Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странен е избора на статии от NYT в същия брой където русофилските сайтове ни запознават с величието на т.н. руска армия която се учи от грешките си има и статия за касапницата в Буча, където е пълно с факти доказващи че никакви буряти, чеченци и дагестанци не са извършили клането както ни убеждаваше и папа Франциск, а е дело на младите момчета от елитната псковска дивизия т.н.руски спецназ. Явно че единственият аргумент да ни говори така светия отец е вярата му че християни не постъпват така.
174
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Турция никога не е имала претенции за територия в България.." ------ а сега хвани прочети нещо за "европа на регионите" и "тракийски регион". Патосът е хубаво нещо, но реалността е съвсем друа бира!
173
12
 
20
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Патова ситуация? Колко време могат украинците да се бият, без ток, без вода, без транспорт, без отопление, без храна, без работа? Колко време ще отнеме да се вдигнат срещу тези взели ги за заложници. Особено като влязат руснаците през Беларус.
172
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАБРАВИХА ЛИ БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ КОСТИТЕ НА УКРАИНЦИ СА ОСТАНАЛИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ!КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРЦИЯ, НЕКА ДА СЕ СПОМЕНАВА ИНТЕРЕСА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ КЪМ ПРОЛИВИТЕ И ЖЕРТВАТА НА РУСКИТЕ ПОДАНИЦИ, КОИТО НЕ СА РУСНАЦИ!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ЛЕВСКИ,БОТЕВ И ДАЖЕ ВАЗОВ СА БИЛИ НЕ СЪВСЕМ ОЧАРОВАНИ ОТ БРАТУШКИТЕ!НЕ СА БИЛИ РУСОФИЛИ!ВЪПРЕКИ ЗДРАСТУЙТЕ БРАТУШКИ!
171
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хора, които пишат срещу Русия и Путин, които призовават за разпадането на Русия, смъртта на нейните граждани тихо продължават да пишат, а аз бях блокиран няколко дни за подкрепа на Русия. Обяснете ми, това правилно ли е
170
11
 
11
 
! Отговори
До 202 преди 1 година
Могат да изчезнат ама не изчезват, нали ватенко???
169
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 197.Турция никога не е имала претенции за територия в България..През възродителния процес,който се чувстваше турчин можеше да отиде да живее в Турция,е някой го направиха и след това се върнаха.Самите турци не приемат мохамеданите от България като турци.Така,че си наври теориите там ,където слънце не огрява.Както казва един британски историк"Когато България е била Империя и люлка на цивилизацията Европа е ходела права под масата"
168
14
 
20
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Ами двата газопровода които краварите взривиха, какви са? Не са ли граждански обекти. За един преАтел питам?
167
14
 
14
 
! Отговори
Фашизма никога преди 1 година
Няма да победи, расията ще бъде унищожена и вън войната и икономически и технологично в следващите години, десетилетия и столетия
166
10
 
22
 
! Отговори
До 200 преди 1 година
Олена Зеленска пазарува коледни подаръци в Лондон и Берлин! Платева Коледна ваканция в Флорида! Така е тя войната за някои..
165
16
 
12
 
! Отговори
Георги Спасов преди 1 година
До всички които коментираме тук! Можем да се подписваме с имената си без да се притесняваме от затвор! Не забравяйте не сме в Русия!
164
12
 
25
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
забравихте кой ни освободи от турците , момчета, Руските казаци и Цар- Освободител
163
10
 
20
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
Слава на Русия
162
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 187..Те и руснаците имат такива,а ако добавим и ТОС 1А украинците могат да изчезнат от Бахмут за около час.
161
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците от 2014 година непрестанно обстрелват цивилни обекти Луганск и Донецк. Избили са хиляди цивилни в Домбас. Но това нокой не го забелязва.
160
5
 
18
 
! Отговори
Това не е война преди 1 година
Каква война е тази бе?!! В Киев коледни елхи,хора щъкат по магазините,а руснаците спят!!!
159
0
 
0
 
! Отговори
Георги Спасов преди 1 година
До АнонименМного добре си информиран, евалата ти!
158
12
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ДРУГА ! преди 1 година
Истината е,че ако поиска Русия за месец ще превземе Украйна с минимални жертви.Достатъчно е да минат към тотална война,разбира се без ядренно оръжие,като унищожават всичко.Ако забелязвате те избирателно пращат ракетите си по инфраструктурата на бандерите,вместо със стратегическите си бомбандировачи да засипят укрикските градове с бомби по примера на германците през втората световна. Това е така,защото сега се бият два вида руснаци,едните които се продадоха на американците.Така че войната ще прод
157
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "До АсанПърво турците да върнат Одринска Тракия на България!" ---- хахаххаха ами накарай ги бе! А ти вместо да ръсиш глуупости, започни да свикваш с мисълта, че скоро всичко по линията Сандански - Пловдив - Бургас ще е турско. Обещано и спазарено от ессср!
156
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да хвърлиш атомна бомба върху граждански обекти и да убиваш невинни хора е военно престъпление също! Но за САЩ няма никакви последици от 70 години!