Т14 Армата е необитаем. Екипажа е в бронирана капсула ниско долу. Може да води бой на 360 градуса независимо от посоката на движение и практически не зависи от пряка видимост, няма значение дали е ден или нощ.
62
3
 
6
 
! Отговори
Кой преди 1 година
Ще наследи Бай Дън кат се гътне!?!
61
6
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
До *** в торбички Боли ме фара мене за Украинците,че използват торбички):):)Важното е,че с наша Българска помощ ВСУ изтребват руските кашици всеки ден:):):)
60
4
 
2
 
! Отговори
Вова преди 1 година
Аз съм Екатерина Велика! :)))))
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, дайте как клоуна се цалива с Нанси Пелоси като и връчва украинското знаме в конгреса на САЩ. Я кажете, какво получи клоyна от САЩ, какви нови системи оръжя, или го изпратиха с празни ръце.
58
7
 
4
 
! Отговори
серат в торбички преди 1 година
"Арсенал Казанлък и ВМЗ Сопот пожелават специално от България,Весела Коледа на майките на руските кашици сражаващи се в Украйна:):):)" - спомням си как украинците си правеха селфите пред плакат с разрушения Кримски мост и пускаха после фотосите в Интернет. Сега cepaт в найлонови торбички защото няма ток и канализацията не работи. Та така...
57
4
 
1
 
! Отговори
Вовата преди 1 година
Аз съм Петър l :))))))
56
1
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък производство на 3 смени:):):)
55
6
 
5
 
! Отговори
нЕкой преди 1 година
п.уткинчо ще бъде ликвидиран съвсем скоро. А кремълските *** ще молят за милост и ще плащат репарации, докато си измиват ръцете с вече падналия от 6 етаж ботоксен гном
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запада не му пyка за Украйна. Истерията на обединения Запад от действията на Русия не е породена от интересите на Украйна, а от разрушаването на наложилия се след 1995 г. ред - монопола на Запада.
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС - корупция, обедняване на населението, фашизъм, сексуални извращения прокламирани на ниво държавна политика.
52
6
 
8
 
! Отговори
Омерзително преди 1 година
Няма по-голяма мерзост! Руските войници проляха кръвта си за да освободят България от турско робство, държавата България днес съществува само и единствено благодарение на саможертвата на Русия, и същите тези българи, тази държава България днес снабдява с оръжия нацистите да убиват руснаци. Не че тези оръжия изобщо нещо ще помогнат да променят участта на нацистите, не, но българите трябва да се наведат на фашисткия режим в Брюксел, както се навеждаха на Хитлер и фашистка Германия преди. Върховна мерзост.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Купете си топки, в Русия по принцип беше невъзможно да има преход, това го знаеха и американците. Нужни са по-задълбочени социално-икономически познания за да разбереш, че Русия върви надолу от края на 70-те, точно тогава когато САЩ започна да строи първите американски фабрики в Китай!
50
3
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Арсенал Казанлък и ВМЗ Сопот пожелават специално от България,Весела Коледа на майките на руските кашици сражаващи се в Украйна:):):)
49
5
 
4
 
! Отговори
Купете си топки преди 1 година
Когато и да падне, ще го помнят с добро за разлика от Горбачов и Елцин.Питайте руснак дали ги харесва. Не ги харесват, защото се провалиха в прехода. Явно преписвачите не статии не познават руснаците и си мислят, че са като зпадняците. Украинците също си имат национален герой в лицето на Зелката. И те ще го помянт с добро. Това, дето ние няма да помним с добро е завръщането на Царя. Защо? Защото е ш.у.н.д.а обезкостена.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измежду различните варианти като възможен наследник на Путин се смята и Donald Heathfield. Днес беше в предаването на Солвьов, има и много негови лекции и интервюта в ютюб.