Антон Кутев: Вероятно изборите ще бъдат на 6 октомври

Системните партии се рушат, ще избие нанякъде, смята политикът
20 юли 2024 22:15, Красимир Ангелов
23

"Аз отдавна казвам, че има тежко несъответствие между желанията на хората и това, което им предлагат партиите. Това все някога ще избие, въпросът е къде и как. Аз очаквах още на миналите избори да стане, не се случи, явно ще се случи на следващите.

Системните партии се рушат, ако това могат да бъдат наречени системни партии, защото някои от големите партии в България са системни, други не са. ПП никога не е била системна партия, няма и да има време да стане, докато ГЕРБ, ДПС и БСП бяха такива. Докога ще издържат е въпрос, на който аз нямам отговор, но е логично да се разпадат", заяви говорителят на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев, Антон Кутев в предаването "Опорни хора".

"Променя се начинът, по който работи политическата система, начинът, по който работят партиите и особено за стари партии, като БСП, защото се изисква съвсем нов подход, който те не владеят. Електоратите и членовете вътре в партията не са свикнали да работят по новите начини и има съпротива отвътре. Логично, по-старите партии да срещат повече съпротива и да губят повече позиции в момента”, заяви Кутев.

По негови думи промените не са лесни и той не знае дали БСП ще се справят с тях. След като имиджът на партията пет години е бил свързан с Корнелия Нинова, трябва да се направи пълно ребрандиране, смята Кутев.

“Нови лица в партията значи и хора, които да се върнат. Дали аз бих се върнал, по-скоро не. Аз бих помагал при всяко положение, ако мога да бъда полезен бих го правил, но трудно се виждам, поне на този етап, в някаква функция в БСП. За да можеш да развиеш нови политики през нови лица, през нови технологии се изисква време и няма как да стане до шести октомври. Най-вероятните избори ще бъдат на шести октомври. Това ръководство на партията ще претърпи още една загуба и още сваляне на резултатите”, коментира Кутев пред Bulgaria ON AIR.
“За мен ИТН е най-логичната партия, която да вземе третия мандат, но това е решение, което президентът трябва да вземе. Има възможности да се направи правителство с третия мандат, но са много малки. Там трябва да се търси подкрепа от Пеевски или от Борисов, това ще стане много трудно, ще влязат едни други компромиси, които вече са отказали да се правят”, посочи гостът.

Кутев заяви, че този парламент можеше да бъде наречен “Парламентът на Пеевски”.

“Това беше единственият парламент, който до такава степен беше доминиран от Делян Пеевски, че той беше единственият, който можеше да го обедини върху някакъв избор на правителство. В момента, в който Пеевски се провали, защото беше предаден от своите по една или друга причина, този парламент загуби смисъла си. Няма друга фигура, която може да обедини до такава степен интересите, че да вкара управление вътре”, добави той за трусовете в ДПС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ВЕРОЯТНО преди 1 месец
НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА-ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА СТЕ ГАДЮХИ
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kyтeв Kyтeв, roлямo kyчe cu тu Kyтeв...
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дават третия мандат на дедо Славчо и Пацо шнорхела да прави правителство каквото не сме имали.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще избие натам , че активността ще падне на 15% , като партиите не се опитват да създават правителство и хората няма и смисъл да гласуват за тези партии
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
които закона от 2000 година назовава П Р Е С Т Ъ П Н И Ц И----Закон гласуван от временно мимилетно мнозинство на хора, много от които във времето се доказаха като корумпета и слуги на мафията. Да го цитирате този закон значи да възхвалявате мафията, нейната победа в България, и нейните най-"блестящи" представители Борисов, Пеевски и Доган.
10
17
 
5
 
! Отговори
НЕ СТАВА ВЕЧЕ преди 1 месец
парламентарна република ,само караници и натискане за власт . Да се мисли за президентска ,пък който и да е президент.
9
3
 
3
 
! Отговори
бря,ми сега преди 1 месец
Иде,иде Волен Сидеров и Луна президент!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще стане, пак няма да има правителство. Много крадете другари политици и назначени чиновници. Срам от Вас!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега чакат КС да каже дали са легитимни промените в Конституцията. Седем месеца чакат КС. Какво по-важно има да правят, че се бавят? Или вече Радев знае какво е решил КС? Ако Радев или друг знаят решението предварително, това е много лошо, но е причина да чакат или бавят до становището на Конституционния съд. А това, че лятото не било подходящо за предизборни кампании е парлама.
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборите нищо не проментят . Само напускане на нато и ЕС и реформи за бъдеще а не дърт *** на доживотни ясли без да вършат работа . Като не вървят нещата се сменят дъртите урви а не матраците . Тва са всички на 45 години като ченгеджийски офицери , прокурори и следователи . Това е истинската власт на места която е станала душманин на много хора . Не може да са на вечна власт . А ислисането от ЕС и нато защото рибата се вмирисва от към Брюксел и Вашингтон а не от опашката .
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо толкова много се забавят ТЕЗИ в парламента да си получават пари и облаги за нищоправене и да се замерят с обиди да лъжат да заблуждават Стига толкова
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 5 ноември са изборите в САЩ. Демек ще чакат един месец след изборите да мотаят мандата, за да видят Байдън ли ще е, Тръмп ли ще е президент. Прозрачни са.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Франция след Европейските избори на 9 юни Макрон насрочи избори и само след 2 седмици се проведоха изборите. Франция е с 47 милиона хора, но им трябваха (повтарям) две (2) седмици за организиране и провеждане на избори с бюлетини. Кога ги написах, кога ги отпечатаха - никой не разбра.Вече забравиха, че се проведоха избори. България 6 месеца подготвя избори за една шепа народ. Защо? Не могат да закупят гласове за 2 седмици или ей, така да бавят държавата докато чакат изборите в САЩ???
2
5
 
14
 
! Отговори
Бaй Kypтu преди 1 месец
Дa вu xogя нa Пpoмeнaтa, ga вu xogя...
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме ми! Дано има гъби!