НАТО ще плаща за базата в района на Кабиле и Безмер

Там ще има многонационален дивизионен щаб
27 сеп 2024 13:00, Стела Стоянова
76
НАТО ще плаща за базата в района на Кабиле и Безмер
Снимка БГНЕС, архив

НАТО ще плаща за изграждането на базата в района на Кабиле и Безмер. Това се разбра от изявления на военния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, които бяха в района.

Там се предвижда изграждането на многонационален дивизионен щаб, в който първоначално  да бъде разположена съществуващата бойна група на НАТО. Идеята е да може да се разгръща при нужда бригада и дори дивизия. Мястото бе избрано заради близостта му до летище, пристанище и полигон „Ново село“, както и заради съществуващата железопътна и пътна инфраструктура, пише "Сега".

Запрянов обяви сега, че Министерството на отбраната е в процес на координация с Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и предстои да бъде сключен договор с нея за осъществяване на проекта. „Това е български казармен район, който ще остане такъв. Идеята е да се построи инфраструктура, която може да посрещне и да настани Бойната група на НАТО, включително ако се наложи да бъде разгърната до бригада“, каза министър Запрянов. „Желанието на военното ръководство, което и аз подкрепям, е освен за устройването на Бойната група да помислим и за устройването на българските военнослужещи, които са в района. Когато проектът е готов, ще можем да съобщим неговите параметри, като това ще отнеме поне година и половина“, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пък допълни, че необходимите средства за реализацията на този проект са разчетени. „Работим усилено за това голяма част от този инвестиционен проект да бъде покрит от общите фондове на НАТО и имаме пълното разбиране от нашите съюзници“, заяви той. Адмирал Ефтимов отново подчерта важността на подобряването на условията за българските военнослужещи чрез изграждането на необходимата инфраструктура на казармен район „Кабиле“. Той посочи, че те заслужават оказваната подкрепа от политическото и държавното ръководство да продължи. „Ние сме мотивирани да превърнем всеки отделен лев в отбранителна способност“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Още през юли м.г. стана ясно, че НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави.Тогавашният премиер Николай Денков обяви,че така ще се увеличат 4 пъти войниците на Алианса. Според одобрените регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се направиха за първи път от Студената война насам, настоящата батальонна бойна група на НАТО в България трябва да стане бригада.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За нея САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Пак през юли м.г. бе обявено, че България предлага на НАТО създаването на многонационален дивизионен щаб, който да бъде разположен в района на Кабиле и Безмер. Това се разбра тогава от участие на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който беше част от българската делегация на срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Това на практика ще означава, че при заплаха или заплаха срещу България, то ще се развърне не само многонационалната бойна група на Алианса, за която вече е решено, че става бригада, но и цяла дивизия, включваща поне три бригади.

Идеята е да се създаде такъв щаб по подобие на съществуващия вече подобен в Румъния, който упралява дивизията "Югоизток". След създаването на такъв многонационален дивизионен щаб и в България, то той ще ръководи две български бригади плюс многонационалната бойна група, както и при необходимост и още сили и средства.

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни  тогава Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: КабилеНАТОБезмер
Още от Общество
Вземаме все по-скъпи потребителски кредити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А така после американските гадини ще спретнат един Майдан по украиски сценарии .Обвиняват Русия и хоп голям бой по българските празни кратуни.Така наречената американска защита.
31
4
 
23
 
! Отговори
Вещ преди 3 часа
Значи Ямболий да си почистят бункерите и бомбоубежищата. Американците имат една много хубава поговорка, каквото е около теб идва до теб. До сега кукерски празници театър спокойствие, сега НАТО бази - война, разруха.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 30. Верму ли тей ше напрайте ? Бреййй...тцъ тцъ тцъ... Абе ти къде се слагаш барабар Петко с мъжте ?
29
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като ви подгоним от тука, българчета, ще се поинтересувате кой, кой е. Станеш ли американски гражданин, ставаш и американец. Нашите интереси тука са големи и сте прави, от българите никой не се интересува.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 28. Кой се интересува пък от тебе ако ще и с осморно гражданство да си.
27
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И аз искам да я вземат тая територия, а аз ще се оправя, мен не ме мисли, с американците се разбирам чудесно, все пак съм с двойно гражданство.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 26. Базите не са ти никаква гаранция. Никой не се интересува от тебе. Не си потребен никому.
25
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Базите за гаранция, че НАТО ще остане в България, което е задължително за да изметем русофилската зараза от страната.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 24. Некъф друг комсомолски лозунг имаш ли ? Може да са велики обаче ти не ги интересуваш въобще. Искат територия на която да си построят базите. А ако може без теб още по-добре. Ти не си необходим никому.
23
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Велики НАТО, Велики САЩ, мор за русия.
22
2
 
26
 
! Отговори
от БАН преди 3 часа
За 45 години уж съветска окупация нямаше нито една руска база на територията на Народна Република България. Днес има 4 и още искат да правят. И пред тези бази има табели, че българските закони вътре не важат. Демек земята там вече не е българска. За един приятел само минавам да кажа...
21
0
 
2
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 часа
До 20....видно е ,че не ти е лесно.....
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 20. И кво ше ги прайш тия бази ?
19
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Дано още бази построят тука. България с Америка, завинаги
18
0
 
23
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 часа
Да си "берат лайката" от НАТО ...разбирайте Америка !!! Готвят ни за война с Русия !!! Срещу кого ще я разгръщат тая бригада ?!?? Да се махат за Океана и да не се отварят толкова!!! Времето им свърши !!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Зозо 14. Те да нямат един бе ?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Зозо Онзи загаради който щатите на дават на твоя идол да атакува руски бази. Кой сега е клоуна :))
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 6. Всеки ще те спука от бой. Само се изрепчи неправилно.
14
11
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
До Старозагорец.. кой сармат? Оня анимационния или дето гръмНа скоро в силоза? Клоун
13
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 часа
А на Шабла кога ще слагат противокорабните ракети и Патриота? Или вече са ги сложили?