Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна

Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на алианса
Обновена: 22 юли 2024 15:50 | 22 юли 2024 15:40, Елка Василева
162
Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО, няма планове НАТО да стане страна в конфликта в Украйна. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на конференция в София по повод 75 години от създаването на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България.

Дипломатът обясни, че подкрепата за Украйна чрез военна помощ, обучение и други средства е, за да гарантира, че Украйна може да се защити, така че конфликтът да не се разрасне извън нейните граници.

Посланикът на САЩ отбеляза, че след началото на конфликта в Украйна, България се е активизирала и се е съгласила да бъде домакин на многонационална бойна група.

НАТО е единствената структура, способна да защити нашата колективна сигурност, каза Кенет Мертен и отчете приноса, който оказва България в Черноморския регион и източния фланг на алианса.

По думите на Мертен благодарение на сигурността, която осигурява НАТО, България процъфтява. Той представи данни, според които от присъединяването на страната ни към алианса БВП се е увеличил повече от два пъти, преките чуждестранни инвестиции продължават да растат, като м.г. увеличението е с 45% - до 3,9 млрд. долара. Кенет Мертен добави, че преди няколко седмици Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи.  Посланикът допълни, че според Евростат България е изпреварила Унгария като потребление на глава от населението.

Посланикът отчете, че България е на път да постигне инвестиции от 2% и повече в отбраната, каквото са направили досега и други 23 съюзника в НАТО.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожелавам и на САЩ да "процъфтят" като нас.
100
0
 
4
 
! Отговори
Аз казах преди 1 месец
Ще има.Нато се подготвя,още не са готови.След Украйна ще има война Русия-Нато.
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ти се връща такова процъфтяване,и на теб и на шефовете ти!Тия *** откровенно се гаврят с нас....
98
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Посланикът на САЩ: България процъфтява благодарение на алианса"........................Този на какви наркотици е?
97
3
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Като се каже НАТО, би трябвало да се разбира САЩ. Т.е. САЩ нямат планове за пряка намеса в Украйна. В плановете на САЩ съществува намеса на България и други Източво-европейски страни в Украйна.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Хаити , малко бандити , гръмнат президент , такива ми ти работи съ знаиш около него витаят
95
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Немски войници от редовната армия поставяха минни полета в Хасковско. Инак не се намесвали. ПП. Този път немецът ТРЯБВА да плаща репарации!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този от коя държава го преместиха тук. Ако разберем, ще знаем каква е специалността му.
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАжзТО го бият хуси, талибани и нигерийски племена, а вие чакайте да ви валне от ясно небе без облак. Кой е фанал америсите, само той не ги е бил.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма и да има.Украйна е бита карта,много ме боли за нея,но.Оная кацапска Империя ще разпори гза на скопените евроГейци ,които нито за миг не разбраха какво се случва,начело със секс кукличките им за политици.Самогонът добре штегиебе,ние поне сме свикнали няма да ни прави впечатление!Бог,дето и той кърти яко,да прости,само заради израза ,героичните Украински Воини!Те има какво да му прощават дано обесят гнидата Зеленски най-накрая!Вместо да тегли една на Памперса че го изостави ,той пак маже
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отана воюва с Русия още преди началото на СВО, само че чиновниците не смеят да си го признаят!
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е чичак, по-рано да бехте се сетили, а не кога се обезбългари страната...
89
4
 
4
 
! Отговори
Да те ако имат преди 1 месец
Точно на русофилските медии ще кажат
88
3
 
22
 
! Отговори
емо преди 1 месец
абсолютно всичко казано е нагла лъжа. изброената от наглеца подкрепа за украина представлява пряка намеса на сащ и нато в конфликт между трети страни, който без тази подкрепа би свършил скоро и в никакъв случай не би се разпространил в други страни. а относно процъфтяването на българия - думите звучат като подигравка, но евроатлантическата сбирщина мълчи. вън от българия на този наглец.
87
3
 
7
 
! Отговори
Баба Гицка преди 1 месец
Тоя пък от къде знае?
86
2
 
25
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Някой вярва ли на приказките на Мертен...?!?? На него професията му е да лъже,маже и да създава проблеми в държавите в ,които е изпратен и всичко това да е в полза само на Америка ?!!!
85
2
 
26
 
! Отговори
Йово преди 1 месец
Точно така, НАТО не е страна от конфликта. Само от време на време та по всяко време изпраща оръжие, разузнавателна информация и "доброволци" основно бивши военни в Украйна. Миналия месец Бай дън подписа указ, че американски частни армии могат да са на контракт към ВСУ. Не че Франция не пратиха няколко стотин човека от френския легион а британските частни армии са в Украйна още от началото на конфликта. НАТО явно и не обучава украинци и чужденци в Полша и Румъния. Вярва му човека щом е казал!
84
5
 
22
 
! Отговори
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
ВЪН!
83
4
 
13
 
! Отговори
Явно пишат преди 1 месец
за друга държава...Ако цените се вдигат всеки ден, а заплатите не...няма никаква покупателна способност на населението...все пак София не е България...Като цяло говорят и правят само глупости...
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е шишо? Днес се покри нещо. Май деса атанасова изтегли късата клечка с него?