ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация

Блинкен и 6 държави бойкотираха форума
Обновена: 1 дек 2023 13:43 | 30 ное 2023 22:22, Стела Стоянова
242
ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация
Снимка БГНЕС

Осъждането на руската агресия срещу Украйна и изолацията на руския външен министър Сергей Лавров белязаха първия ден от 30-ата юбилейна министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Скопие, предаде БГНЕС.

Основната точка в дневния ред беше пълномащабна агресия на Русия в Украйна. Руската делегация е водена от самия външен министър Сергей Лавров, чийто самолет мина през въздушното пространство на Гърция.

България не позволи навлизането на специалния полет на своя територия. Причината беше, че санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова е сред пътниците, което е в нарушение на предварително договорените условия.

Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Полша, Украйна и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, бойкотираха форума.

„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, каза председателят Буяр Османи при откриването на срещата, в която участваха делегации на повече от 60 страни.

Държавите членки на ОССЕ от Западните Балкани подписаха съвместна позиция за мерки в борбата с корупцията. Проведена беше и конференция относно борбата с изменението на климата в държавите от организацията, чието население надхвърля 1 млрд. души.

Македонският външен министър и председател на ОССЕ Буяр Османи проведе среща със Сергей Лавров и бъдещият председател - Ян Борг, външен министър на Малта.

Малта е компромисно решение, до което международният орган стигна, след като всички останали варианти бяха изчерпани. Русия потвърди своето вето срещу възможността Естония да оглави ОССЕ. Предстои избор на кандидати за няколко ключови поста.

От своя страна Сергей Лавров изрази мнение, че ОССЕ е организация без перспективи за развитие и обвини Запада за "разпалването на всички конфликти, последвали края на Студената война".

Лавров не пожела да даде изявление пред медиите и напусна конференцията веднага след изказването си.

Българската, наред с огромното мнозинство от делегациите на останалите страни, осъди войната, която Москва води на територията на Украйна повече от две години.

Още по темата

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион", заяви представителят на българската делегация Емилия Кралева.

Германският външен министър Аналена Бербок на свой ред каза, че сътрудничеството в рамките на ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че "Русия поставя огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина".

Представителите на САЩ, Великобритания и Нидерландия също изразиха позиции в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и заявиха, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската територия веднага и безусловно.

Външните министри на Унгария (Петер Сиярто) и на Сърбия (Ивица Дачич) бяха единствените, които спестиха критиките си към Кремъл, стараейки се да не развалят добрите отношения, които страните им подържат с Русия.

В петък, 1 декември, продължават срещите между делегациите. Руският външен министър ще даде пресконференция, на която се очаква да посочи възгледите на Москва за бъдещето на ОССЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОССЕ е организация за сигурност и сътрудничество на Европа.не на Америка , защо канят САЩ а пък ние и бояр веднага да се изтъкнем.
147
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ защо са поканени , може би да окажат някаква някаква подкрепа на домакините освен че веднаха заминаеат за израел което всъщност е целта .
146
18
 
6
 
! Отговори
ТИЯ ТЪП...АЦИ преди 9 месеца
ЛАВРОВ, ЗАХАРОВА И СИЕ ДОБРЕ СЕ НАСАДИХА. КАТО ПОСЛЕДНИТЕ СМОТ...АНЯЦИ ОТИДОХА ТАМ, ЗА ДА ГИ ХОКАТ И СЕ ПРИБРАХА КАТО НАС...РАНИ. ИМАМЕ КЪСМЕТ, ЧЕ ВОЕННО-МОЩНАТА РУСИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТАКИВА, КОИТО СЕ ЛЪЖАТ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ, ПРЕСТЪПВАТ СИ ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ И НЕ УНИЩОЖАВАТ, НИТО УКРО-РЪКОВОДСТВОТО, НИТО ИНФРАСТРУКТУРАТА И ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ СТИГАТ ДО ФРОН
145
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полша Румъния Словакия Чехия никой не си е тръгнал освен подмазвачите.
144
6
 
