Без съгласие след НСТС: Социалните партньори с предложения за промяна в Бюджета

Вицепремиерът Лазаров: Няма съгласие по нито един от трите разглеждани проекта
27 апр 2023 14:36, Красимир Ангелов
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В изказаните становища на социалните партньори се съдържаха предложения, които са свързани с промяна на един или друг параметър, на провеждането на една или друга политика. От служебното правителство категорично поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно парламентарно мнозинство и редовен кабинет". Това заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров на брифинг след края на заседанието на НСТС.

Той информира, че не е постигнато съгласие по нито един от трите разглеждани проекта - за Закон на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г.

Още по темата
И при трите законопроекта е следван един и същи подход - всички приходи и разходи са планирани на база действащото към този момент законодателство, без въвеждането на нови политики. Поради тази причина те представляват моментна снимка на състоянието на финансите на държавата, в резултат на предприети от предходната година действия за разходите и приходите за тази година, коментира Лазаров, цитиран от БТА.

Той подчерта предложението за осъвременяване на пенсиите от 1 юли тази година с 12%, като се отчита 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от средния осигурителен доход. Министърът посочи и увеличението на средната пенсия с 16,7 на сто.

Нетният коефициент на заместване на дохода ще се повиши и ще достигне почти 71 на сто през тази година, избори още Лазаров. Има ръст на осигурителните обезщетения, няма замразяване на социално-осигурителни разходи, акцентира също министърът.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова каза, че социалните партньори не са подкрепили проекта за държавен бюджет заради високия дефицит.

"Проектът на бюджет е огледало на политиките и решенията, които бяха приети от предходните Народни събрания и които оказват отрицателно влияние както върху приходната, така и върху разходната част на бюджета", подчерта тя.

Посочени са възможните приходни и разходни мерки, които, ако получат подкрепа в парламента, могат да доведат за достигане дефицит в размер на 3% от брутния вътрешен продукт, обясни Петкова.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) не подкрепи законопроекта за държавния бюджет и за ДОО. Няма достатъчно амбициозна политика по доходите, каза Любослав Костов от КНСБ.

Липсата на конкретни мерки за намаляване на дефицита и за увеличаването на доходите на заетите лица в предложените законопроекти е сред възраженията и на КТ „Подкрепа“. Между 15-20% е искането на синдиката за увеличение на доходите на работещите в публичния сектор, посочи Валери Апостолов.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочи като проблем големия бюджетен дефицит. Той смята за „неприемливи увеличенията на заплатите в публичния сектор“. Да не се увеличава държавният дълг също е важно, според БТПП.

"Бюджетът е някак си плуване по течението", коментира Симеонов.

(Борислава Бибиновска, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
....Така че въпреки че таблицата е растяща,за теб втората година ще е НАМАЛЯВАЩ данъка !..Следващата,ако минеш 300 лв,данъка отново расте....За това е прогресиращ,не прогресивен -Защото не е безусловно дефиниран да расте!!...Мисля,че по-ясно от това не може да ти се каже...Що се отнася до "великите трудове" на споменатите от теб,те се изучаваха детайлно във Вузовете по "комунистическо"...така че съм съвсем наясно каква БОЗА бяха !
16
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Отново...понеже виждам,че си хванал Ленин за шлифера,последно ще се опитам дати го обясня "Простичко,по Ленински" :..-Таблицата е една!!!..Примерно:-За приходи до 100 лв,данъка е 10 пр..За приходи 100-200 лв той е 12 пр...За приходи 200-300 лн-15 проц.,Над тях-25 %..Така тя е прогресивна,тоест,нарастваща..За теб обаче,ако първата година имаш приходи 250 лв,дължиш данък 15 %..Ако на следващата приходите ти са 80 лв,ПАДАШ на 10 %..Така че въпреки,че таблицата е растяща,за теб втората година е
15
1
 
0
 
! Отговори
Отново преди 1 година
До 9 ПроСоТо та:..-Облагането на един и същи субект може да бъде "прогресивно",тоест увеличаващо се,но може да е и "регресивно", тоест,намаляващо,в зависимост от приходите! Балканска фантастика!___Това го няма в нито една държава!__ Що се отнася до "Маркс,Енгелс и Ленин",наистина не разбирам защо ги вмъкваш в темата.___ Защото трудовете им са за интелигентни хора, а не за простолюдието (пролетариата), но простите (разбирай необразованите) го реализираха и резултата е познат! Ти към кои принадле
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАКА ДЕ ...
13
0
 
