След 15 часа дебат НС реши: Създават временна комисия за "Турски поток"

Предложението бе прието с Със 182 гласа "За" и само 1 "против"
Обновена: 4 апр 2024 09:18 | 4 апр 2024 07:00, Нели Христова
50
След 15 часа дебат НС реши: Създават временна комисия за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Със 182 гласа "За" и само 1 "против" - от ГЕРБ-СДС, парламентът реши да създаде временна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система ", както и на реализацията на проекта "Турски поток" на българска територия.

Предложението за комисията дойде от ПП ДБ. Депутатите избраха 12-те членове на комисията, но не се разбраха за председател. В залата се стигна до остра размяна на реплики и закани за бъдещи срещи с Прокуратурата, предаде БНР.

"Идеята на тази комисия е да даде трибуна на тогавашните управляващи в лицето на г-н Борисов и г-жа Петкова, така че да отговорят къде е тази прословута пътна карта, и защо тя всъщност не се намира в деловодството на българската държава, а се намира в имейлите на руски депутати. Кой и колко открадна от изграждането на тръбопровода "Турски поток"? Нямам търпение да ви видя физиономиите, когато пратим документа на Прокуратурата", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

В отговор Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС показа доклад от 3 август 2022 г., публикуван по думите ѝ на сайта на ПП. Докладът е от проверка, разпоредена от Кирил Петков, в качеството му на министър-председател тогава. "В този доклад много ясно пише: Предоставеното от ДАНС копие на пътна карта не дава основание за юридически изводи относно нейното съдържание. Къде е пътната карта? Къде е? ДАНС ви е предоставила тази пътна карта и вие не казвате къде е. Какво видяхте в нея? Просто това, което сте видели, не ви удовлетворява, защото в тази паметна бележка отсреща няма нищо, което да противоречи на националния интерес", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Малко преди полунощ беше гласувана и още една комисия - за проверка на необходимостта от получената дерогация, ползвана от "Лукойл" и икономическия ефект от нея за нашата страна, и режима в Русия. До нея се стигна, след като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха компромис да не се разширява обхвата на комисията за "Турски поток". Срещу тази комисия гласуваха само от "Възраждане". Председател така и не беше предложен.

По предложение на ПГ на ИТН Народното събрание прие да бъде създадена и временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Комисията ще бъде оглавявана от Тошко Йорданов. От ПП-ДБ гласуваха против, тъй като не беше прието тяхното условие, за да подкрепят предложението. "В деня на ареста на служители на Агенция "Митници" ние излизаме и се опитваме да правим анкетна комисия. Това, ако не е идиотия и пълна глупост, но понеже никой не е над закона, призовавам ви, ако имате още малко разум, да подкрепим тази комисия без това обидно заглавие към Асен Василев", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ИТН отказаха да променят предложението си. "Арестът е на човек, който Асен Василев лично е назначил в Агенция "Митници", така че искам да проверя дългата ръка на Асен Василев докъде е стигнала, какво е хванала отдолу под масата, за да можем да вземем целесъобразно решение, да прецени НС дали да помогне на държавата да го арестува", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Малко след полунощ депутатите приеха още проект на решение за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на страната. Негови вносители са Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

Приетото решение задължава финансовия министър в оставка Асен Василев незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежни плащания по държавния дълг до назначаване на служебното правителство. Даден му е срок до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати в периода 4-10 април. И още едно задължение - да задели средства за обезпечаване на плащанията за пенсии. Решението беше прието със 131 гласа "за". Преди гласуването депутатите от ПП-ДБ напуснаха залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накратко: Турски поток е зло, а Балкански поток е добро.
36
1
 
2
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Сега виждате ли пп-дб как си плюят на суратя,като за мантарат им "искаме прозрачност" се вдъхновиха СЛЕД като се разделиха с боко и реално са в предизборна кампания и ще повтарят заучените фрази,на които не малко хора повярваха.Само се надявам българите освен емоция да почнат да влагат и малко разум за това на кого ще си дадат гласа....
35
0
 
