Радев: Ненчев няма професионалните качества за посланик в Украйна

Призова да се спазва Конституцията при определяне на посланици
23 юли 2024 09:12, Елка Василева
110
Радев: Ненчев няма професионалните качества за посланик в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев призовава Министерството на външните работи (МВнР) стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза, заявява президентът. Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет, припомня той в позицията.

По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост, посочва Румен Радев.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната, казва още държавният глава. Според него това е "необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
Да , защото тук не ти е Урколадия ,урколяк
73
9
 
12
 
! Отговори
НЕбългарите преди 1 месец
Фигуранта, Копейкин, Нинова и котилата им са символ на упадъка и слугинажа. Национално предателство и идолопоклоничество към чужда държава и лидер , признат за международен престъпник.
72
3
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
И от кога пък украинския мазен просяк има право да се изказва,а да си.ходи при другите мазни просяци не да се набутва като хле6арка
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До нагъл фатмаак - Но не е ***, а избран с гласовете на 66,72% от българите. Така че, малцинството няма думата.
70
12
 
14
 
! Отговори
нагъл фатмаак преди 1 месец
И това го казва една обикновена проруска мазна фуражка, цял живот зубрила устави !!!
69
7
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 1 месец
И кога пък тук е Украйна та украинските просяци да се изказват.?
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом Мони Пасито го е предложил е ясно. Ще е голям "родолюбец" с допълнителни ДМС-та от задокеанските братя от онази популярна улица в квартал Лозенец хаха
67
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ненчев посланик?Ужас!Дъното на дъното!
66
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Посланик може да е само дипломат с дългогодишен опит в МВнР и с отлична чуждоезикова подготовка. За съжаление последните години на дипломатически постове в чужбина се назначават всякакви калинки, роднини, приятели, всякакви, които нищо не разбират от работата, а тя е много специфична, те не знаят какво да правят, съответно не могат да помогнат на български граждани изпаднали в беда, стават за смях пред чужденците с некомпетентно и често неадекватно поведение...Картинката е много страшна!
65
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 - Не се води, а е избран с 66,72% от българите, така че си в малцинство и мнението ти безлично.
64
16
 
18
 
! Отговори
made in Решетников преди 1 месец
На дали руските служби са имали някога по ценен резидент в България от лицето РадеФ. Арогантен, подъл и по селски хитър безродник. Ще бъде във война с правителството до края на мандата Ще опита всичко каквото е по силите му да спре откъсването на България от руския ботуш.
63
12
 
17
 
! Отговори
оакан до ушите преди 1 месец
*** е бесен, защото не е назначен руски агент за посланик в Украйна.
62
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То Радев няма професионални качества за портиер, пък се води президент.
61
6
 
5
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Ненчев на какъв език ще си комуникира с украинците? Сигурно има някакви спомени от едно време за руски, ава той е забранен в Украйна.... Не съм чул да знае на необходимото ниво някакъв друг език. Как ще комуникира с представителите от НАТО и ЕС там?Едно време Тошко Колев беше аташе по културата в Канада и доста се намъчи... сам се отказа. Това ли е промяната в дипломатическата служба? Да не говорим за остналата подготовка на такъв висок пост.
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
атлонт.клуб в ареста за диверсия срещу държавата
59
12
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Радев заграби властта, спря строежите, прибра парите, и сега ни пътища, ни пари. Да вземе да спре да ръси акъл и да върне милиардите, които присвои.
58
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам целия Атлантически клуб, начело със Соломон Паси, Илиян Василев, Иво Инджев, Надежда Нейски, Елена Поптодорова ,Дилян Пеевски, Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова да заминат за украинския фронт. Отговарят на всички евроатлантически изисквания - някои са мъже други ***. Имат нужда от обслужващ женски персонал. Посланик не ни трябва.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ненчо от Реформаторския блок е новия политик
56
10
 
14
 
! Отговори
Отмъщението преди 1 месец
на при.митив.ния, злобен зелен чорап!
55
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на президента. Прав е. От къде на къде хранилката на Сорос ще посочва кой да бъде посланик в Украйна? Браво на Радев!!!!!!!!!!!!!!!!!