30 хиляди бежанци в Турция поемат към ЕС, Борисов притеснен

"Походът на надеждата" се организира в лагерите в южната ни съседка
Обновена: 2 май 2019 13:13 | 2 май 2019 13:11, Камелия Цветанова
185
30 хиляди бежанци в Турция поемат към ЕС, Борисов притеснен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов призна, че е разтревожен от  подготовката на така наречения "поход на надеждата", който се организира в лагерите в Турция.

Според него понеже през България не е лесно да се премине, бежанците се готвят да тръгнат по т.нар. Балкански маршрут, който беше прекъснат.

Още по темата
Само преди седмици хиляди мигранти се събраха в Солун, подведени от призиви в социалната мрежа Facebook, за да поемат по Балканския маршрут, а правоохранителните органи в Турция задържаха 950 души, които се опитаха да преминат границата към западната й съседка.

"В момента има над 30 хил. души, които сe организират да тръгнат по Балканския път, през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия", каза Борисов по време на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България".

Според него това е много силна организация и ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, ще стане голям проблем.

И все пак такава организация набирала скорост в южната ни съседка.

Политическата воля, споразумението с трети страни и помощта от ЕС са трите мерки, които гарантират на 100% сигурност на външните граници, смята премиерът.

"България е приложила трите мерки, които според мен гарантират на всяка една държава в ЕС сигурност на външните граници. Първо – политическата воля на правителството да се справя с този проблем. Това е изключително важно, затова го слагам на първо място. Второ, споразумението с трети страни. Тук благодаря на ЕС, че срещата ЕС – Турция беше проведена в България", каза премиерът.

По думите му споразумението с Турция работи изключително добре на българо-турската граница.

"Трето, помощта, която оказва ЕК или европейските данъкоплатци с тези 150 млн. евро, които бяха отпуснати за външната граница. Сиреч приложим ли тези три мерки, те дават на 100 % резултат", допълни още Борисов, цитиран от "Фокус".

"Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство, 30 са за първите 3 месеца на тази година. От 6904 нарушения на турската граница сме задържали сме 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%", похвали се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
Никога ГЕРБ никога ГЕРБ ?не гласувайте за ГЕРБ вижте как си купуват апартамент Цецо има вече 7 апартаменти докога ще си купуват апартаменти а народа ще гладуват ??? Никога ГЕРБ
140
0
 
2
 
! Отговори
Ася преди 5 години
Евтини апартаменти за Цецо за Каракачанов докога ще търпим ГЕРБ и Каракачанов да си купуват евтини апартаменти Българино ти си траеш те си хепатит лъжат хвалят и мизерства народа Докога ?
139
0
 
2
 
! Отговори
тот преди 5 години
Притеснила се бил,пък се хвалтоти,че само той подкрепил Меркел за мигрантите.А сега се притеснявай колкото щеш!Сърбай си *** дет ги надробихте с онзи бабишкер!
138
1
 
1
 
! Отговори
требе хормони Дрът е преди 5 години
Редно е все пак, макар изарчен, одрътел и виснал, ПиаРутките поне мааалко да постегнат Бащицата. Оня ден един колега от Лондон попита какъв е тоя разсилен или надзирател от пандиза, казва. И добави като разбра че това е нашето Тереза Юни, че ако Тереза изглеждала като него щел да открадне от някакви си Скорпияли капки казачок и да се гръмне колкото и старичок да са. И е верно Тереза е като майката Тереза а тва нашето даже вече на тиква немяза
137
0
 
4
 
! Отговори
30000+ Уан Вършачки преди 5 години
Народе, тоя Хъбър иска да пробута бегача Цвъсополино м/у бежанците и да го спаси от затвора.ако се окаже че са 30 001, начи има един от Вършец избегал от асансьора на затвора
136
1
 
12
 
! Отговори
Некакъв преди 5 години
Дори бежанците заобикалят България. Смятай...
135
1
 
7
 
! Отговори
Абсурд преди 5 години
Нали ревем че няма хора за работа,,,,,ей ги идат
134
0
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
Ми да отиват в Германия. Сречан им ***. Смешното обаче е... някой беше някъде написал и е прав. Когато стигнат в Германия няма да благодарят на фрау бабушкер. Ще благодарят на Аллах, че е оглупил бабухата и и е внушил да ги покани. Така действа исляма. Ама фрау не вярва, либералите не вярват. Там здрав разум няма, а и тук вече е така. Тръгнали сме на полов мач с вазелин и си мислим, че ще сме шампиони.
133
1
 
5
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Ги иска навън и ги иска спрени, Турция ще си помисли дали това да се случи, а не сигурно дали няма да направят един "маньовър" заради доброто старо време. От чисто човешка гледна точка 30 000 души не бягат от добро, но Севера няма желанието, ресурсите да рискува, какво ще се случва след като влязат. Ако бяхме повече човеци да ги пуснем, тука няма да им е по-добре, но няма да ги стрелят по скоро ще ги експлоатират. Няма две добри ... мен ми е тъжно за хората, каквито ще да са ...
132
0
 
9
 
! Отговори
2013 преди 5 години
Някои хора предпочитат да се инатят докато не ги убият с камъни.
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооох, този тумбак от Банкя решил да се избръсне най-сетне....
130
0
 
3
 
! Отговори
Дано сега е различно преди 5 години
След Тотомиров започна издигане на неплдходящи хора .Без нужните академии , хора прескачаха по няколко длъжности,и заемаха високи постове без знания.Понякога даже имаше и абсурдни ситуации.Много от кадърният и подготвен офицерски състав веше оставен на неподходящи длъжности,обвслужващ некадърни и неподготвени началници.
129
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** мутра закопа държавата с неговата корупция и крадене
128
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова къщи за гости - настанете ги там.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WTF????А ти на кого се връзваш?
126
2
 
31
 
! Отговори
WTF???? преди 5 години
Днес дъвката на Тиквун е "Страхотна вълна от 30 000 араби ще нападне България, ако не гласувате за ГЕРБ". Или накратко: Оставете ни да крадем, защото иначе ще дойдат заомбита, Пловдив ще го удари метеорит, в София ще изригне вулкан, а Черно море ще залее Варна и Бургас. ИМА ЛИ *** да му се вързват на този селски тарикат?
125
4
 
13
 
! Отговори
продължавам преди 5 години
армията беше разсипана.Началото постави Михов.
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт 123Това че подслушват е добре, та да знаят какво представляват. Полза има щото понякога се коригират. Лошото е че си позволяват да ползват държавен ресурс за лична изгода. Един вид непозволена държавна помощ в частен интерес. Могат да очернят някой който иска да е политик. На обикновените хора им е все едно. Но те са мислещи хора, и критично оценяват събитията и политиките на ГЕРБ. После гласуват.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След генерал Тотомиров,който се противопостави за съкращаване на армията и заради което Костов го освободи,
122
2
 
29
 
! Отговори
comment преди 5 години
Почна се пак темата с бежанците, няма такъв дебилен народ, лъжат ви и ви плашат за да гласувате за тях. То кьорав бежанец няма, а пък и да има те минават транзит и отиват към Европа, дори и те не искат да стоят тук. Няма такива лъжци.