Москов: Рамковият договор дава хубави условия за лекарите

Постигната е договореност НЗОК да осигури още пари за извънболнична помощ
25 фев 2016 19:05,
21
Москов: Рамковият договор дава хубави условия за лекарите
Снимка: БТА

Параметрите на проекта за Националния рамков договор са изключително добри както за пациентите, така и за доболничната и болничната помощ.  Досега подобни хубави условия не са предлагани на лекарското съсловие, каза здравният министър Петър Москов, цитиран от БТА.

Той направи коментара по повод заявката на Българския лекарски съюз да не подпише Националния рамков договор за 2016 година.

На среща днес между представители на съсловната организация и на Надзорния съвет на НЗОК е била постигната договореност НЗОК да осигури още пари за нуждите на първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ и за медико-диагностични дейности.

На лекарския събор, който започва утре, ще бъдат обсъждани параметрите на рамковия договор, а в събота ще бъде гласуването дали да бъде подписан Националният рамков договор.

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз отново не се споразумяха за начина на въвеждане на пръстовия идентификатор. След срещата днес лекарите отново изразиха категорично мнение, че идентификаторът не трябва да бъде въвеждан чрез текстовете на Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на този месец. Според тях пръстовият идентификатор може да се въведе чрез текстовете на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Подуправителят на НЗОК Иванка Христова съобщи, че предстои да бъде приета нова наредба, която ще промени правилата за изписване на лекарствата за пациентите. Най-вероятно документът ще влезе в сила през септември. Идеята не е дали да се изписват евтини или скъпи лекарства за болните, а да се прекратят спекулациите около изписването, посочи Христова. По думите й има случаи, в които лекарят без причина изписва скъпия вариант на даден медикамент и пациентът е принуден да си доплаща, което го ощетява.

По повод новите текстове за предписване на медикаменти, възражения заявиха от БЛС. Съсловната организация не приема текста, според който отговорността за изписването на медикаменти остава при лекаря, при условие че фармацевт ще има право да предписва препарати.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: НЗОКБЛСПетър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Колко злоба и ненавист има в този поглед!!! да не му попадаш в ръцете.43723
16
0
 
0
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
ХА!Отговорността - за лекарите,а нЕк'ъв фармацефт ще си изписва каквото той иска! АЛЮУ,"касовите"чиновници пак се мъчат да се избършат в лекарите. Щом отговорността за изписването на медикамента е на лекаря,другарката христова да се обоснове /документи!/,че е медицински неиздържано да се изписва оригиналния препарат. А пациентът да си прецени кое ще му излезе по-евтино - да се лекува с подходящия препарат или с най-евтиния.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
No ne sa pazientite otivai si s Kakvo si umajal. BB 4e ti ima Doverieto ne snam jalko doktor4e besche skagasche upoiki
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не ходи да се ваксинира тоя?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубави условия, това като хубави пари получавам. Условията са добри, по-добри..
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що плашите децата по това време?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mengele e lud, i pogleda mu e na lud.Te samo takiva ostanaxa v BG.
10
0
 
10
 
! Отговори
луд за връзване преди 8 години
този наистина е луд ....Дори "Болния" от "клекшопа",гледа по нормално !
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя трябва да смени дилъра
8
0
 
11
 
! Отговори
ерик рубин преди 8 години
Този има спешно нужда от лекар-психиатър.
7
0
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Този човек е срам и позор за ДСБ! Мислехме го за новият Левски, той бил обикновен комисионер. Да отива да "дръпне 2 магистралки"
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PROVERIH TAKAV LEKAR V GERMANIA NIAMA.A I V BALGARIA NIAMA.
5
2
 
9
 
! Отговори
Ангелът на свмъртта преди 8 години
Йозеф Менгеле (на немски: Josef Mengele) е германски офицер от SS и лекар в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц по време на Втората световна война. Той е известен като един от лекарите на SS, които взимат решения кои от пристигащите затворници да бъдат убити и кои да бъдат изпратени на принудителен труд, както и за провеждането на човешки експерименти със съмнителна научна стойност, често придружени с изключителна жестокост.
4
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЗА ЛЕКАРИТЕ--ДА НО ЗА ПАЦИЕНТИТЕ---1000 ПЬТИ НЕ / ИСКАМЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОБРАЗОВАНИЕ ДО 11 КЛАС----ПАДАТ 2 ГОЛЕМИ МАФИИ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ОСНОВА
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов - връщай откраднатите пари ?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей там с Бойко да ви пращат да строите АЕЦ Белене с раирани дрехи и с парите ви от овшорните сметки !
1
6
 
9
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Умен човек! Личи си по погледа.