1
 
! Отговори
За това е комисията преди 1 месец
До анонимен 41......За да установи дали сме на печалба от "Турски поток", или на загуба?Да се установи КОГА ще се изплати въпросния проект РЕАЛНО, а не на думи. Както и да се разбере има ли корупционна практика в този проект, какви пари са дадени, от кого, кой го е строил и защо точно той и т.н. и т.н......И в крайна смета да се установи какво точно пише в "изгубената" пътна карта на този тръбопровод!
34
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До края на 25г. "турски поток "се изплаща и започва чистата печалба. Най-лесно е да заблудиш лековерните, че сме на загуба и ГЕРБ са виновни. Бог дал шарани.
33
3
 
9
 
! Отговори
Коалицията преди 1 месец
ГЕРБ -ДПС вече е явна.Те не искат доходите на хората да се повишават,за да държат в послушание "материала".
32
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До питам. Какви 100 години без глу.пак? Пишеш си ей така като олигоффрен, каквото ти скимне. Виж малко цифри и ще разбереш, че вече една трета от инвестицията е възвърната от такси. Само за две години, което си е изключително успешна инвестиция.
31
1
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
А ве, колко пъти да ви се обяснява, че в България турски поток няма. Турските потоци са си в Турция. В България е Балкански поток.
30
1
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
Тия в парламента съвсем изтрещяха. Според мен там следващия път трябва да отидат изцяло други хора.
29
0
 
14
 
! Отговори
ясно е преди 1 месец
Щом има създадена временна комисия, значи всичко ще се "замете" и "изпере", а членовете и ще вземат бонуси. Реално нищо няма да се свърши като с всички останали комисии.
28
0
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Аиде намериха си нищонеправене за следващия мандат.Как може само ЛЕНЧУГИ да вкарваме в тоя парламент.Комисиики относно цвета на луната,възможноста да се добива енергия от пръдня,дали вятъра може да мете и тн
27
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
че народен представител, който участва в една комисия, взима общо 12 775 лева, а председателите на комисии получават по 14 181 лева."
26
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"След 15 часа дебат НС реши: Създават временна комисия за "Турски поток". Предложението за комисията дойде от ПП ДБ. Депутатите избраха 12-те членове на комисията" и още "По предложение на ПГ на ИТН Народното събрание прие да бъде създадена и временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Комисията ще бъде оглавявана от Тошко Йорданов." И сега най-важното: "Ако добавим и парите, които депутатите получават за сътрудници, се оказва, че народен представител, който участва в една комисия, взима общо 12 775 лева, а председате
25
1
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
Проблема е че влизат много малко сравнение с инвестицията. Да ти обясня. Купи си ти един апартамент за 1 000 000. И ми го дай аз да го ползвам без ти да можеш да влизаш вътре, а аз ще ти плащам наем по 500 на месец. Кога ще го избиеш този апартамент и ще си върнеш инвестицията ?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата се крие в Банкя
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалицията ГЕРБ-ДПС работи
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ през 2009-2012 години го пробва този вариант да не прави нищо, защото осъзнаваха, колко са некадърни, но се видя, че така не става.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потока "тече" и милионите комисионни от трансфер на газ за Европа влизат в българската хазна. Какъв е проблемът ????
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите и наркоманите като си измислят една лъжа и я повтарят по хиляди пъти за да я набият в главите на хората. Сто пъти ви го казаха, че бг НИКОГА не е взимала сама решенията. На Путин източногерманката Меркел дето доведе милиони ислямисти в Европа натискаше за този поток. Това се одобри и от ЕК под давление на Германия. Всичко друго са глупости. За 3 г. обаче дълга ни се увеличи с 20 милиарда, а трлчетата повтарят за някакви 3 мил. дето е спорно. Гриндера взел и дал документа на ушнките
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебно правителство може да има след седмица, след месец или след половин година. Дотогава депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС искат държавата да спре да функционира забранявайки на финансовия министър да прави разходите, както са предвидени по фискалната програма. Кой гласува за тези некадърници?
18
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Най добре е да не се прави нищо , както при правителствата на БСП , за да няма обвинения. Чиста работа.