Зам.-министър: Посолството няма право да заключва руската църква

Част от документите по казуса ще бъдат търсени, защото са над 100-годишни
Обновена: 27 сеп 2023 21:22 | 27 сеп 2023 21:07, Красимир Ангелов
45

Скандалът със заключената Руска църква в центъра на София се разраства, като днес стана ясно, че ДАНС ще проверя собствеността по искане на прокуратурата.

"Има един сигурен и безспорен начин за установяването на собствеността - спорещите да минат през съд, едно решение на граждански съд ще реши този спор завинаги. Този крепостен акт от 1898 г. се отнася до земята, върху която е изградена сградата на Руската църква. Само че невинаги това, което се изгражда върху определена земя, автоматично става собственост на този, който притежава земята", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, дори и да се окаже, че в този крепостен акт действително няма подмяна на подписи, той се отнася до земята, но не и до сградата.

Още по темата
"Той не е като останалите нотариални актове. Констативен нотариален акт се издава, когато този който го иска, няма документ, с който да доказва по безспорен начин право на собственост. Той може да бъде оборен в съд от всяко друго лице, ако то представи убедителни доказателства. Тогава този, който е претендирал право на собственост върху спорния имот, губи делото и във владение влиза новия собственик", уточни Емил Дечев.

Той заяви, че голяма част от документите по казуса ще бъдат търсени в Държавна агенция "Национални архиви", защото са над 100-годишни.

"Хипотетично не само земята, но и сградата върху нея е собственост на руското посолство. Това по никакъв начин не дава право те да заключват тази сграда, когато си поискат. Тя не е културен дом със светски функции, за нея отговаря българският патриарх. Той решава кой свещеник да служи в нея, ако иска само български, може един от тях да е руски гражданин. Последната дума е негова. Представете си как български свещеник в Истанбул заключва църквата "Свети Стефан", хвърля ключа в Златния рог и си тръгва обратно към България", даде пример зам.-министърът на правосъдието.

Дечев подчерта, че тримата служители, обвинени в шпионаж, вместо да бъдат привлечени като обвиняеми, са предпочели да бъдат експулсирани.

Гостът коментира пред Bulgaria ON AIR и старта на конституционните промени. Той очаква изненади и е категоричен, че ако бъдат бламирани, това ще означава разпад на правителството.

И изрази мнение, че по всяка вероятност ще има промени в Конституцията с леки изменения.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие от ПП все се опитвате да се правите на хитри и затова губите. Руското посолство ще си изнесе мощите на белогвардейския епископ Св.Серафим Софийски, защото той е руснак.Ммиряните ще скочат срещу вас и отново ще бъдете принудени да се защитвате. Вие не гледате да се разберете тихо, спокойно като нормални хора чрез разговори между двамата патриарси, а се държите като сини хулигани : 'С нахалство света ще победим! ' Нищо няма да спечелите, отново ще загубите.
29
2
 
2
 
! Отговори
наглост руска преди 7 месеца
Руското посолство си позволява да заключва българска църква!?!?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кое посолство?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДАНС е служба по национална сигурност.Каква връзка има тя с юридическия спор между депутатите от НС ББ, Киро Петков,Хр.Иванов, ген.Атанасов,премиерът Денков и руското посолство за правото на собственост върху Руската църква? Вие не разбирате ли, че тикате България към скъсване на дипломатическите отношения с Русия? Във война ли искате да я вкарате? Кажете открито това, г-н премиер, господа депутати от ПП, ГЕРБ. г-н Пеевски от ДПС!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ми той може и Пазарджишкия имам да покани.В омразата си как не сте се сетили и църквата ще съборите ..
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 32....Ти , ,,фактически" , видя ли кой я заключва....
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фактически РУСКАТА ЦЪРКВА, СОБСТВЕНОСТ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО, не е била заключивана руското посолство. Заключил я е служителят, който наш'те лизaчи изгониха под измислен предлог. Къде са доказателствата, че служителите на църквата са шпиони? Да не се окаже, че са раздавали църковни календарчета на руски език? Със съд заплашва тоя? Съд, който за 400 шева по тялото дава лека телесна! Кой ли ще предяви претенции за собственост? На бас, че ще е църквата "Св. Николай Чудотворец" в село Кошарево...
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам да попитам неуморните дейци на ,,Възраждане".....Да речем , че имате малко излишни парички Дето искате да вложите в нещо.Чудите се И ви светва, че може ги дари на попа в църквата да си направи нов златен кръст.До тук добре...обаче от тук нататък не Решавате , че с този златен кръст може се кръсти само вас , и членове на семейството ви Само вие може го целува.Вие казвате кога попа да го изнася, у кога не .....От комунист у чекист добро излязло ли е?
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 25...Ако ти имаш къща и я осветиш от Патриарха за църква , то ти вече не разполагаш с тази къща по няколко причини Първо , че нямаш никаква идея що я правиш на църква.И второ, ..църквите не са частна собственост Също и държавна.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 27....Я покажи сега ти интелект....почвай.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много е тъжно какви хора стават министри и заместник-министри в БГ. А също и депутати. Те нямат дори средно ниво на интелигентност, нито някаква логика в мисленето, да не говорим за нужните за поста познания. Страшно взе да става направо.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако аз съм собственик *** моята къща и я заключа, тоя ръб и некадърен заместник министър може ли да ми каже на базата на кой закон ще ми забрани да я заключвам и отключвам??? От къде събраха тези некадърници да ни управляват?? Тоя с купена диплома ли е или няма необходимото образование за подобна длъжност?
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв крепостен акт за земята като имот през 1898 г. когато вече е имало учредена държава с Комституция с обявено държавно устройство Комституционна монархия и всички административни и държавни органи необходими за функциониране и управление на властите с институциите при това 13г. как вече е било извършено съединението на България,като е имало увеличено НС,всичките партии са били прогресивни в това отношение,не са приемали никакви крепостни права и закони,разпоредби,действия в столицата София
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мисля че за министъри имат конкурс докажи че си по некадърен от другите кандидати.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Престанете да се чудите как да окрадете църквата!Алчността е грях!
15
2
 
6
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 7 месеца
Има или няма - важното е че държи ключовете , които са предадени от депортираните .Отделно отворена ли да я държат без никакъв надзор?!?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министър да няма предварителна информация за собственост на имоти, говори единствено за некадърност и няма представа как да свърши елементарна работа, а какво ли остава за реална работа която да доведе до ефективна ползи на населението ,
13
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Е как да няма, като е негова собственост? Божее какви мекотели имаме на отговорни позиции тука в тая територия!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Друг път за нея отговаря българският патриарх.
11
1
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Зам.министърът да не плещи врели-некипели.Оказва се,че руското посолство притежава нотариален акт и за парцела,и за сградата издаден през 1997 г.Според Конституцията частната собственост е неприкосновена.Дали е бараката на бай Иван или Руската църква,е без значение.Следователо собственикът може да затваря и отваря църквата,когато пожелае.