Екоминистърът: Инфраструктурата ни не е адекватна на климата

Можем да очакваме по-сериозни наводнения, предупреди той
Обновена: 6 сеп 2023 14:15 | 6 сеп 2023 10:26, Камелия Цветанова
50
Екоминистърът: Инфраструктурата ни не е адекватна на климата
Снимка: БГНЕС

Българската инфраструктура не е адекватна на нашия климат. А климатичните промени значат по-висок риск от екстремни явления. Можем да очакваме в бъдеще по-сериозни и по-чести валежи. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред Нова телевизия.

Според него реакцията от страна на правителството вчера е била адекватна. "Заместник министър на околната среда и премиера веднага отпътуваха на място. Реакцията на държавата беше мигновена и навременна. Вероятно има още една жертва, освен двете, идентифицирани вчера, но не мога да потвърдя със сигурност. Вчера трима души липсваха. Преди да бъде завършен анализът, бих се въздържал да обвиня един човек или фактор за наводненията. Става дума за комплекс от фактори - голямо количество валежи, реакция към предупрежденията, както и застрояванетo", обясни той.

По думите му България не финансира достатъчно научните изследвания. "За да бъдат развити проучванията, трябва да бъдат осигурени по-добре финансово. Има технологични въпроси, които да бъдат решени, за да може да има по-точно установяване на риска от наводнения. Плановете за управление на риска от наводнения се съставят въз основата на модели, които трябва да се усъвършенстват. Посочени са няколко места по Черноморието, застрашени от наводнения, но с различна степен. Конкретната територия в Царево е ограничена и трябва да се вкарат нови данни в математическия модел, за да бъде по-адекватно", коментира министърът. И допълни, че плановете разчитат на исторически данни.

"Планът за риск от наводнения е базиран на период 2011-2019 г. Трябва да се промени това, да се включат климатичните промени, както и периодите да са максимално дълги", смята Попов.


 


50
Още по темата: наводнениеЮлиан Попов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИЗСЯКОХТЕ ГОРИТЕ! Затрупахте деретата! Презастроихте де що има място! ИФРАСТРУКТУРАТА БИЛА ПРОБЛЕМ?? КЛИМАТИЧНОПРОМЕНИ БИЛО ПРОБЛЕМ??? АЙДЕ БЕ!!!! Всички виждаме! Всички знаем! ВСИЧКИ ЗНАЕМ!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наводнения и потопи има от древни времена. Стига с тия глупости за климатични промени.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво значи "реакция към предупрежденията", не става ясно. Иначе, тъкмо се бяха приготвили за планираните глобални кризи "глобално затопляне" и "засушаване", пък то захладня, че даже си позволява да вали непредвидено. Признават си че плановете им за риск от наводнения са за конкретен период, след което спират да важат. В такъв случай, имат да съборят всичко, което е строено след 2019г. Смешници! Пак са склонни да твърдят "климатични промени".
43
0
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 2 месеца
До Рендету,прав си,на кой му пука,важното е народът да се къпе в мляко
42
1
 
10
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Абе то вече 34 години цялото ни Държавно Устройство не е Адекватно, но на кой му дреме!? Резултатъ е ОчевАден!!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
до българина преди 2 месеца
Да върнем бай ти тато ме лъжец...
40
1
 
12
 
! Отговори
Гъчо преди 2 месеца
Скоро ще почнат да падат цели хотели в морето.
39
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
БМБ имаше 12 г, всичкото седесар имаше 34 г..... не ми пука за клоката полустрана, хората гласуват, за каквото са гласували това ще получат
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Специално за Кмета на Царево, пределно ясно е че краднал яко, продавал парцели в/у засипани сухи дерета и са потоп, ама не е потоп а един по проливен дъжд за по малко от 14/15 часа, резултатите са видими?!Същото е за ново изградените Хотели и т.н., лакомията е повсеместна и е ГЕРБ - ава лакомия, която мижетурките от продължаваме промяната и де-бе продължават да покриват и изпират виновните за този бардак по Морето и в България!Обаче пък се е отчитал редовно в Чекмеджето.
37
3
 
19
 
! Отговори
Чужденец преди 2 месеца
Ми като не сте си чистили каналите от над 30 години и за задръстени с кал до решетките инфраструктурата ви може да е адекватна само за климата на Сахара. В Бг общинарите освен да крадат нищо друго не правят.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ковид, глобално затопляне, климатични промени, всичко едно след друго. Но и 500 л. на кв. м. да паднат, приливна вълна 2 м малко трудно, водата не се изсипва накуп, а вали капка по капка, свлачища по наклони може, ако вали дълго време и проливно, защото почвата се пренапоява .:))
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изсякохте горите, после климатични промени имало, евро 6 бензин/дизел замърсявали, затова карайте електрички, които също съдържат петро-продукти, батериите им не могат да се рециклират като хората и горят като факли с дни, не яжте телешко месо, че кравите пускали метан, не се къпете повече от веднъж месечно, не се перете повече от веднъж месечно... супер, бате!
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още гори сечете
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев оставка!
32
3
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Украйна веднага да ни върне необходимите БТР-и! А тези от правителството барабар с екоминистъра който е тотално неадекватен да бъдат затворени в лудница.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господин ми и сте, ами нали ти си на власт и инфраструктурата е твоя отговорност. Вече три месеца не можеш да направиш и елементарното за инфраструктурата на България.?
30
3
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 2 месеца
Вариантите са два или не строиш в деретата(естествения път на водата) и улрепваш терена около тях, или строиш с ясното съзнание че там рано или късно ще има потоп, в САЩ на места така си правят къщите, сглобки, идва урагана, отнася си ги и дигат наново
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А то на Киро Т.пото мостовете колко изкараха се вижда на снимката, асфалта му също. А Боко Тиквата не е на власт от три години вече.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали тези планове са твоя грижа, кво ми говориш, това трябва, онова трябва, такива били, онакива били. Всеки излиза и плямпа в тази държава и се прави на умен.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Колю Фичето мостовете на по 300 години и не мърда. А на Боко Тиквата един дъжд го отнесе. И асфалта му също.