Дечев: За станалото с Дебора можеше да има различна реакция

Обясни закона
13 авг 2023 10:02, Росен Стойчев
40
Дечев: За станалото с Дебора можеше да има различна реакция
Снимка: БГНЕС

Проблем е, че българските граждани не усещат институциите, които се издържат от техните данъци, да работят ефективно. Тоест да се изпълняват задълженията, заради които им се плащат заплатите от данъците, които българските граждани дават. Това е съществен проблем. И част от голямото недоволство във връзка с случая Дебора, този в Цалапица, този в Лозен, се дължи именно на това. Усещането, че данъците, които се взимат от заплатите на българите, не се използват по най-ефективният начин. Че българските институции не работят ефективно. Но пак да се върна само с едно изречение на това, което казах преди малко. Добре е, че самите българи са се променили, и че нетърпимостта им към определени видове насилия - е на лице. Тя е много по-силна. Няма я тази толерантност към домашното насилие, която е съществувала в миналото, когато са приемали домашното насилие като някакъв битов семеен скандал, който трябва да си останеме под покрива между четирите стени на близките. Това заяви в студиото на „Събуди се” заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

По думите му дори при настоящия Наказателен кодекс в случая с Дебора можело да има по-адекватна реакция. "Истината е, че всъщност, макар и по един неприятен начин, случаят с Дебора от Стара Загора почти съвпадна с обнародването на едни промени в Закона за защита от домашното насилие, които са готвени в Министерството на православието в продължение на година и половина по-рано. Тоест работата по тях е започнала още през февруари и март 2022 година. Тези промени бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 1 август тази година, т.е. няколко дни след случая с Дебора. Те предвиждат създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, като негов председател ще бъде вицепремиер.

Още по темата
Заместник-председател на този съвет ще бъде задължително министрът на правосъдието. Без значение как се казват лицата, заемащи тези два високи поста в правителството. Този съвет трябва да разработва политики за превенция и защита от домашно насилие, да координира действията между различните държавни институции. Нещо, което е една българска слабост", подчерта той.

Според мен се наблюдават такива елементи, защото това, което аз знам като факти, например, смущаващото е това, че този сигнал за това престъпление не попада в бюлетина на областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Не мога да кажа защо този случай не е попаднал в дневния бюлетин, но това само по себе си веднага трябва да натисне алармата , че тук има някакъв проблем. Той може да е заради неглижиране, може да е заради умишлено прикриване на случая. Според мен версията за протекция задължително трябва да се провери. Така, както например беше в случая с Георги Семерджиев, който уби две момичета при пътно-транспортно произшествие в София. И за него също се говорише по този начин. Голям проблем не е самото законодателство. Голям проблем е културата, възпитанието". добяви Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: обявиЕмил Дечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Присъди под натиска на улицата са същото като присъдата на Гонева ли беше или нещо подобно, дето е пуснала Георги. Така че, поизчакайте овластените и компетентни органи да си свършат работата. Дотогава може само вашето отношение да пишете, но не и да определяте кой виновен и кой невинен.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Министерството на православието?? Само такова министерство не сме имали...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сама се е нарязала, за да може после да обвини Гошко охранителчето. А пък то, момчето, едно такова невинно и добро. ПатрЕот плюс защитник на семейните ценности - има жена и дете все пак. Радев трябва да ами връча орден "Стара Планина", другарят Путин ще се зарадва.
25
1
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 9 месеца
Не бе, не е той. Само я е заплашвал преди това, пък и не му е първия път да посяга на някого. Иначе е добро момче, на мравката път прави хахахахах
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде по-спокойно, нека се изясни кой кого, какво и кога, самата Дебора заяви, че не е сигурна, че е бил Георги. Тепърва предстои да се доказва, не бързайте да анатемосвате. Нормаллно е всеки да има свое виждане за нещата. Ще се разбере, просто сега няма да е лесно да се замете всичко.
23
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 9 месеца
Не се учудвай, г0ведата винаги подкрепят насилниците. Аз пък затова подкрепям ББ - 12 години насилваше г0ведата.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 21 Не те ли е срам? Момиче, ръгано с нож в гърдите и обезобразено! А на теб точно тя ти се вижда нещо съмнителна, а не извършителят. Ако вземем така да се разправяме с всеки, който ни е ядосал, какво ще стане? Касапници под път и над път.
21
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 9 месеца
Не виждам как неработещи институции ще бъдат накарани да работят със създаването на нова институция.
20
0
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 9 месеца
Сега разбирам че плащам данъци за някакво министерство на православието където дебелогъзи кухари да получават вминистрески заплати що не напрявят и министрество на исляма , министерство на будизма , католическо министерство и пр. Нали държавата е отделена от църквата какви са тия дивотии! Освен ако автора Росен Стойчев не е направилх най -тъпата възможна грешка.Ей
19
1
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 9 месеца
Ами сега си има наказателен кодекс, ала партиите и НПО-тата трябва да прокарат ИК.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябват закони срещу насилието, няма какво да ми го делят на домашно, недомашно, улично и господ знае какво още, че и специално срещу жени. Ами за деца, мъже и възрастни нови закони ли ще мислят още някоя и друга година? Седнали да спорят за глупости в това НС. Французин ни дава акъл да учим децата на уважение към жените. Ами към останалите? Освен това уважението се заслужава, не е дадено априори. Да се възпитават трябва децата, да им се дават примери за добро и лошо, да им се обръща повече вним
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Взех нещо да се съмнявам в таз Дебора, особено като видях наглата й приятелка да бълва змии и гущери :)) Ако таз е оведомила медиите, нещо куца в цялата история :)
16
0
 
