Пари за щетите от бедствието по Южното Черноморие има, 60 млн. лв. е ресурсът

Около 12 моста трябва да бъдат възстановени
100
Пари за щетите от бедствието по Южното Черноморие има, 60 млн. лв. е ресурсът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, за около 20 до 30 милиона лева. Към момента във фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв., заяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Асен Василев след среща с председателите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и обществен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова. На нея присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

Още по темата

Василев припомни, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за  фонда за бедствия и аварии, така че пари в него има.

Когато са ясни щетите, комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента, обясни процедурата финансовият министър. Също така, добави той, има оценки, които комисията в момента разглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има.

Василев отбеляза, че още миналата година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия, когато е възможно. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 участъка в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване. В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията, обясни министърът на финансите.

Заместник вътрешният министър Темелакиев увери, че в момента тече много добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствие. Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи вече, така че да разгледа всички постъпващи данни с конкретни размери на щетите и, когато е налице някаква конкретика – това означава не повече от 10 дни, комисията да се събере, да разгледа всички постъпили предложения, да вземе съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо, добави зам.-министърът.  Той подчерта, че държавата е направила необходимото, за да осигури този ресурс, и организирано, методично да подпомогне процеса.
Използвам повода от името на всички парламентарни групи да изкажем съболезнования на близките на загиналите, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Държавата ще възстанови всички щети, но няма как да върнем хората, каза той. По време на срещата са били набелязани достатъчно мерки, както по линия на законодателната власт в следващия бюджет, така и сега, стана известно  още от думите на председателя на бюджетната комисия. /БТА, Нелли Желева/

 


100
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
асен си е краднал пак пари за нови анални топчета този път от по-големите и да си ги нижа като броеница в ***
83
0
 
0
 
! Отговори
САВА преди 2 месеца
Пари има,ама няма доверие и като няма доверие,няма и пари!Просто и вярно! Тези в Цар Калоян още чакат и двете,пари и доверие , а в Карловско са напред и с...трите! По триста лева получиха за ...Бог да прости! Не е за вярване,ама е истина!Доверете ми се!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 2 месеца
Преди една година,когато трябваше да се дадат пари за пострадалото население от карловските села,Асен опъна ципа на хазната и каза,няма пари. Днес,когато ПП трябва да атакува месните избори тази есен,заяви,че пари има и то достатъчно за българите пострадали от току що отминалото наводнение.Значи хората от селата в карловско,са втора категория според "наш" Асен!
81
0
 
0
 
! Отговори
димитър преди 2 месеца
Направете нещо красиво ,модерно и здраво с тия пари , да е и като атракция за туристите . Казвам го ,защото ,така се прави .
80
0
 
