МРЗ изпреварва другите заплати, което не е добре

Христина Христова: Това е дисбаланс
14 окт 2024 16:20, Гергана Попова
81
МРЗ изпреварва другите заплати, което не е добре
Снимка: БГНЕС

Имаме допълнително усложняване на темата за минималната работна заплата (МРЗ), първо заради големия дял хора на МРЗ, около половин милион и второ заради спецификата на големите дисбаланси на социално-икономическото развитие на регионите като Северозападен, Североизточен, Северен централен район. Това заяви за БНР бившият социален министър Христина Христова в интервю пред БНР.

Още по темата

"Очевидно МРЗ има икономическа и социална функция, икономическата е плащане за количество и качество на труд, социалната, че трябва да задоволява до приемлива степен жизнени потребности. Синдикатите и работодателите са привърженици на различните функции", добави Христова.

Тя посочи, че "директивата на ЕС, която не сме транспонирали по подходящия начин, казва, че целта нека бъде МРЗ да е 50% от средната работна заплата, но да бъде на основата на социален диалог". И отбеляза, че не вижда диалог между синдикати и работодатели, те говорят отделно и не сядат заедно на масата за диалог.

"Нуждаем се от компетентен анализ, какъвто не се направи от последните правителства. Има администрации много натоварени и те работят с граждани и бизнеса директно. Има друга администрация, която не е натоварена.  Трябва балансиране на администрацията в България."

Христина Христова посочи, че обикновено около 10% се увеличават заплатите в държавната администрация и това е било заложено и в бюджета за 2024 г.

"Да се направи анализ с плюсове и минуси, и дали не е дошло време за промени. Плоският данък изигра добра роля относно събираемостта в бюджета и  изсветляване на голяма част от сивата икономика, която все още е сериозен дял у нас", посочи бившият социален министър. "В обществените медии и държавната администрация увеличението е около 10% средногодишно. МРЗ расте с 21 – 22%, значи нейното увеличение изпреварва другите заплати и това също не е добре, също е дисбаланс."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: анализМРЗзаплати
Още от Страната
Жертвите на пътя по-малко, но не заради институциите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 дни
по дяволите тези работодатели от тях пари лесно не се взима ,освен МРЗ нищо не дават дори и минималната не дават искат само работника да им работи като роб.
73
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 дни
Некадърните безнисмени все недоволни маикави копелдашка . Работниците трябва да пребиват некадърния работодател този е ненужен и негоден така че трепане за тези ***
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Хубаво =koпейkи= сме,аз и още 420 милиона жители на ЕС,ха сега върви да спиш спокойно!"-- Ааа, пак не си разбрал? На минималка си ти и копейките понеже ви е трудно четенето с разбиране. Просто ще трябва да четете повечко, и не само на мутрофеева опорките ами и друга литература. Ако пак не си разбрал, мога пак да ти обясня като на копейка защо не е необходимо да има минимална заплата както в някой държави без да са умрели и без да чакат за сандвичи от пасольството.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Равнището на средната работна заплата се занижава изкуствено от мизерните заплати на администрацията. Бедността винаги води до по-голяма инфлация и затова трябва да се повишават заплатите и пенсиите! Иначе продължаваме спиралата на демографската катастрофа, като следствие от мизерните доходи. Докато не се спре тази спирала, няма да се оправим.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
С колко растяла МРЗ? Я да проверим. През 2009 МРЗ е 240 лева, а през 2024 е 933 лева. Средногодишно нарастване от 9,47%, което е много малко.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
МРЗ-то изпреварва с много заплатите които повечето хора не вземат!
68
1
 
1
 
! Отговори
Ди67 преди 3 дни
Хубаво =koпейkи= сме,аз и още 420 милиона жители на ЕС,ха сега върви да спиш спокойно!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Пак ти повтарям,от 27 страни членки на ЕС в 22 има регламентирано минимално заплащане" -И кво стана сега, твой? Разбра ли най-накрая какво съм написал? Има ли държави, както и ти си написал твой, Швеция, Финландия, Австрия, Италия и Дания, които нямат минимум? Съдейки по минусите на копейките, както и на тебе като техен глашатай, няма да ви хареса това да стане и тук както написах. Ако пак не разбираш нещо, само ми драсни и пак ще ти обясня защо си на минималка или близо до нея
66
1
 
16
 
! Отговори
Ланселот преди 3 дни
Ако работодател ме може да плаща 500 евро заплати по-добре да затваря бизнеса или да се изнесе в Бангладеш. Тук е Европа, уж. Да плащат европейски заплати или да се махат. Празно не остава , други ще дойдат.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Равнището на Средната работна заплата се повишава изкуствено от администрацията. Това е източникът на инфлация. Като следствие, трябва да се повишават минималната заплата и пенсиите! Това товари фирмите и бюджета. Трупат се дългове. Докато не се спре тази спирала, няма да се оправим.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
62 Твой, вземи и чети с разбиране, знам, че е трудно. Пише, че на копейките няма да им хареса, че може и въобще да няма минимална заплата както сам каза, понеже са свикнали явно както и ти, да лъжете, че работите и съответно пък те да ви лъжат, че ви плащат - минимална заплата, твой!
63
1
 
8
 
! Отговори
Големия памперс преди 3 дни
Аз знам само, че евакуацията от БГ изпреварва и минималната и другите заплати и процесът толкова се задълбочава, че скоро тук няма да има кой да получава нито минимална, нито "друга" заплата, с изключение на висшата администрация и депутатите.
62
1
 
8
 
! Отговори
До61 преди 3 дни
Пак ти повтарям,от 27 страни членки на ЕС в 22 има регламентирано минимално заплащане,а ти продължаваш да бръмчиш едно и също=kопейkи,koпейkи,koпейkи=
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
60 Твой, вземи и чети с разбиране, знам, че е трудно. Пише, че на копейките няма да им хареса, че може и въобще да няма минимална заплата понеже са свикнали явно както и ти, да лъжете, че работите и съответно пък те да ви лъжат, че ви плащат - минимална заплата, твой!
60
1
 
7
 
! Отговори
До57 преди 3 дни
Мой вземи си извади главата от дирника, от 27 страни в ЕС в 22 има минимално заплащане,викаш всички те са koпейkи така ли?
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ВСЕКИ ОТИВА ДА РАБОТИ ЗА ПАРИ КАКВИ ЛЪЖИ ЛЪЖАТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ЧЕРВЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ПЛАЩАШ ДОСТОЙНО А САМО ДА ПРИБИРАШ И ДА ЕКСЛОАТИРАШ ТАКА НЕ СТАВА
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В РУМЪНИЯ СЕГА Е 740 ЕВРО ВЕЧЕ 2 ПЪТИ Е ВДИГАНА ТАЗИ ГОДИНА
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
То даже въобще не трябва да има минимална заплата. Заплаща се за определена работа извършена за определено време на пазарен принцип. Иначе ше вземат някой, който да работи минимално ли? Знам, че на копейките това няма да им хареса но това е положението. Само реват, че минималната била ниска. Ми тя за това е минимална е копейки.
56
0
 
7
 
! Отговори
Трябва да свалят преди 3 дни
Цените на имотите и на живота
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
От първи януари нетната МРЗ заплата в България става 835 лева докато в Румъния тя става 989 лева,или румънската минимална нетна заплата ще е с около 20 процента по висока от нашата.

Спонсорирани публикации