5
 
! Отговори
няма пари преди 1 година
за пенсии и заплати за за помощи на кой ли не и за какво ли не -ИМА. Даваме пари за украинците, а те си купуват жилища за хиляди евра, правят си жилищни квартали, пътуват без пари из цялата страна. Това не всеки може да си позволил Колко помощи се издаваха на частния бизнес, но нали частник беше ОК, а държавния бизнес - НЕ, но частникът иска до безкрай помощи. Нека си върнат помощите и пари ще има!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я СЕ СПРЕТЕ БРЕ, КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хора от 30 години по ЗДОИ,над 40 000 държавни служители не внасят лично осигуровки и данъци в НОИ,народа и държавата ги издържа им плаща големи пенсии и соц.разходи.Те и лев не са внесли в бюджета.Това са полицай,военни,чиновници,и пр.търтей.Как искате да има пари за пенсии,те изяждат бюджета на НОИ.Всички знаят за тази лудост и си траят от страх .
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално , нищо пак не са я свършили ! Как веднъж не успяха да направят нещо за държавата и за живеещите в нея , а само си вътрят игричките! Остана само да си вдигнат заплатите, за нищо неправенето !!!
9
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
та:..-Облагането на един и същи субект може да бъде "прогресивно",тоест увеличаващо се,но може да е и "регресивно",тоест,намаляващо,в зависимост от приходите !....Що се отнася до "Маркс,Енгелс и Ленин",наистина не разбирам защо ги вмъкваш в темата..
8
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...не разбрах в какво точно ме обвиняваш,но щом си се обърнал към мен,ще ти отговоря:..-Облагането Е ПРОГРЕСИРАЩО,НЕ "прогресивно" !..В смисъла на българския език "прогресивно" се използва за нещо,водещо към прогрес,тоест,развитие...В случая с облагането не е така,защото то НЕ е ДЕФИНИРАНО ОПРЕДЕЛЕНО !..Ето,например:-Тая година имаш проходи,облагани с 15 процента,да речем..Следващата година приходите ти са по-малко и плащаш 12 пр...После имаш приходи,за които трябва да внесеш 30 %
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 ПроСоТо М/у другото,прогресиращото данъчно облагане в развитите страни е въведено ОТ БОГАТИТЕ и силните на деня,НЕ ОТ ОВЧАРИТЕ и сеячите . . . . Да никът (името) ти е стандарт! Прогресиращото . . . се нарича на български прогресивно, произлизащо от нарастване, а не прогресиращо от напредък! Така и комунистическата теория е написана от Маркс, Енгелс и Ленин, които са далеч от пролетарията! Едните са живяли в Лондон а третия е бил дълго в Швейцария където не било за евтини пролети! Неуки е пр
6
0
 
8
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Груба грешка на Донев и Радев, че не внесоха бюджета есента, както е по закон. Сега са се оплели като пиле в кълчища и не знаят какво да правят. Но от снимките се вижда, че хич не им пука, ухилени и развеселени.
5
0
 
13
 
! Отговори
браво преди 1 година
най-многобройната администрация е в бг--намалете я и ще има за всички
4
0
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Никой не смее да подкрепи другия, защото това означава самообезглавяване.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете всичко на крадците и ще има пари за всички.
2
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
М/у другото,прогресиращото данъчно облагане в развитите страни е въведено ОТ БОГАТИТЕ и силните на деня,НЕ ОТ ОВЧАРИТЕ и сеячите!!!!!!...Така че нашите "богаташи" да не се оправдават с ИЗМИШЛьОТИНАТА,че.."Бедните искали такова облагане" !
1
2
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
като са толкова против "високия дефицит" тарикатите,да се въведе прогресиращо данъчно облагана,както е във всички развити страни !!!!..Дефицита ще се стопи за нула време...Но нееее,те искат да отделят само 10 процента от тлъстите си залъци...А да лааапат каквото могат да докопат !...За да забогатее един,50 трябва да обеднеят!..За това:-Колкото повече получаваш,толкова повече ТРЯБВА да връщаш на тия,които са ти изкарали богатството !!!!