Спад в търсенето на IT-та у нас, охлаждане и в заплатите

IT секторът все още е много предпочитан
Обновена: 12 окт 2024 19:59 | 12 окт 2024 19:47, Гергана Попова
67

Има спад в търсенето на IT специалисти у нас. Това заяви HR експертът Петър Джугански в предаването Money.bg. Той цитира резултатите от собствено проучване, което е направил на пазара на труда, следейки обявите за работа.

"IT секторът все още е много предпочитан, като през последните две, три години "позахладня" трудовият пазар в тази насока. IT позициите паднаха драстично през последните 4-5 години. Охлаждане има и в ръста на заплатите в сектора. IT секторът обаче остава сред най-привлекателните сфери за работа. "Дори и с напредъка на изкуствения интелект, все пак има нужда някой да го настрои и да работи с него", добави Джугански.

"Българите са една идея по-лесни за работа и комуникация, отколкото някои, които се намират в Пакистан, например. Имаме страхотни инженери и професионалисти, които вършат наистина много работа и носят наистина много голяма добавена стойност в тези компании. След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват", каза още Джугански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Откриха огнище на шарка при овце в село Свободен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 55 Ти затова ли се научи да лепиш плочки или просто нямаше бюджет да наемеш професионален плочкаджия, за да ти оформи банята в прехвалената ти къща на село? За WC и дума да не отваряме, защото то сигурно е на двора.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Скоро много професии ще изчезнат, ИИ ще замести всички, е това е дигитализация и роботизация /безработица и безпаричие/.:)) хората сами си го направиха.:))
54
0
 
2
 
! Отговори
агроном преди 6 дни
Споко, за всички има бъдеще. Професията торо-генератор няма да умре.Земята винаги е имала нужда от нас, особено сега. Няма гладен торо-тенератор. Преквалифицирайте се.Братята роми отдавна го правят.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Музика за ушите на разни завистливи, злобни еднодневки.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Сайтове повечето бизнеси почнаха да си ги правят правят сами с готови шаблони и с гледане на клипчета в нета. e-commerce платформите като shopify и др. направо убиха бизнеса." - Ехааа! Кожодерията - Home страница с въртящи се "промоции", Shop страница, количка и едно "За нас". Shop-а всичко е едно и също. Айде моля ти се ... 100 бона, може би днешна пара, с инфлацията демек, през 2001-а може би.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Любимата тема на програмистите. Вземам малко под 16 чисто, мениджъра над мен прави около 30ка, ама се води ЦИО. Не завиждайте, фулл стек яко, строги дедлайни! Работа колкото щеш - сякаш за 2 живота, ама им викам пичове, аз да не съм си намерил главата на пътя... Искам си отпуските да пътувам по света с гаджето. И новата готина ейчарка вършея когато не съм хоум, няма празно долу! Явно е видяла каква е заплатата. Ако сте 5години + и не вземате десетарка, по добре пробвайте с плочки.
50
7
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 6 дни
Един банков директор за година взима толкова, колкото един програмист и то средна ръка взима на месец. Банковите директори са продавачи на кредити и единственото изискване да станеш банков директор е да имаш средно образование и да не си съден.
49
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 6 дни
Мъка. 300 хиляди годишна чиста заплата и още 300 хиляди на година в бонуси. Много е зле работата. Не ставайте програмисти. Това 50 хиляди лева на месец пари ли са?
48
0
 
4
 
! Отговори
Шеф Погромист преди 6 дни
Баце, боли ме винтоверта какво мисли тоя. Същото се отнася и за плячкаджиите. Кога пада икономиката, пада за всички.
47
0
 
7
 
! Отговори
Пепката преди 6 дни
Този бил HR експерт, дето има наети 3-*** човека на кръст. Погледнете го само кви глупости пише в LinkedIn.
46
2
 
9
 
! Отговори
Нещастен ИТ преди 6 дни
Много ми е мъчно, заплататите рязко намаляват, жената избяга с плочкаджия, защото Джугански каза че заплатите падат .... Мъкаааа. Гледам клипове и се упражнявам с плочките белкем забера някоя нова , че с тия облачни технологии и ИИ за никъде не сме! За Бога , братя, зарежете образованието - само занаят и то плочки и други ремонти! Само като свършат ИТ-тата кой ще плаща плочките...
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В ИТ-то не е лесна работа да се преквалифицираш. Със WEB тъпотиите приключих още 2010г. Минах на Backend и автоматизирани системи. Пък между другото от време на време си играя и с някакви CAD проектчета ама там не се изкарва много. Гледам сега лапетиите си играят с чудото наречено Unreal Engine 5.4+ и се размечтах и аз. Викам си ей щом сега не съм на 16-18 да почна да правя игри. Ще ги разбия. Ама то вече не ме влече. Иначе ми идват идеи за други неща да се направят с тая платформа....
44
5
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 6 дни
И какъв талант е да лепиш плочки? Познавам ИТ-та, които не само лепят плочки у тях и роднини, но двама са много добри шпакловчици, сменят тръби (живеят в къщи). Разбира се на човек с основно в 6то весело, който си мисли ще ИТ-то е само да "ремонтираш Уърд и Ексел" ще отнеме време да загрее (има няма 200г). ИТ може да лепи плочки, но плочкаджия да омагьосва облачните данни до сега не съм срещал :). Може би вие сте първия, но заради ниските заплати не искате :))) Хайде със здраве :)
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Един банков директор взима пет пъти повече от едно ИТ депресарче без никакъв личен живот.
42
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
А колкото до Джугански иска му се. Заплатите си се вдигат във фирмите, които не искат да губят кадри. В българските и немските за съжаление се стискат, което води до отлив и на служители и на кандидати т.к. никой не иска да носи всички на гърба си дори и да направят изключение за него. Има б2б и всякакви варианти. Не търсят без опит ама ако може да работите 6 месеца за една баня, която се прави за седмица :). Еми...не може :). За какво съм учил 19,5 години официално и още толкова след това? :)
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе кво сайтове изготвяте бе, що не вземете се гръмнете! Това ИТ е пъленташак. Всички хора ви се подиграват неграмотници. Квалифицирани били...ххахха
40
3
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 6 дни
Ама да лепиш плочки е много по голям талант от това да ремонтираш word и excell. Клавиатурен Смеешник
39
2
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 6 дни
Никога не са били толкова високи цените, нещо си сънувал. Но наистина тези, които изготвяха сайтове, по едно време много си бяха повярвали и се правеха все едно че са най-важни на земята и техният труд е безкрайно ценен. Та затова сега с Уърдпрес и Шопифай всичко си дойде на мястото и вместо да се моля в няколко фирми да ми направят обикновен статичен фирмен сайт на нормална цена, сега съм си направил три различни сам. :) А прехвалените специалисти да се преквалифицират!
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ИТтата са пълни баламурници. Това че някой ви дава някаква прилична заплата днес не ви прави нито умни нито тарикати. Все сте си шу-шу-ми-ги.
37
1
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 6 дни
Намериха ли го? Или е някакво долно и не плащат много за него :))

Спонсорирани публикации