БСП дава Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти

Министерството дало 500 000 лева за имот в Габрово
Обновена: 26 яну 2023 12:26 | 26 яну 2023 11:49, Камелия Цветанова
15
БСП дава Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти
Снимка: БГНЕС

Заради три купени от социалното министерство с европейски пари БСП подава сигнал до прокуратурата. Става въпрос за решение на МС, което изпълнява служебният министър Лазар Лазаров.

Съмненията на левицата са, че става въпрос за корупция и измами.

"Когато разбрахме за тези неправомерни действие, ние решихме да се обърнем към главния прокурор, защото това е първата стъпка. Политиката на БСП включва борба с корупцията и всеки е длъжен да информира прокуратурата, да подаде сигнал, ако е научил за измама и корупция", посочи левият Георги Гьоков.

"Ние не обвиняваме никой, просто задаваме въпроси и прокуратурата трябва да се произнесе по закосъобразността на действията", добави той.

Решението на МС е за действия на социалния министър по инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Според нас са неправомерно изразходвани европейски средства", коментира Гьоков.

Той разясни, че става въпрос за програма за социалното включване на уязвими групи. За постигането на тези цели е приет проект за 27 милиона лева, като компонентите са дав – по първия стойността е 24 милиона и 3 милиона са по компонент 2.

"Компонент 1 е за развие на регионалния подход за модернизиране на предприятия на социална икономика и определяне на места за фокус точки за шестте района на планиране, но не е предвидено социалното министерство да купува имотите, в които са разположени фокус точките. Държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни и няма нужда държавата да похарчи огромни средства за купуване на имоти, а не за социално включване", каза левият депутат.

С 2 милиона лева от средствата по този проект са купени имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на социалното министерство.

"Купени са 3 недвижими имота от частни субекти. Защо социалното министерство купува помещения от частни субекти, а не търси държавни и общински, които да придобие безвъзмездно, след като има подходящи и те стоят празни? Отговорът е един - при държавните имоти няма комисионни. Освен това няма методика за оценяване и класиране на кандидатите, в мътна вода най -лесно се лови риба. Не е е ясно как са определени градовете за регионалните центрове, не е ясно как са определи печелившите проекти. Имаме съмнения за измами и корупция", посочи Гьоков.

Той добави, че министерството е платило над 500 хиляди лева за имота в Габрово.

"И то при положение, че дълго време агенция за недвижими имоти се е опитвала да го продаде за 168 хиляди евро. В Пловдив и Бургас имаме съмнения, че е действано по същия начин", каза депутатът от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Елементарно преди 1 година
Защото държавните имоти се продават на половин цена и продавачите получават пари от частника, а частните се купуват на двойни цени и част от парите на държавата се връщат при купувачите от държавата.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гея не каза нищо за завишените оферти и комисионни! Говори глупости и до него строени съучастниците му с розови костюмчета!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека проверяват ако има нещо мътно да излиза, но ако има нужда трябва да се купува или строи. От 2 години дали знае някой дали се строи някой път или поне се ремонтира - по нова поръчка -новите управници ги е страх за това е най-лесно нищо да не се прави, а народа да се избива по- скапаните и претъпкани пътища...
11
0
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
КУПЕНИ СА НЕ 3, А МНОГО ПОВЕЧЕ ЧАСТНИ ИМОТИ В 6 РАЗЛИЧНИ ГРАДА В БГ. ТОВА КАЗА В ПРЯКО ПРЕДАВАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ДЕПУТАТ НА БСП. СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИОНИ. И ЗА ПОКУПКИ ДОСТА НАД ПАЗАРНАТА ЦЕНА!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Това е преди 1 година
КАТО КОН ЗА КОКОШКА. МАДЕ ИН СЛУЖЕБНО НА РАДЕВ. УВИ! ТАМ САМО ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ!:))))
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не бе, краде се мащабно и не с хиляди а с милиони. И накрая няма един в затвора, що е то - *** истан!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пзарна икономика, направена от КОМУНИСТИ! Ай честито патриоти дет се палите толкова. Реално бг е троянския кон на рассия. Те всъщност се продават на който плати повече, САЩ им обеща да задържат властта и парите ако им скачат по свирката. Партизаните наричат народа галено - Офтсе
7
2
 
9
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Ми нъли искахте "Пазарнъ" икономикъ, бе, имате я!!! Вече всичко се купува и продава - дори душата! Ха, честито и да ви е "сладко"!
6
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ще крадем до последно ура........
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия за 30 г. милиарди взеха. Тоя съсел обаче може го отнесе верно
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така не обвиняват никого, а го дават на прокурор? Това не значи ли, че го обвиняват?
3
6
 
9
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Без позволението и одобрението на неговият началник Румен Радев не може да прави каквото и да е било! Нищо не се прави без знанието на боса!
2
1
 
14
 
! Отговори
абе преди 1 година
след комунизъма, честни хора останаха ли в България? Реторичен въпрос
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Рашков?