1
 
! Отговори
позор преди 2 месеца
Само лъжи. За възстановяване на мостовете са необходими над 30 млн., покрай тях ще бъдат откраднати още. никой не казва колко ще са необходими за улиците и другата инфраструктура. А за къщите на хората, а техниката - за тях 1500 лв. срам , срам и позор
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
60 МИЛЬОНА? ТОВА НЕ СТИГА ДОРИ ЗА ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ НА БАЦЕ.
78
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
без ТСЯВ...без Световна Революция..няма да оцелеем,пОлитиеческата обслужва крадци и убийци,нагли престъпници назначили съдии и прокурори..животите на Народите ни няма стоиност според тях...те са толкова бедни че имат само пари,Народите ни са толкова богати...че нямате пари с който да купите Свободата ни!!!Справедлив и Свободен...или да го запалим!!!
77
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Защо не опитате да направите България богата през инвестиции?през образование?защо си мислите,че ограбвайки ни ни налагате...парите ви нямат стойност...колкото и да ни го налагате...Свободата..сАНЧО!!!,ако не го разберете...ще ви съдим!!!Защо САЩ ви се довериха...довериха се на бАРИСОВ,мечтаещ да мине САЩ с 200...и САЩ му го позволяват??? е как няма да има възраждане...ЕСССР и САЩ...сте зависими или ви е страх от...селяни с пари ограбени от Народите ви...и вие ще ни водите...на къде???
76
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
да си поговорим за здравното,директори на болници фалиращи,спасявани от данъците на рекетираният ни и ограбван Народ крадат пари който работещ не може да изработи цял живот...и искат още...и ги рекетират и убиват...в ЕСССР,убиван от некомпетентни и алчни доктори...без Воина няма начин!!!Хората са на ръба...примитивно обслужвате путин водещи Народи те си към Крайности!!!...успех!
75
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Животновъдите ще ви уволнят,лъжете ги с тая украинска от месеци!намалявате ставки...не псапголеми пари,путин използва храената като оръжие!кое не разбирате???хората искат да могат да осигурят фуражите на животните си...след месец или два нямат шанс..банкноти не се ядат!ЕС играе играта на Путин...гладен ЕСССР!!!Смъртоносна грешка...гладен нищо не може го спре,путин го знае...а вие милионерите ...не...аверите ти ги грабят от десетилетия...ЕСССР се правят на слепи за грабежите,зависимите от КГБ
74
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
До ХХХправ си,Българияа плати над 3 милр...за руски тръби доставящи за колониите им СъРБИЯ И УнГАРИЯ...ОТКРОВЕННИ ВРАГОВЕ НА бЪЛГАРИТЕ,България не получава нищо...а спряха им газа,заплашват децата им с ядрени удари...със сАрмат...рАсия ще гласува за...из.а.д.не,които ще ви убиват в...белене...уау!БГ руски агенти с връзки я превърнаха в хазартна...където и да погледнеш измамници с лотарии...грабят нечовешки...и заложни...даващи заеми...буквално убиват хората...та Асене...какво правим???
73
1
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 2 месеца
Ами сами ще се оправяме ....като не сме в НАТО и ЕС ! Ето ...Украйна е и в двата съюза и гледайте ...половината Свят я тъпче с каквото поиска Зеленски ! Оръжия на глава ....пък ние платихме преди години милиарди на САЩ и няма да видим нито един самолет ...ама така е като не сме в НАТО :(
72
1
 
2
 
! Отговори
Странно преди 2 месеца
Защо трябва да плаща държавата за щети, които може да ги покрие застраховател. Аз съм категорично против да се плаща от народа за щетите на тези, които спестяват от застраховки. Да се оправят!
71
0
 
4
 
! Отговори
koko преди 2 месеца
Този забравили или се под_играва с народа. Тези 60 милиона ги обеща на северозада през Юни. Що сте толкова снишени.
70
1
 
6
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 2 месеца
Значи хотелиери и ресторантьори ще прибират парите,ще мамят д-вата и тя пак ще помага.За редовите и отрудени българи-да духат супата.Излиза,че сегашното правителство подпомага един мафиотски бизнес.Кмет,общинари,висши чиновници са виновни за голяма част от щетите.Пак на тях ще се помага.Така никога няма да се измъкнем от лапите на мафията.За съжаление това правителство стана част от нея.
69
0
 
3
 
! Отговори
Еврогей преди 2 месеца
Предлагам да организираме сепремврийски гей-парад, ЕС ще отпусне 100 милиона евро за организация, и можем да ги използваме за помощ за бедстващите райони!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с Шенген, след 16 години 6лизане на брюкселски *** българите могат ли свободно пътуват в ЕС като западно европейците, или българите са нещо втора категория хора, втора категория членове на ЕС?
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с визите, след 30 години 6лизане на американски *** българите могат ли свободно без визи да пътуват в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
66
0
 
2
 
! Отговори
Циганч*ето Асенчо преди 2 месеца
Ами как няма да има ??!?! И аз утре да изтегля 20 бързи кредита с 50% лихва, ще имам да пирувам по цели дни и нощи. Ама като отрезнея ще ям хурката.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От ЕС колко техника, хеликоптери и самолети и обурудване изпратиха на България да помогнат?