"Булгаргаз" купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо

Засега цената на парното ще е без промяна, може да поскъпне от 1 януари
3 авг 2022 09:13, Елка Василева
205
"Булгаргаз" купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо
Кадър: БНТ

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка, тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още по темата
"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените.

"При цена от почти 300 лв. за мегаватчас започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар, където са топлофикациите и газоразпределителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи," каза Иванов.

Иванов съобщи, че "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е изпаднало в 500 млн. лв. загуба.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли, остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на газа за август.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за юли 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за месец август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ.

Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 г., тъй като България участва в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация," обясни Иванов.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките. КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследване, съд и затвор за търговците Киро и Кокорчо!!!
79
7
 
3
 
! Отговори
специално преди 2 години
за богоизбраните българи няма промяма в цената,цял свят изнемогва с мизерните си запалти и пенсии да плаща ток,но българите не само,че го крадат тока,ами и с безбожните си заплати не можеш да ги накараш да платят стотинка,как ще похарчат нещо,милиарди трябва да трупат горките бедни българи,поробили цялото човечество,дано скоро се сложи край на българския ботуш потопил Земята в мизерия,глад и войни
78
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да припомня, че в последния ден на управление на тиквун, газа за българите беше 27 лева за мегаватчас, а в последния ден на управлението на кирчовците е 296 лева. Колко процента ви е промяната. Над 1000% или над 10 ПЪТИ. И това как навсякъде било така е поредната лъжа. Отскочете до Ниш и ще видите по бензиностанциите, че там метана е 1.50 български пари, а тук е 5 лева
77
6
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КИРО МЕНТОВАТА ПАРТИЯ УРЕДИ 7-ТЕ КОРАБА САМО ЗАЩОТО ПАДНАХА ОТ ВЛАСТ ИНАЧЕ ПРЕДИ ТОВА НИЩО НЕ СВЪРШИХА САМО КУПУВАХА ПРЕЗ ПРЕКУПВАЧИ ПАК СЪЩИЯ РУСКИ ГАЗ НА МНОГО ПО-ВИСОКА ЦЕНА ВЕРОЯТНО ЗА ДА ПЪЛНЯТ НЕЧИИ ДЖОБ И ТЕ ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА!
76
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не чухте ли на седянката на ДБ , че точно това обяснявах, че под предлог нов избор на шеф на КЕВР, корнела ще държи мандата до средата на август, ама тези пусти микрофони развалиха пак седянката.
75
9
 
17
 
! Отговори
московчанин преди 2 години
а в началото се чудехме що от ден 1 тихичко на лорер жена му на 10к заплата консултант била на финансовия министър.. и цели родове и кланове се накичиха на дървото на Министерски съвет и що Миро си трае и търпи Лена да се боцка с Кирчо. интереса/ яката пара клати феса тва е. вие вярвайте гласувайте бийте се помежду си. гадните руснаци са виновни и те ви спряха газта да знаете. ние ще ви крадем по много анти руски начин заради тях ви крадем щотот руснаците искат да откраднат от вас
74
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият начин за да спре появата на подобни същества по медиите е ние да излезем на улицата и да им обиколим адресите. Ще има за всички по много, газ, пари, злато, коли, мебели, техника, всичко купено с наши пари. Пожелавам Ви приятно съществуване в България, на колегите успех при ареста на Гешев
73
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този младеж беше единствения човек дето можеше да спаси положението, защото Конституционния съд каза, че юристката с парапета е омазала нещата и техния младия е незаконен. Нова процедура би отнела месец, а в закона е казано, че до избора на нов председател на КЕВР остава последния законно избран. Кое не ви е ясно
72
12
 
14
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
Чакам Кирчо, запазил съм му топло място, а на Кокорчо тука много ще му хареса сигурен съм, ще намери много приятели
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хубав ще е животът на младите след пет години няма да са живи Иванов, Борисов, Гешев, Доган, кеф . Да си вземете всичко в гроба, цялата жлъч, цялата криминална енергия и всички слуги също така
70
12
 
17
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 години
Това е демократична сделка, ще плащате по скъпо наказваме джуджето. В швейцарските сметки за нас 20% с Кокорчо, няма как! Слава Украине!
69
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо! Важното е, че изпълняваме волята на Брюксел. Нали за това гласува 95% от матряла?
68
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам само да попитам за какъв морал става дума, когато осемдесет годишният не си прави самоотвод и предлага например по млад негов заместник, а остава още да си пълни гушата
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадливата коалиция се разпадна, защото тошко и славун не можеха да преживеят , че корнела и кире трупат милиарди, а на тях им спряха парите през Караджов.
66
7
 
4
 
! Отговори
гого преди 2 години
Де е Киро? На килия! Следва подпис и печат.Вместо дансинга -килия! Две напред една назад ! Каква песен само! Пророческа. Доста килии си чакат клиентите!
65
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуват евтин руски газ чрез посредници, после ни го пробутват скъпо като казват, че уж не е руски а от някви си измислени танкери, и се правят на големите евроатлантици за пред наивния си и заблуден електорат. И овцете тичат пред парламента да ги защитават носейки ЕС знамена. Само в бг може да се случи такъв цирк
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За доста големи гардероби говорим, иначе Корнела нямаше да позволи да изгонят 70 градинари за масква
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още като се събраха Ристе, Корнелия и Кире, беше ясно , че става въпрос за пари. За много пари и бяха готови да държат мандата с месеци само за да пълнят гардеробите
62
5
 
13
 
! Отговори
За цялата трагедия преди 2 години
на българинът са виновни прокуратурата и съдът,но малко са умните които го разбират,болшинството българи са подвластни на манипулацията и беднотията го доказва ! Никой нормален и интелигентен народ никога няма да иска да си върне на власт крадците които са го обрали и докарали до"просешка тояга" ! Оставиха престъпникът Гешев - прокурор,върнаха обирджиите от локвата на границата,върнаха Ив.Иванов на КЕВР,остана да се върне Тиквата и българският ПRОСТАК да "живне" ! Ще си *** в простотия и мизер
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как мислите, защо няма и един документ да показва нещо за корабите на кирчаки. Дали е излъгал отново