Йорданова: Убийството на Божанов е тест за българската прокуратура

Тя дължи отговори на българското общество, отбеляза тя
7 фев 2024 09:13, Нели Христова
44
Йорданова: Убийството на Божанов е тест за  българската прокуратура
Снимка: БГНЕС

"Очаквам НС да подкрепи нашето предложение за създаване на временна комисия за изследване на всички факти и обстоятелства, свързани с изнесени твърдения за зависимости в съдебната система".

Това заяви пред БНР Надежда Йорданова - председател на Комисията по конституционни промени в 49-ото Народно събрание и бивш министър на правосъдието. Днес точката трябва да бъде включена в дневния ред на парламента.

Според нея във временната комисия трябва да влязат професионалисти - независими и с характер. По думите й тази комисия може да бъде изключително полезна, защото в резултат на анализите тя може да отправи и съответни препоръки за закона. Най-важното е да установим кой и защо е бездействал в тези години, категорична бе Надежда Йорданова. И добави:

"Нашето настояване е тази временна комисия да си свърши работата, а не да се изправим в ситуация да има само медиен шум без реални последици. Обществената нетърпимост вече е на такива нива, че наш дълг е да не позволим нито едно обстоятелство да остане заметено под килима, а за съжаление виждаме, че няколко години институции са се опитвали да направят именно това".

В интервю за предаването "Преди всички" тя беше категорична, че това е огромен тест за българската прокуратура. Тя дължи отговори на българското общество, смята Йорданова.

"Надявам се това да не остане поредното неразрешено поръчково убийство. В НС ще направим всичко възможно този случай да не остане покрит, а да излезе наяве, но не само убийството и поръчителите, а цялата схема и група на зависимости около Мартин Божанов".

Институциите проявиха рефлекс за начало на някаква активност, но докато не видя реални действия, не мога да бъда спокойна, изтъкна бившият правосъден министър. Тя настоява за по-голяма прозрачност на институциите.

Според нея най-притеснителното в този случай е, че органите на правоохранителната ни система са се оказали леко изненадани:

"Става въпрос за действия, които са се развивали назад в годините. Включително имаме случаи на двама заплашени съдии. Въпреки тези сериозни обстоятелства, имаме едно притеснително бездействие както от страна на органите на МВР, така от страна на прокуратурата. Следващата тема, която трябва да се обсъди е защо ВСС и Инспекторатът не са се задействали при тези публично известни факти".

Когато Йорданова е била правосъден министър е имала разговори със съдия Цариградска. Тогава тя е била благодарна за осигурената й безопасност, както и тази на семейството ѝ. Но е изразила притеснение, че прокуратурата и следствието се бавят, посочи Надежда Йорданова.

По думите ѝ този случай е показал как съдебната реформа засяга живота на всеки:

"Ако такава група за влияние, престъпна група, може да се намеси в съдебна зала в открито заседание, може да окаже натиск за решаване на едно дело в една или друга посока, това застрашава самия фундамент на правосъдието и засяга всеки един от нас. Изключително важно е прокуратурата да действа бързо и ефективно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
Тази да не приказва много, че беше министър на правосъдието и по нейно време се е случвало това
34
0
 
0
 
! Отговори
и ние така преди 3 месеца
И ние се надявахме на вас, но ни предадохте, госпожо! Няма да забравя как се прегръщахте с Атанасова слез "избора й" в НС. Като първи приятелки! А иначе, ги "громяхте" и "заклеймявахте" тия от герб! Нищо не струват думите и изявленията ви вече.
33
0
 
2
 
! Отговори
нова комисия преди 3 месеца
АЛА-БАЛА с шефка Надежда "експресната"изрусена кака....юристка....ха-ха-ха.СМЯХ В ЗАЛАТА!
32
0
 
