Чакаме първата въздушна линейка през януари 2024 г.

Асен Меджидиев посети италианската фирма Leonardo S.p.A
7
Чакаме първата въздушна линейка през януари 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев посети италианската фирма Leonardo S.p.A, с която преди месец Министерството на здравеопазването (МЗ) сключи договор за доставката на шест оборудвани хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министър Меджидиев е на работно посещение в Милано, Италия, с цел изучаване на италианския опит в прилагането на най-добрите практики при организирането и изпълнението на дейности по спешна медицинска помощ по въздух. Министър Меджидиев посети и действащи хеликоптерни площадки на болници в областта Пиемонт, както и хангари с оборудвани помещения за медицински екипи, пилоти и техници. Той обсъди изискванията за строеж на летателни площадки по повод подготвената от МЗ обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в близост до лечебни заведения в различни градове. По време на посещението бе получена и техническа документация, която България да използва при изграждане на нашите обекти. В рамките на посещението му е уговорено краткосрочно посещение на италиански обучителни кадри в България.

Първият хеликоптер се очаква да бъде приет от представители на МЗ до 15 декември 2023 г. в Италия, а през януари 2024 г. ще бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно.

В началото на следващата седмица ще започне обучението на български пилоти и медици, които ще се включат в оказването на медицинска помощ по въздух. Сформира се и Национален координационен център, който ще ръководи оказването на помощта.

До 2026 г. трябва да пристигнат всички шест хеликоптера. В края на март в МЗ беше съобщено пред журналисти, че предметът на договора включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: линейкаМеджидиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки нов парламентарен избор ни струват 6 медицински хеликоптера, барабар с площадките, пилотите, хангарите, медицинските лица, обучението и обслужващия персонал.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия 4 последни избори по над 100 млн. всеки, с тия над 400 млн. лева почти всеки областен град щеше да има медицински хеликоптер.
3
0
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 1 година
Меджидията е абсолютен мошеник и депесар.
2
2
 
8
 
! Отговори
Познат филм преди 1 година
Като изтребителите Ф 16 които платихме кеш...без въобще да има завод още за тях ?! И на всичко отгоре ни поискаха още толкова за следващата партида, за да ги въртяли (парите) докато се построят някога 16 самолета модел 1971г. !! Те били "модернизирани". Нещо като Москвич с Лаптоп на таблото !?! Та така и с хеликоптерите. От Леонардо ще ни кажат: Вие дайте парите кеш...И Човека взе парите и каза Чакай малко !
1
1
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Дано да се сбъдне, ама да не стане като американските Ф16 след 5 години.