ВМРО-ДПМНЕ се контролирала от Путин

Спас Ташев: Политическата система в РМС е като в Русия
22
ВМРО-ДПМНЕ се контролирала от Путин

Политическата система в РСМ я бих оприличил на политическата система в Русия и Беларус, там съществуват политически партии, но избор няма. Имахме седем кандидати, двама представители на албанските партии, петима представители на т.нар. македонски партии. И петимата имаха едни и същи послания, надпреварваха се кой да хули повече България - това беше съревнованието. Това каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му изборната активност е била 48,5%.

"Имаше много силна мобилизация на македонския електорат. Там гласуваха 60%, в същото време албанците си даваха сметка, че те няма шанс да изберат президент, поради което албанската избирателна активност беше 30%. Няма да имаме такива резултати обаче на втория тур на президентските избори, когато са и парламентарните избори. Тогава ще има много по-висока избирателна активност сред албанското население в РСМ", допълни Ташев за Bulgaria ON AIR.

Той не изключва и варианта да настъпят промени.

"Възможно е да се обърне резултатът, албанските партии декларираха, че няма да подкрепят македонска партия, която е против европейския избор. ВМРО-ДПМНЕ формално е за европейска Македония, но с идеята да се ревизира Охридският договор, Преспанският договор, договорът със София. Това означава завинаги кръст на мечтите на РСМ. от тази гледна точка - ВМРО-ДПМНЕ води Северна Македония към катастрофа, или по-скоро към сферата на сръбското влияние, каквото е и нейната основна цел", коментира гостът.

Ташев припомни, че практиката показва, че нито една македонска партия не може самостоятелно да сформира правителство, без да има албанска подкрепа.

"Почти съм сигурен, че ще има натиск върху Християн Мицкоски и другите лидери на ВМРО-ДПМНЕ да смекчат своя тон, с цел да бъдат по-приемливи за ЕС. ВМРО-ДПМНЕ е формация, създадена от Милошевич, контролирана в наши дни от Путин. При всички случаи ще има много лоши послания към България, макар че в последния ден на изборите ние забелязахме, че темата за българите беше снета от дневния ред. А в България имаме избори 2 в 1, но не съм чул една дума да се обели за темата за Македония", подчерта той.

Спас Ташев е категоричен, че Скопие в момента разчита на това, че следващото европредседателство се поема от Унгария: "Ние знаем как бившият премиер на РСМ беше изнесен с унгарска дипломатическа кола в Будапеща, как там отправи послание. Част от медиите се намират под контрол от Унгария".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ТашевРСМ
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
европейски индианец преди 1 седмица
за всичко което не е по англосаксонската ориентация в колхоза е виновен Путин .Нещо като в БГ 40г се граби и комунистите пак са виновни -важно е индианците да си вярват в светлото бъдеще което нкога не идва
17
1
 
4
 
! Отговори
Тито преди 1 седмица
До Да си примомним А след това Тито стана смъртен враг на Сталин и пръв приятел и съюзник на западняците. Имало е дори посещения на американски бойни кораби в югопристанища и продажба на западно оръжие за Тито. Но никой западен държавник не поиска от Тито да предаде Македония на България. Защо ли? Нали уж бяха антикомунисти западняците?
16
1
 
1
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ И ПП СЪЩО преди 1 седмица
ДНЕС ВЕЧЕ И ОТКРИТО....
15
2
 
5
 
! Отговори
Да си примомним преди 1 седмица
ФИРОМ бе заченат в Москва! Тито му е майка,Сталин е баща!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шкембе Воевода:И мен!
13
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
oтишли шестимата от РМС при митко бомбата да питат за македония. митко бомбата рекъл: "аз що виждам двама", а шестимата от РМС отговорили "що нема ора". четвъртък е, не е кошер да пишете новини "под влияние"
12
4
 
4
 
! Отговори
... преди 1 седмица
епа може да се види каква продажна путинофилия има тука в БГ! те продават и предават БГ плуят против ЕС, но пък искат да им се плаща или в долари или в евро! не щът в рубли! направи сметка какви продажници са! Отделно, че в БГ атака, възраждане преди това и дпс, че и доста други партийки бяха и са под командата на рашистан и путин! И това даже и продажниците путинофили няма как да го отрекът! та такива ми ти неща от реалността!
11
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 седмица
Xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-ax-xa-xa-xa-xaxa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa-xa
10
4
 
5
 
! Отговори
ПУТИН ПЛАЩА НА .. преди 1 седмица
ВМРО- ДПМНЕ, чрез Сърбия и агентите си в Черна гора!Става дума за много пари!
9
4
 
5
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
СЪРБОФИЛИТЕ В МАКЕДОНИЯ ЩЕ СЛУШАТ ПУТИН---ЗАЩОТО ТАКАВА БЕ СХЕМАТА, И В ЧЕРНА ГОРА, ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СФРЮ И РУСКОТО РОБСТВО НА БАЛКАНИТЕ!
8
2
 
4
 
! Отговори
Маке преди 1 седмица
Каков Путин, какви руси, какви 5 лева. Ке ги казниме сдс и дуи затоа што се неспособни и корумпирани.
7
6
 
4
 
! Отговори
Az преди 1 седмица
Затвори си устата бе тъпчо ,про-руски настроени са да ,а ти не помагаш със твоите разсъждения. Ти във България имаш 80% про-руско настроени ,само че тука не гласуват ,а там гласуват.
6
3
 
9
 
! Отговори
филип преди 1 седмица
Ама разбира се , че ВМРО се контолира от Москва , това даже очевадно ВМРО - СМД ( каракачанки ) са микс от агенти на ДС , *** , ченгета и хомосексуалисти от Русе , Плевен , Чирпан , начело с Шкембе Воевода , Ангела Джамбазка и македонецо от афганистански произход , наследственото *** Андрей Слабаков предан на КГБ на СССР !!?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
намагнетизирайте ги
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пък на Путин конците му ги дърпа Мастер Йода от планетата Татуин.
3
6
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
По-скоро конците се дърпат от Белград. А някога по американската радиостанция Свободна Европа се бичуваше Русия, Сталин и Коминтерна за създаването на Македония. И говореха, че тя е част от България. Нооо след промените от 1989 година американците изведнъж "забравиха" това, което по радиото ми говореха, за македония като част от България. Сега нито един президент на Америка не казва на макетата: "Върнете се при корените си! Присъединете се към България,Вие сте българи!"
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как е набичил челцето в напън да услужва на посолството...
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дам. Така е. Путин ще излезе, че контролира целият свят бре Спасе... Само трябва да се напънете още малко бе самозваните експерти.