Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, категоричен е той
5 юли 2024 20:45, Анисия Иванова
93
Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България".

"Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер. ДПС показва как ще се случат нещата в държавното управление, ако преминем към този модел, за който апелират кръгове, свързани с идеята за централизирана държава", каза гостът.

Още по темата

Емин посочи преимуществата на двамата претенденти за водещата позиция в ДПС.

"Пеевски има оперативната власт. Той притежава контрол и влияние в институциите на държавата, има механизми, свързани с вътрешната политическа власт. Доган има икономически структури, както и влияние в местните структури на партията".

Да се намесват евроатлантизмът и цивилизационният избор на България в борбата между двамата е погрешно, смята Емин.

"Не води до увеличаване на тяхната подкрепа, а до ерозиране на модела, който сме избрали – парламентарна република с представителна власт".

Къде беше досега господин Джевдет Чакъров, откакто е съпредседател на ДПС, попита Мустафа Емин:
"Какви са механизмите за взимане на колективни решения?" При конфликт между двама авторитарни лидери трябва да има външен медиатор, посочи Емин.

"Решението е партийните лидери тотално да се отрекат от модела на тоталитарно управление".

В годините на прехода се наложи негласна договорка Ахмед Доган да изпълнява функциите на нещо като губернатор по мюсюлманските въпроси, обясни Мустафа Емин.

"Това ерозира демокрацията и възможностите за нормално функциониране на институциите.

Необходимо е създаване на такава форма на политическо представителство, която да отчита регионалните интереси на гражданите.

Най-малкият общ знаменател са регионалните икономически интереси на хората. Всички искат да работят по общи правила за нормално кариерно развитие и нормално функциониране на бизнеса. Това отсъства.

Решението на политическата криза е в компромиса, който трябва да направи политическата класа, а не избирателите", допълни Емин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 45, точно затова е толкова нервен и агресивен, взеха му парите и остана на една заплата по милостта на Доган, трябва да ходи всеки ден на работа, за да я получава цялата, от престараване сгази лука, грешката е фатална и за цонев, дето му се подведе на акъла, след като почти навсякъде областните управители са турци, пеевски вече не е нужен, финито
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
този не е ли от ДБ, за какво ДПС говори, ДПС няма да се разпадне, но пеевски ще изхвърчи
54
3
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Мустафа Емин.Това ли е бокклучето,което вилнееше в "Пирогов" и заплашваше лекарите със служебното си положение? Заради това го изритаха като мръсен котарак.Сега станал анализатор.Ти да видиш.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кyче, което пoдушва дyпeтo на друго кyче, получава повече информация от човека, който гледа новини по телевизията.
52
2
 
8
 
! Отговори
емин преди 2 месеца
този ли заплащва лекари в пирогов и му се дава трибуна е това е отвратително
51
0
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
Лидер ,не предава властта ,освен посмъртно!Невежеството ,никога ,не може да бъде "лидер".В заблуда е "държавното предприятие" . Този противник ,не е "залък ,за неговата уста"Всъщност Доган и задкулисието ,режисират и дирижират отдавна филмът с главен герой Пеевски - "Момчето си отива".Той "усети" или по- точно му подсказаха ,че е "пресолил манджата" и даде заден ход от радикалните си мерки.Няма недосегаеми хора - това важи за всички ,безскрупулно- брутални индивиди с власт да убиват.
50
2
 
2
 
! Отговори
Кърджали преди 2 месеца
До Българин Бау *** наистина си голям царвул.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 45. За щото Доган "въобще" не е от ДС и не е руски турчин?
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ходим на избори е като трус след трус и накрая идва голямото заметресение и пластовете ще се наместят да му мислят тия който го предизвикват
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100% на пеевски му е по-къс и не ди го вижда от корема
46
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Конституцията на България, позволявали партия на етническа основа? Защо в Германия при милиони турци няма турска партия, защо във Франция няма арабска партия и т.н. Имаме достатъчно партии в, които могат да членуват!
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз уважавам българските турци но не виждам с какво тази олигархична партия ДПС им помага Тя вреди на всички нас щом начело си имат Магнитски
44
2
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 2 месеца
Тези, които назначиха агента Доган за вожд на турците и българите мюсюлмани (от Благоевградска и Смолянска област) ДС , поставиха на първата пейка на НС Пеевски след толкова години неявяване в НС. Как изведнъж на Шишо му се доходи на работа? Изборът не е на Доган, а на кукловодите им от ДС. Защо ли....?
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На дебелото момче не му стигна порцията и сега взима порциите от другарчетата си
42
2
 
14
 
! Отговори
Стар Уарс преди 2 месеца
Тъмната страна ще отреже ръката на Пеевски.....Той и без това не е джедай.....
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С един куршум два заека Пеевски ще унищожи ДПС и ще повлече Герб след себе си Феноменално си е прав беше Доган че е феномен Браво Поздравления Намагнитено ми е
40
3
 
15
 
! Отговори
Само да вметна преди 2 месеца
Мисля,че Прекалено много му се " довери" Доган на Пеевски! Главната цел на Пеевски е,понеже е в " списъка Магнитски", е Пак да " пътува за Америка"! И от 2 години че и повече,той не е Добре дошъл в САЩ! -:) Е бива ли на гърба на избирателите на ДПС,тоя толуБ,да си постигне " целта"???! Не! Пеевски скоро мисля,че ще бъде ИЗКЛЮЧЕН от ДПС! Всичко Тепърва предстои мисля! Хората са го казали.В политиката,гледаш ли " личният си интерес" само Губиш!!!-:)
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жал ми е за излъганите български турци но сега ДПС мина всички граници с Пеевски той иска да окупира цялата държава
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като чуя Герб и ДПС за мен това са две групировки който си разпределят държавата за да я ограбват
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако имахме нормална държава нямаше да има феодална партия като ДПС. Най бедните райони в България са където ДПС управлява. Ако бяхме нормална държава нямаше да имаме за премиер бивш мафиотски шофьор на СИК.