IT секторът ще изгуби причината да е в България, ако данъците скочат

Човешкият ресурс е също толкова важен, колкото е финансовият
19 сеп 2023 19:10, Анисия Иванова
135
IT секторът ще изгуби причината да е в България, ако данъците скочат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект продължава да навлиза все по-детайлно и практически в сфери, за които само преди месеци се е говорило теоретически. Развитието вече е по-регламентирано и структурирано от началния период на експериментиране, като в България има качествена промяна в опитите на фирмите да въведат технологията, а IT бизнесът усилено споделя опит и информация. Това ще даде на България много сериозно предимство в съревнованието за AI, каза Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Достъпът до таланти продължава да остава жизненоважен за IT индустрията и това продължава да е вярно с навлизането на AI. Целият сектор остава зависим от наличността на хора и желанието им да работят в България, каза Димитров.

"Ако един редови програмист или експерт ви е бил полезен за едно нещо преди, в ерата на изкуствения интелект ви трябва много добър експерт, който да може да се възползва от този инструмент. Ако не може да се възползва от него, неговата добавена стойност пада много значително. Тук образованието и желанието да надграждаш себе си е много важно - хората обичаме да сме мързеливи, станали сме експерти в дадена област и сме щастливи. Което се случва тук е, че трябва много бързо да се научим на нови неща."

Такива кадри са мобилни, което прави и IT бизнесът толкова мобилен, тъй като е изцяло базиран на този човешки капитал.

"Нашият бизнес изглежда много симпатичен, с много висока добавена стойност, но той е и много чуплив - това е частта, която държавата не разбира... Когато условията в държавата не са ОК, човек си събира семейството и се премества някъде другаде", каза Димитров и добави, че заплащането вече не е основната причина за напускането на български програмисти, а неща като образование на децата, здравеопазване или лоша инфраструктура. "През последните пет-шест години IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от техните колеги в Германия. Но не можем да излезем с другите условия, които са извън парите - става дума за средата, в която живеем. Причината да остават, е че все пак имат по-висок стандарт на живот - ако им вдигнем данъците, те губят причината да останат тук."

Без значителни и бързи подобрения в средата на живот и държавна политика за налагането на България като добро място за живеене, страната няма да успее да привлече и нужните на индустрията кадри от чужбина, каза Димитров. Трябва да се разпознае, че човешкият ресурс е поне толкова важен, колкото е финансовият, и това мислене трябва да се налага на всяко едно ниво, добави той.

Повишаване на максималния осигурителен доход ще увеличи разходите на фирмите в сектора и ще намали привлекателността на България за IT специалисти, а последните предложения на Министерство на финансите за формула, по която нивото да бъде качвано всяка година и да е свързано със средната заплата, ще го превърне във "форма на скрит прогресивен данък", каза Димитров. Секторът не е против повишаването, ако за това има добра аргументация.

"Ние сме против автоматизма на повишаването, а не по принцип, че трябва да бъде повишавано на някакво време, нормално е... Ние сме голяма част от светлата икономика на България - тези хора плащат данъци на всичко, което изкарват, а в същото време имаме близо милион души, които са на минимална заплата в България. Никой не може да ме убеди, че наистина половината от работещите в България са на минимална заплата - това означава, че има много голяма сива икономика. Ние не сме изсветлили икономиката, но ще натоварим малкото, които са дръзнали да бъдат изцяло на светло. Това е много лош сигнал къде е вниманието на държавата да си реши проблема в неплащането на данъци - тарикатите, които не плащат данъци, не ги закачаме, но балъците, които плащат, ще им вземем още."

Прогресивното увеличение на максималния осигурителен доход ще натовари неравностойно малък брой хора и ще намали средната класа, като може да предизвика и сива икономика в сектора заради увеличените разходи за фирмите, каза Димитров. Това само ще увеличи по-дългосрочни проблеми като недофинансирането на пенсионната система заради липсата на плащащи данъци работници.

"Ако икономиката на България тази година порасне, единствената причина за това ще бъдат IT индустриите", каза Димитров, позовавайки са на данни от вътрешно изследване на сектора. "Няма отрасъл, който да не се срива като приходи след първата половина на годината, с изключение на нашия."

Този сериозен спад е основно заради икономическите проблеми в Германия - софтуерната индустрия също страда, като ефектите са в по-слаб ръст от предишни години, добави той.