2
 
! Отговори
мдааа...мухла... преди 3 месеца
Като видя Надя"компетентната" ми става ясно,че "БАНЯ НЯМА ДА ИМА "....е ле па тази комисия да установи нещо ! ШАРЛАТАНИЯ до БЕЗУМИЕ !!!!!!!!!!!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Уфььь...пак ли: преди 3 месеца
Тая секретарка....глююю...глююю...глююка за съдебната рИИИформа ?!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви комисии бря,трябва да участват опозицията ,защото трите партии от сглобката пак ще прикрият ,защото вероятно има и депутати в покрай тая работа
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прокуратурата е в кома от поне 35г., а тия тест щели да и правят. Няма такъв цирк като в БГ. Лошото е, че много скъпо ни излиза представлението.
28
0
 
3
 
! Отговори
Кристи преди 3 месеца
Това не е тест за прокуратурата, а за морала на магистратите-съдии, прокурори, следователи.Преди 10-15 години имаше скандал с учредено право на строеж в полза на дъщеря на магистрат, а сега и тя е висш магистрат, после с апелативен прокурор изнесъл през границата ни валута в друга държава,където си открил банкова сметка,без да ги декларира.Вмирисанаа система.Само тя не остарява, защото е привилегирована при пенсиониране-на 65 г.,за да получават по-дълго време големите заплати и блага.
27
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
за 30 години кои убииства са разкрити че нямам спомен
26
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Най после такива личности се добраха до парламента нищоправене за много много пари Българи защо спите тази госпожа какво подобри в държавата или нещо за вас
25
0
 
1
 
! Отговори
ИВан преди 3 месеца
Айде, сега вие сте на власт, да вземе да ги хванете
24
0
 
2
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
Истината е че нищо няма да открият и ако не го бяха застреляли изобщо нямаше и да разберем че има такъв проблем.Това показва че правосъдието е изключително корумпирано и тоз Мартин не е изключение и това е системно и непрекъснато.Трябва буквално да се сменят 90% от съдиите за да се оправят нещата.Защото сега един корумпиран проверява друг корумпиран и проверявания вика: внимавай какво проверяваш че знам някои работи за тебе.Как да стане?
23
0
 
5
 
! Отговори
КОЙ? преди 3 месеца
Много странно, че нито един магистрат не е познавал "Нотариуса"?!Всички са много изненадани - ни лук яли ни лук мирисали. Сега да видим, дали някой роден от майка ще има топки да предостави информация за всички, които са членували в частния клуб за магистрати?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой не знай Надка бившата секретарка,кой ли не е чувал за нея.
21
0
 
2
 
! Отговори
Майорс преди 3 месеца
Надке , стига сте се оправдавалиспрокуратурата , тя подава сигнсли към съда , но съда и адвокатите трябва да решат проблемите , а не да освобождават от наказания! А с принизяването на прокуратурата и превръщането и в политическа бухалка каквповече искате от нея!
20
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
За къкъв тест,Трактора,Пепи Еврото,Нотариуса,това са само МАЛКА част от престъпна банда,но те са свързани с ПРОКУРОРИ и СЪДИИ,АДВОКАТИ защото без ТЯХ те нищо не са били могли да направят
19
1
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 3 месеца
А нещо да кажем как сегашният ни главен прокурор е ухилен на снимки с Пепи Еврото и жена му Любена, която получава апартамент от фирмата на Божанов? Или това си е ок, няма нищо съмнително тук?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква изключително проникновена мисъл от Надка глуповатата усмивка.Амъ Надкеее нали все Гешев ти беше виновен за всичко мъ сега като го няма що не заработите като хората ами само пликове с пари хвърчат из ваште коридори.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алоооооо Христо Иванов къде си, защо се скри, сега е времето да говориш. До кога ще поддържате сглобката, държавата се тресе от това което става в съда и прокуратурата, съдия Цариградската ви обясни всичко в прав текст, каква е мръсотия в съдебната система и това всичко се поддържа от Пеевски и Бочко, докога?!Поставете условие задължителен тест за интегритет за всички съдии и прокурори в България ,който не го издържи веднага вън от системата, така направиха в Албания по съвет на ЕС и 50% от от
16
0
 
2
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 3 месеца
А на трактора не е ли?