22
 
! Отговори
Ко? Не! преди 9 месеца
"Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България" :)))Добреди Кико, Коко, Ицо и сие послушковци на посолството, България азиатска ли беше :)))
143
5
 
15
 
! Отговори
марионетки преди 9 месеца
Както им дръпнат конците на управленците ни, такова правят. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е ужасно смешно.
142
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е ли доста цинично на среща на организация за сигурността на Европа да присъства държава, която открито заплашва с ядрен удар? Другото което не разбирам е, защо Лавров положи толкова усилия да присъства на среща на организация, която според него няма бъдеще.
141
18
 
6
 
! Отговори
Ангелов преди 9 месеца
До15599.9процента от целия свят не искат ушанките да се бият за свободата им и от кого ще ги усвобождават сигорно от самите тях. Аз не искам да ме защитават ти от кого искаш да те усвободят. При бай Тошо сигурно ти беше много хубаво пътуваш свободно по целия свят и най вече до Каспичан и като искаш що не се приселиш в Сибир а гледаш сигурно в скапания запад да се установиш.
140
19
 
9
 
! Отговори
горд българин преди 9 месеца
и българите сме с Украйна!!
139
7
 
24
 
! Отговори
Деди преди 9 месеца
Еха, пръкна още един "балтийски", пардон "черноморски" пудел - БГ, Заслугата е на дълговратата ни външна министерша, чиито реакции се забавят от дългата "връзка" с мозъка. Да я пита човек, защо си на срещата, поне не ходи като балтийските пудели? Ама не, гледа и следва Блинки! Идва за да си тръгне! Ама министершо, Блинки си има други грижи, ти що дириш на срещата за да си тръгнеш? Друг, пристигнал като тебе тръгна ли си? Де гиди новопръкнал сакснски пудел такъв!
138
11
 
26
 
! Отговори
Свобода за света преди 9 месеца
Русия се бие за свободата на целия свят
137
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много гадно нещо е безсилната злоба.В този момент никой не знае това по добре от САЩ и техните васали,включително българските управляващи марионетки.
136
8
 
30
 
! Отговори
SJ преди 9 месеца
Добре е,че Габриел си е заминала. Никой на обича миризмата на развалена веяна скумрия.
135
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заглавието трябва да бъде коректно поднесено на читателите, а именно: "БЛИНКЕН И ПУДЕЛИТЕ МУ напуснаха...." Срам и позор за българската политика и дипломация.
134
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как не се уморихте да пишете тотални глупости?! По официална информация на форума в Скопие са присъствали повече от 60 делигации,шест въшки са напуснали и се пита в задачката колко остават? А,че хаджидимовската по***л*га мара се фръцнала,изобщо не е изненада за никого! Марионетките са обречени винаги да играят по свирката на господаря си!
133
9
 
21
 
! Отговори
zombay преди 9 месеца
БОЛГАРИЯ ВЪРТИ ОПАШКА И НАДИГА ГАЗО АМА САМАЛЕТКИ ЙОК!!!! ШЕНГЕН ЙОК!!!
132
16
 
11
 
! Отговори
Лавров получи преди 9 месеца
Вместо лаврови венци магарешки бодли !
131
26
 
11
 
! Отговори
Лилипутин преди 9 месеца
Чак пък ходят на крака да просят суровини. Суровини си имаме останалата 5 /6 част от Света. Но Русия проси през Турция,Китай и Индия електроника и техника от Запада. Проси муниции от Иран и Северна Корея. Срам за "великая и непобедимая" руска орда.
130
9
 
22
 
! Отговори
Сериозно?! преди 9 месеца
Я виж как му ходят на крака да просят петро, газ , уран, благородни и други специфични метали и какво ли още не! Май парите от сащисаните за пропаганда свършват?! И какво общо имат НУЖДАТА от производствени сурови от приятелството, та нали политиката е партньорство в рамките на възможното?! Запомнете, без производствени суровини НЯМА живот, а евро-жендър-атлантическите ценности си ги за...яре..те... е таме платените сащороби!
129
8
 
31
 
! Отговори
Буквар преди 9 месеца
Ех тая уска агресия. Поне проверявайте за грешки глупостите, които ви дават да публикувате.