Може ли изкуственият интелект да спаси пенсионната система и как България да прави компании-еднорози може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Анонимен 125 - Личи си, че някои хроа хал хабер си нямат ...
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А какво пречи на IT-тата да си регистрират по едно ЕТ и да се самоосигуряват на минимума?" - Почти всички, котио работят "за чужбина" са така. Само дето ще ете поправят. Ргистрира се ЕООД ... и не е едно ;)
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Плоският данък се оказа доста неудачна инициатива. На всички е ясно, че тези, които печелят повече, трябва да плащат и по-големи данъци." 10% на 800 лева, са същото, като 10% на 17000 лева, нали тъй?
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Очевидно е че 5 % при голяма заплата са незабелижими и няма да падне с трясък небето над жълтите павета ." - Незабележими, ако си с 500 лева и си мсилиш, че ако имаш 1500 лева, животт ти ще е песен и ще ставаш всяка сутрин и ще си викаш "Ехеееееейй ... какъв прекраен живот живея"...
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
айде бе ***, защо програмистите трябва да взимат тройно на останалите професии? Да кодираш може да се научиш с курс за няма и година, а да си инженер, лекар и прочие ти трябват години години учене и стаж!
115
5
 
10
 
! Отговори
zombay преди 2 месеца
Само злобни и завистливи душици в тази Болгария. Затова ще си остане вечната колония, тук велики хора не мога да виреят..
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре е като ви кажа че секторът е изцяло измамен да ме слушате в момента измманиците от нексо пак са пуснали обяви за специалисти нямам защо да доказвам твърденията си знам за още една подобна фирма
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5% при голяма заплата е лизинг на нов автомобил..
112
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вън Ай Ти хрантутниците от България!
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно е че 5 % при голяма заплата са незабелижими и няма да падне с трясък небето над жълтите павета . В България данъчната политика е тип бананова република и никакви тавани няма . Тия дето работят за чужди компании работят на 2000 лв чисто и такива са обявите по света не само у нас. В Русия направили експеримент и пуснали обява за програмиссс . За няколко дена получили над 3000 отговора :))) На кой да вярвашшш ? Кви тавани като става въпрос за едни 5 % които ще ги платят големите компании ?
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Програмиста не се пазари за заплата бруто , а нето .. Не сме в Германия с прогресивен данък , жена деца и други фактори и тука в БГ лесно се изчислява и предвижда от работодателя..
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименМОД вдига осигурителната тежест, а тя е 29%
108
4
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
за да взема нетна 8000лв.. Работодателя трябва похарчи още приблизително 4000лв.. като се дигне максималния осигурителен доход ще станат повече от 50% над такъв процент данъци и осигуровки няма смисъл да се работи казват икономистите действа демотивиращо
107
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не е Ай Ти сектора няма да имате държава до 5-10години ще загубите всичко..Инженери и програмисти не са нито със САЩ , Нито с Русия или Китай.. Предатели не са .. Но без тях няма да имате държава..
106
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,Програмиста ,, разправя че 10 % данък много му били :) И че много пари имало у програмизма . Ако ти въобще можеш да разбереш че си платил 15 % данък а не 10 % значи си на 800 лева заплата . Ако наистина вземат големи заплати няма как да усетят 5 % разлика . Има някаква измама . Или лъжат за доходите си или са станали нагло брутални . Като каза ,,програмиста,, че сме у криза и намалява икономиката и журналиста веднага вика - АААА Дай да говорим за еднорози :))) Тва детско предаване ли е ? :)))
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тези ли взеха да плашат държавата, ами да излизат и да стачкуват.:))
104
4
 
18
 
! Отговори
До 109 преди 2 месеца
Не ти трябва! В Бъдеще ще има много повече работа за хората с класически професии. Електротехници, водопроводчици, майстори в строителството... Скоро ще настане голям глад за кадри в тия сфери щото младите бягат от тях. Скоро няма да има който да свърши елементарни неща. Ще търсят хора под дърво и камък. Заплатите ще скочат много! Един познат електротехник вече пенсионер скоро ми вика не може да се отърве от работа. Постоянно телефона му звъни. Хора, фирми... всеки го дърпа. Няма кой. Няма млади
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
има начин да се работи директно със САЩ ,Германия, Англия и ще видите осигуровки на кукуво лято
102
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съжалявам, че не съм по-млад. Почти 55 съм, технически доста грамотен. С удоволствие бих работил в IT сектора, но ми е минало времето. Този сектор е една от основните колони на на социалната ни система. Без него ще рухне. Вероятно няколко десетки хиляди ще се замислят, дали да останат в България при по-високи данъци.
101
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
програмистите ви плащат пенсиите ,,, ако ги дразните ще получите ядец