Валентин Радев: Мината на унищожения дрон е опасна до 60 м, има 400 гр взривно вещество

Дронът е попаднал случайно у нас, каза бившият вътрешен министър
Обновена: 19 сеп 2023 08:55 | 19 сеп 2023 08:33, Елка Василева
32

Специализиран екип на ВМС унищожи с контролиран взрив дрона, намерен в село Тюленово. Министърът на отбраната заяви, че летателният апарат вероятно е от войната в Украйна.

"Акцията по унищожаването на боеприпаса протече по обичайния начин. Такива случаи в държавата са много, буквално всяка седмица българската армия унищожава намерени боеприпаси. Но за първи път е дрон. Видяхме водолазите по потници, но да не забравяме, че това не са хора от сухопътните войски, които обичайно ги виждаме с с каски, шлемове", каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му все пак поведението и облеклото са били непрофесионални.

"Но пък момчетата се справиха, браво. Не е лесно за такъв боеприпас, който не се знае в какво състояние е. Всяко докосване може да го взриви. Хубавото е, че никой не е отишъл и браво на човека, който е подал сигнал, и полицията си свърши добре работата. Тази мина е опасна до 60 метра, има 400 грама взривно вещество, може да убие човек", допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че е могло да се отиде веднага на мястото, но: "Никой не знаеше този боеприпас как е вързан - дали е с взривател, може да цъка някакъв механизъм. Това с жичките да се прави в тъмната част на денонощието, дори под осветление, е опасно. Но и този дрон е случайно там. Целта му не е била България. Дронът е летателно средство, което не може да лети на големи разстояния - максимум до 30 километра."

Според него искането за свикване на Националния съвет по сигурността, отправено от премиера Николай Денков, е пресилено.

"Нищо съществено не е станало, има война наблизо, която дава жертви всекидневно. Военноморските сили имат 5 радара. Тя работи от 2011 година. Ще стане ясно чий е дронът, но това не е толкова важно - дори да е бил украински или руски, ние не сме били цел. Това си е между тях и случайно попада у нас", коментира Радев.

Той коментира и другата актуална тема - гонката на няколко момчета в София, извършили грабеж, завършила с убийство на 18-годишно момче.

"Полицаят е решил, че престъпникът е прекрачил правилата и трябва да бъде спрян. Това е защитата между нас, нормалните граждани, и тези, които нарушават правила. При собствена защита той може да употреби оръжие, първоначално полицаят винаги има заредени 3 стоп патрона, които не ви убиват, но ви удрят много тежко. Това е направено с цел защита на гражданите", поясни бившият вътрешен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

 


32
Още от Политика
Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
КаскетЯ преди 5 дни
Изобщо не се знае на кой е дронът, имало е надпис "на бАлгариА с лИбоФ" от др0гара Вова!
25
0
 
6
 
! Отговори
Магаренко преди 5 дни
Тагаренко унищожи уликите, че дронът е бил на работодателите му от Укрия.
24
0
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 5 дни
Ще получаваме още украински дронове с български взриватели. Каквото повикало, такова се обадило. За преговори за мир в ЕС никой не мисли. Всички в ЕК и Европарламента говорят само за това как да се продължава войната до последният украинец.
23
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 дни
формата на капачката дето е вместо детонатор е характерна. остава въпроса, кой я е завързал с тиксо за останките от дрона
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 20Хехех, тоя шегаджия... Граната ф1 има поражение до 200 метра)))Само където сапьорите взривили гранатата не са констатирали поражение по каманяците дори и на 10м.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Български брониран потник- може да го патентоваме преди някой да ни е откраднал идеята.
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хехех, тоя шегаджия... Граната ф1 има поражение до 200 метра, той за мина ни разправя до 60. Някои сме били в казарма, все пак.
19
2
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 дни
Ако си облечен с потник пък въобще не е опасна
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не беше по потник. Беше с долната част на неопренов костюм.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И затова ли мината се обезвреждаше от хора по потник...
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Само незнам защо взривиха целия дрон. Вероятно да не се разбере с точност от къде е. Спокойно можеше да се развърти взривателя (детонатора) от предната част и мината е обезвредена. Но пък от друга страна нямаше да има шоу за медиите.
15
6
 
16
 
! Отговори
Укродрон преди 5 дни
Защо никой не казва, че това е украински дрон, а зарядът е българско производство? Помощта за Украйна ни се връща.
14
0
 
8
 
! Отговори
САПЕР ДО 10 преди 5 дни
"От вчера насам много сапьори се появиха..." __ ДА НЕ СЪМ НЕГРАМОТЕН МИНИСТЪР - ОТ СНИМКИТЕ СЕ ВИЖДА, ЧЕ МИНАТА Е С МОНТИРАН ВЗРИИВАТЕЛ СЪС СВАЛЕНА ПРЕДПАЗИТЕЛНА КАПАЧКА. А ТИ БИЛ ЛИ СИ ВЗРИВАТЕЛ С ГОЛЯМ КАМЪК, ЧЕ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ВЗРИВИ??!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 5 дни
Вярно е. Много разбирач, много нещо
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Реално риска беше някоя по-голяма вълна да вдигне отломката и да удари взривателя в скалите. Тогава щеше да е на или-или.....Та хората които го приближаваха точно в този момент бяха в риск, пък и дето се вика- "по спортна форма". Но иначе мина добре.
11
5
 
1
 
! Отговори
Ралентин Вадев 2026 преди 5 дни
....Това е ядрена бойна, но тя не е насочена срещу нас. Това си е между тях и случайно попада у нас...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От вчера насам много сапьори се появиха в интернет пространството :) Не съм знаел с какви панелни "специалисти" разполагаме :)
9
8
 
7
 
! Отговори
taschunka witko преди 5 дни
Долу продажника и негодника Тагаренко.Уж военен но не знае предохранителни меркипри обезвреждане на взривни боеприпаси.Сапьор по потник къси *** и цигара в устатаще ми праща.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"МОЖЕ ДА ЦЪКА НЯКЯКЪВ МЕХАНИЗЪМ..." ЦЪКА ВИ ПРОСТОТИЯТА В КРАТУУУНИТЕ!!!... И ТОЗИ НИ БИЛ МИНИСТЪР!!...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
колко от тая продажна фамилия има във властта дамуебамамата