Стотици украинци пленени на юг, Киев е против на посещение в окупираната АЕЦ

Зеленски: Правителствените сили удържат, но нашествениците са повече и са по-силни
8 юни 2022 06:30, Анисия Иванова
53
Стотици украинци пленени на юг, Киев е против на посещение в окупираната АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Продължават сраженията за Северодонецк, ключов град в източната част на Украйна, който е в центъра на голяма руска офанзива. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войските на страната му са "освободили напълно" жилищните райони на града, но украинските сили все още държат индустриалната зона и околните селища.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че правителствените сили "удържат" срещу нашествениците, но "те са повече и са по-силни".

- Стотици хора са държани в плен в окупирания юг на страната

Украйна заявява, че около 600 души са държани в плен за съпротива срещу руското управление в окупирания южноукраински регион Херсон и твърди, че те са измъчвани.

"По наша информация около 600 души са ... държани в специално преустроени мазета в област Херсон", заяви Тамила Ташева, постоянен представител на украинското президентство в Крим - полуостровът на юг от Херсон, който Москва анексира през 2014 г.

Ташева заяви, че по-голямата част от задържаните са "журналисти и бойци", които са организирали "проукраински събрания" в град Херсон и околностите му. Херсон беше първият голям град, който падна под властта на руските сили в началото на март, и се появиха видеоклипове, на които се вижда как жителите организират предизвикателни протести.

- Русия и Турция обсъждат износа на зърно

Руският външен министър Сергей Лавров започва двудневно посещение в Турция за разговори за деблокиране на износа на зърно от Украйна, който е спрян от войната. Турция предложи услугите си за ескортиране на пратките от украинските пристанища, които са блокирани от руските сили.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че няколко товарни кораба са отплавали от контролираните от Русия украински пристанища за Африка с това, което американски официални лица определиха като "откраднато украинско зърно".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявява, че съобщенията, че Русия краде украинско зърно, са "достоверни".

- Украйна се противопоставя на посещението на окупираната атомна електроцентрала

Украйна заявява, че се противопоставя на каквото и да е посещение на Рафаел Гроси, ръководител на ядрения надзор на ООН, в нейната атомна електроцентрала в Запорожие, докато тя е под руска окупация.

Руските сили окупираха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в първите седмици на войната.

"Посещението на централата ще стане възможно само когато Украйна си върне контрола над обекта", пише в Телеграм Енергоатом, украинската ядрена агенция.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Гроси твърди, че е необходима инспекция, за да се гарантира безопасността на централата.

- Русия напуска Европейския съд по правата на човека

Руските законодатели приемат закон, който финализира излизането на Москва от юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Русия беше изключена от органа, основал съда, през март заради нахлуването в Украйна.

Участници в кампанията предупреждават, че фактът, че решенията на съда вече няма да се прилагат за Русия, може да окуражи Москва да притиска още по-силно гражданските права.

- Руска суперяхта е предадена на САЩ

Съд във Фиджи предава суперяхта, свързана от САЩ с руски олигарх, на когото са наложени санкции.

Свързваната от САЩ с милиардера Сюлейман Керимов яхта "Амадея" на стойност 300 млн. долара беше конфискувана във Фиджи през април по искане на Вашингтон.

Върховният съд на Фиджи отхвърли делото, заведено от регистрираните собственици на яхтата срещу конфискацията ѝ. Това означава, че яхтата, която разполага с хеликоптерна площадка, басейн, джакузи и "зимна градина", вече може да напусне Фиджи и да замине за САЩ.

- Световната банка предупреди за "стагфлация"

Световната икономика рискува да изпадне във вреден период на "стагфлация" в стила на 70-те години на миналия век, предизвикан най-вече от нахлуването на Русия в Украйна, предупреждава Световната банка и намалява годишната си прогноза за растежа.

Токсичната комбинация от слаб растеж и растящи цени може да предизвика широко разпространени страдания в десетки по-бедни страни, които все още се борят да се възстановят от сътресенията, предизвикани от пандемията от коронавируса./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
20
 
! Отговори
рибока преди 2 години
За тези задържани и да има присъди ще са ниски,но за "евакуираните" от Азовстал чисто статистически очаквам 50 човека да не се върнат никога поради доживотни присъди,а 500 след 20 години поне след като срещу хиляда от тях се водят следствени действия.В Русия има и смъртно наказание,но имаше някакъв мораториум и не очаквам да го прилагат.
17
11
 
48
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Скоро Зеленски вече няма да е нужен на сащ и те ще се отъвът от него,той загуби...
16
37
 
10
 
! Отговори
до Филибето преди 2 години
Какъв морал видя в рашките. Явно си деградирала креатура.
15
10
 
52
 
! Отговори
Скорооо преди 2 години
Щом почнаха да пускат истини за разгрома на наци Украйна значи идва краят на режима в Киев...
14
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ,са най-ниско интелегентните,за щяло и нещяло се стреля,виждаме го и с кадрите на Харвард
13
53
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Брад Пит Руснаците си отглеждат неграмотници, които след това използват срещу собствените им народи. Неграмотния човек, освен, че е лесно манипулируем, по природа е нискоинтелигентен, а оттам и склонен към особени форми на жестокост и цинизъм, тъй като на практика не притежава никакви цивилизованост или морал. Колкото по-неграмотни и нискоинтелигентни са, толкова повече виждат във образованите и интелигентните "врага", който трябва да елиминират. Трагедията на провалените.
12
12
 
59
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Хората виждат една агресия на Запада срещу Русия! Нищо друго! Това ли ви е цививлизоваността!? Да вземеш с измама изконните руски земи, да се наместят враговете им там и да забраняват на който желае да си купи малко газ от бедна Русия!? И най кроткия народ на тяхно място ще започне да бъхте наред, и да става каквото ще....
11
48
 
13
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 2 години
"москва" потъна, кремъл фалира, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
10
1
 
34
 
! Отговори
Брад Пит преди 2 години
Като гледам от какво е съставен днешният интелектуален елит нищо чудно, че са ги затрили тогава.
9
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задържането на всички от значение на територията на окупираната от руснаци територия, изтезанието им, изселването им, и често и разстрелването им, е руска тактика позната добре ПОНЕ от нападението над Полша заедно с Хитлеристка Германия, с което СССР и Хитлеристка Германия започват Втората световна война. Тогава руснаците са правили съшото, като са затрили полския интелектуален елит, както и цялото ръководство на полската армия (Катинската гора е най-известния пример от тези събтия).
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не работи няма да яде
7
11
 
66
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Още повече симпатизират на Русия интелигентните и обикновените хора,само материалистите подкрепят Украйна(САЩ),хора без морал и ценностна система .
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарикатлъка е основния проблем
5
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеля пак е имал тежка нощ на опияти и алкохолен делириум във влажната дупка в която се е сврял
4
3
 
48
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Няма хибридна война. Мнозинството от населението не ще гей паради, ЛГБТ обучение за деца, ГМО храни, както и да бъде опитно зайче и пушечно месо за Запада.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са прости, неграмотни отчаяни защото не работят
2
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали Украйна печелеше войната, а Русия я губеше?
1
52
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хибридната война на русия срещу България е успешна защото има прости, неграмотни отчаяни хора към които е насочена тази кампания ... нормалните, що-годе интелигентни хора, които преди симпатизираха на Русия, сега са отвратени от руския фашизъм.