5
 
! Отговори
дедо ви преди 9 месеца
някаква жена каза че в този район случилото се с Дебора е практика не от вчера . защо има толко учудени и възмущаващи се ? трябват отговори и наказания за това че е нямало навременни действия срещу това .
15
0
 
5
 
! Отговори
Не са ефективни преди 9 месеца
Законите господине зам.министър щом позволяват и на прокуратура и на съд да не си свършат работата.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според статията ние имаме "Министерството на православието".Не знаех.От кога така?Иначе,че са планирали как да вкарат Истанбулската конвенция е ясно.Грозно беше да яхнат протеста и на гърба на бедното момиче да манипулират.Нищо от това,което приеха не е свързано със случая Дебора.Язък,че извънредно се изложиха.Приетото определение за "интимна връзка" провокира съчиняването на вицове.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези от парламента приеха неща,които по никакъв начин няма да помогнат на Дебора.Тя не може да докаже "интимна връзка".Крили са се от жена му.
12
4
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Напротив, идеята е непрекъснато да се добавят все по-широки и двусмислени текстове с цел да се злоупотребява. Жените да съдят мъжете за щяло и нещяло. Адвокатите да имат работа. НПО-тата да получават субсидии.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вилнеят престъпни банди от 20-те години на XXI век. За българската престъпност след 100 г ще се пишат книги, ще я изследват учени. Слава богу тогава България няма да съществува
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Министерството на православието..." не знаех, че имаме такова. Останалото в статията е празни приказки. На хората им е ясно какво не е както трябва да е. А тези промени които сте ги готвели повече от година са толкова повърхностно направени и недообмислени, че няма накъде. Те трябва да се правят от практикуващи юристи, а не от депутати лъскали стола в продължение на години, които са толкова далеч от реалност, народ и проблеми, че ги описва само една дума - некадърни!
9
1
 
10
 
! Отговори
Кънев преди 9 месеца
Никъде,дори с половин изречение не прочетох за причината сполетяла "ученичката".Само Господ знае,какво се случва с девиците,които се перфорират на 14-г.Тази разюзданост която се забелязва от хората,ги прави апатични към случващото се.