България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна

Това обяви служебният премиер
11 юни 2024 21:37, Стела Стоянова
196
България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна
Снимка БГНЕС, архив

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, цитирани от правителствената пресслужба.

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Служебният министър-председател акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
21
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
руснаците трошат всичко там и освобождават крайната област от фашистите, тия баламурници щели да ходят там да строят...и кои ще са тия герои да отидат там?...ади стига лакърдии..
64
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просяка Зеленски немските депутати го бойкотираха. Думите им бяха буквално "не щем да слушаме камуфлажна фланелка", "не искаме да слушаме президента на войната". Ама по нашите медии нищо.
63
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако дойде Путин, първо ще узчисти копейките! В историята няма изключения!
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Асен - Че и от юли ток и парно ще ми увеличават, щот са много евтини.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук на вилата ми прекъсват тока всяка седмица, плащам си данъците, осигурявам се на макс....за мен кога ще дадат безплатно някой генератор??Нелигитимно правителство! Трябва референдум за такива дарения на публични пари и средства!!!
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей крадец, нали руснаците са били "лоши", защо искаш реакторите им? Продай на жена си бижутата от Фрнация или яхтата си, имотите си или върни откраднатите пари от корупция и от Украйна и с тях си купи реактори!
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя що не си продаде къщата и да подари парите .Откъде се пръкват такива недоразумения дето първата им работа щом се докопат до власт да почват да подаряват нашите пари.Абе Мара общинската ти нас пита ли ни та се разпореждаш
58
3
 
17
 
! Отговори
Асен преди 3 месеца
Какво е това раздаване,има хора у нас които зимата стоят на студено а ние ще мислим за комфорта на украинците
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 59 - Обърка жужетата, киевското бункерно жуже погребва Украйна, още малко му остана.
56
25
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Кримския мост е обречен,а търпението на лудия,и самия той а вървят по дяволите! Слава на Украйна!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Национализация ва всички ЕРП-та и на всички ФЕЦ, строени с пари от еврофондовете.
54
0
 
5
 
! Отговори
Злато преди 3 месеца
Питай работниците в Челопеч?
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво може да направим с половин милион евро за енергийната система на Украйна, или просто дават там, нали не са техни пари а на простолюдието :)))
52
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Министерство на отбраната на Русия съобщи за катастрофата на самолета Су-34 с екипажа му в планините на Северна Осетия. НЯМАТ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ САМОЛЕТИТЕ СИ. Руският военен кораб Адмирал Левченко се запали в Баренцово море. Говори се, че екипажът не може да бъде евакуиран.
51
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
До 82-ОМБР. Най-добре да дадем теб на украинците. От теб по-ценно нищо няма.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Национализация на Нефтохим!
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Да дари"? България си е купила(!) оборудването, защото има нужда от него, а не, за да го подарява. Този кървав клоун и нелегитимен Зеленски, кога ще слиза от политическата сцена, освен да рекетира, да налива масло в огъня и преследва, убива хора, какво друго е свършил? Той дал ли е нещо на България? И трябва да бъде изправен пред съда в Хага, за геноцид над славяните и цял народ, за реанимация на нацизма и множество други престъпления!
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
добре ли беше муриенциту на халкидики главанаци? на село как беше хавата? подарете сега два готови реактора на украинците и после плащайте 30 милиарда големи зелени за чертеж на американски.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 37. А на канадците колко злато дадохме последните 20 години ?
46
18
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 27 Ето,тогава значи ще дадем на украйнските ни братя нещо ценно,а русофилите ще умират от яд! С един удар два заека!